Αναγνώστες

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

DIY...Τα 7 καλύτερα τρόφιμα για να φτιάξετε μάσκες προσώπου!!

1. Μπανάνες.
Οι μπανάνες είναι ένα υπέροχο φρούτο. Γνωρίζατε ότι η κατανάλωση μιας μπανάνας την ημέρα, βοηθάει στους πόνους της περιόδου; Είναι επίσης ένα από τα κορυφαία τρόφιμα για μάσκες προσώπου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες Α και Ε, έτσι ώστε εφαρμόζοντας την στο πρόσωπό σας αφήνει το δέρμα απαλό και λείο. Αν έχετε μια ώριμη μπανάνα, λιώστε την και απλώστε την στο πρόσωπό σας για 10-20 λεπτά. Ξεπλύνετε με κρύο νερό και απολαύστε το μωρουδιακό σας δέρμα!!

2.Avocado.
Αυτό το κρεμώδες φρούτο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και σε αντιοξειδωτικά, έτσι ώστε να κάνει μια ιδανική τροφή για μάσκες προσώπου. Απλά ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο με μισό ώριμο αβοκάντο. Απλώστε το στο πρόσωπό σας και ξεπλύνετε μετά από 15 λεπτά. Θα αισθανθείτε το δέρμα σας πιο ήπιο και πιο λαμπερό.

3. Μέλι.
Το μέλι είναι ένα τρόφιμο που είναι τόσο χρήσιμο για πολλά πράγματα. Συχνά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ακμής, ενυδατώνει το ξηρό δέρμα, καθαρίζει και θεραπεύει τα εγκαύματα και τα κοψίματα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και μόνο για μια αντιβακτηριδιακή και ενυδατική μάσκα προσώπου ή να το χρησιμοποιήσετε ως θεραπεία για την ακμή.

4. Βρώμη.
Η βρώμη είναι πολύ χαλαρωτική και θρεπτική για το δέρμα σας. Δρα ως αντιφλεγμονώδες και είναι ένα τέλειο υλικό για τις μάσκες σας. Η βρώμη επίσης είναι ένα φυσικό και απαλό απολεπιστικό. Αλέστε λίγη βρώμη, προσθέστε λίγο ζεστό νερό ή γάλα και απλώστε στο δέρμα σας για περίπου 10 λεπτά και ξεπλύνετε.

5. Φράουλες.
Οι φράουλες είναι ένα άλλο φρούτο που προσφέρει μια σειρά από οφέλη για τη φροντίδα του δέρματος σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις φράουλες για να λευκάνετε τα δόντια σας, να καθαρίστε το δέρμα σας, για θεραπεία της ακμής, και την καταπολέμηση της πιτυρίδας. Κάνοντας μια μάσκα προσώπου με φράουλες είναι εύκολο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πολτοποιήσετε μερικές φράουλες και να τις απλώσετε στο πρόσωπό σας. Το δέρμα σας θα είναι πιο φωτεινό, πιο σφιχτό και πιο μαλακό.

6. Γιαούρτι.
Μια μάσκα προσώπου με γιαούρτι είναι ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να σφίξετε τους πόρους, να καθαρίσετε και να ενυδατώσετε το δέρμα σας, για τη θεραπεία της ακμής και τη μείωση των δυσχρωμιών. Απλά απλώστε λίγο γιαούρτι στο πρόσωπό σας και ξεπλύνετε μετά από 10-15 λεπτά. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ψευδάργυρο και γαλακτικό οξύ, εφαρμόζοντας αυτό το δροσερό και κρεμώδες προϊόν στο πρόσωπό σας, κάνετε μια ευεργετική θεραπεία.

7. Ελαιόλαδο.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το ελαιόλαδο, όταν πρόκειται για μάσκες τροφίμων. Αυτό το υγιεινό λάδι είναι το τέλειο ντεμακιγιάζ για τα μάτια, λειτουργεί ως ενυδατική κρέμα, μαλακτικό μαλλιών, για την ανάπλαση του δέρματος και για την αντιμετώπιση ηλιακών εγκαυμάτων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ελαιόλαδο σαν ένα λάδι προσώπου ή να το αναμίξετε με αβοκάντο, απλώστε το στο πρόσωπό σας και ξεπλύνετε μετά από 20 λεπτά για μια ενυδατική και θρεπτική μάσκα προσώπου.

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Κουρκουμάς

Ανήκει στις αγαπημένες μας υπερτροφές, καθώς έχει ευεργετικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι παραδοσιακοί θεραπευτές χρησιμοποιούν αυτό το βότανο πάνω από 4000 χρόνια για θεραπευτικούς λόγους (κάτι παρά πάνω θα ξέρουν, ε;).
1. Στην παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, ο κουρκουμάς θεωρείται σημαντικός αντιφλεγμονώδης και επουλωτικός παράγοντας.
2. Συμβάλει στη βελτίωση της πέψης, καθώς διεγείρει την παραγωγή χολής στη χοληδόχο κύστη. Επίσης, βοηθά στη θεραπεία κι άλλων προβλημάτων του πεπτικού, όπως το έλκος, το φούσκωμα και τα αέρια (ουπς!).
3. Χάρις στην αντιφλεγμονώδη δράση του, μπορεί να συντελέσει στη θεραπεία παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα.
4. Πολύ σημαντική είναι επίσης η δράση του κατά του καρκίνου. Θεωρείται πως μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αλλά και τη θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου. Ενδεικτικά, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2001 στο επιστημονικό περιοδικό «The Prostate», διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη αναστέλλει σημαντικά την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη και έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει την εξέλιξη του καρκίνου σε ορμονοάντοχο κατάσταση.
5. Ενισχύει τις λειτουργίες του συκωτιού αφού, λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, βοηθάει στη γρήγορη αποτοξίνωσή του.
6. Αυτόματα, αυτό σημαίνει πως βοηθά και στη μείωση της κακής χοληστερόλης.
7. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β6. Η υψηλή πρόσληψη της βιταμίνης αυτής σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.
8. Ακόμη, έρευνες δείχνουν πως μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer.
9. Τέλος, θεωρείται πως μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία ορισμένων παθήσεων του δέρματος, όπως η ακμή και η ψωρίαση.
Νομίζω, πως μετά απ’ όλα αυτά, η κάπως πικρούτσικη γεύση του κουρκουμά, δεν θα σε αποτρέπει απ’ το να τον χρησιμοποιείς σε όλα σχεδόν τα φαγητά σου. Βέβαια, η κ
ατανάλωσή του χρειάζεται λίγη προσοχή, αφού μεγάλες δόσεις ενδέχεται να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές.

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Ζάχαρη και υποκατάστατα!!!!

Φυσικές γλυκαντικές ύλες
Καστανή ζάχαρη
Η ζάχαρη, ίσως η πιο αγαπητή γλυκαντική ουσία ιδιαίτερα στις γυναίκες θεωρείται πια μία από τις σημαντικότερες αιτίες της παχυσαρκίας. Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί για ποιό λόγο, τη στιγμή που 1κουταλάκι του γλυκού προσδίδει μόνο 20 θερμίδες. Το θέμα είναι ότι 1κγ δεν είναι αρκετό. Η ζάχαρη έχει την ιδιότητα να ανεβάζει τα επίπεδα της γλυκόζης μας στο αίμα απότομα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται απότομα και τα επίπεδα της ινσουλίνης, της ορμόνης δηλαδή που είναι υπεύθυνη για την απομάκρυνση της γλυκόζης από το αίμα, με αποτέλεσμα να πέφτουν πάλι απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης, κατάσταση η οποία επιτείνει το αίσθημα της πείνας. Πέρα από αυτό, η ζάχαρη και ιδιαίτερα η λευκή δεν παρέχει τίποτα άλλο πέρα από θερμίδες. Αντίθετα, η καστανή ζάχαρη, αν και προσδίδει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες, περιέχει και κάποια άλλα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο. Οπότε ο μύθος ότι η καστανή ζάχαρη δεν παχαίνει καταρρίπτεται. Είναι απλά λίγο πιο θρεπτική από τη λευκή.

Φρουκτόζη
Η φρουκτόζη είναι μια φυσική γλυκαντική ουσία όπως και η ζάχαρη και αποδίδει τις ίδιες ακριβώς θερμίδες με αυτήν (1γρ δίνει 4 θερμίδες). Ο λόγος που συστήνεται στους διαβητικούς είναι επειδή ακολουθεί διαφορετικό μεταβολικό δρόμο, οπότε ανεβάζει τα επίπεδα της γλυκόζης πιο αργά σε σχέση με την καθαρή ζάχαρη. Επίσης 1γρ φρουκτόζης έχει διπλάσια γλυκύτητα σε σχέση με τη ζάχαρη, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μισή ποσότητα από αυτή της ζάχαρης για το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι η φρουκτόζη, ως γλυκαντική ουσία ανεβάζει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, οπότε η κατανάλωσή της πρέπει να είναι ελεγμένη.

Τεχνητές γλυκαντικές ύλες

Ασπαρτάμη
Η ασπαρτάμη σε αντίθεση με τη ζάχαρη και τη φρουκτόζη είναι τεχνητή γλυκαντική ύλη. Αν και η πλειοψηφία του κόσμου θεωρεί ότι δεν παχαίνει, ουσιαστικά αποδίδει τις ίδιες ακριβώς θερμίδες με τη ζάχαρη (1γρ δίνει 4 θερμίδες). Η διαφορά είναι ότι χρειαζόμαστε το 1/200 της ζάχαρης, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται ελάχιστη ποσότητα, η οποία ουσιαστικά δεν προσδίδει θερμίδες.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν είναι πολύ σταθερή σε υψηλές θερμοκρασίες, η ασπαρτάμη συναντάται σε light γιαούρτια, αναψυκτικά, μαστίχες, δημητριακά πρωινού αλλά και σε μορφή ταμπλέτας για αντικατάσταση της ζάχαρης. Το βασικό ζήτημα με την ασπαρτάμη είναι ότι διασπάται σε μεθανόλη και φαινυλαλανίνη. Η φαινυλαλανίνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο άτομα με φαινυλοκετονουρία δεν μπορούν να το διασπάσουν. Για οποιαδήποτε παρεξήγηση, η φαινυλοκετονουρία είναι γενετική ασθένεια και διαγιγνώσκεται με τη γέννηση του παιδιού. Τα συγκεκριμένα άτομα δεν πρέπει να καταναλώνουν ασπαρτάμη. Όσον αφορά το θέμα της καρκινογένεσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) ανακοίνωσε ότι η ασπαρτάμη θεωρείται ασφαλής. Ο FAO συστήνει ως ασφαλές όριο, τα 40mg ασπαρτάμης / κιλό σωματικού βάρους ημερησίως.

Σακχαρίνη
Η σακχαρίνη είναι παράγωγο του πετρελαίου και είναι η πρώτη τεχνητή γλυκαντική ύλη που χρησιμοποιήθηκε. Είναι 200-700 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και δεν παρέχει θερμίδες αφού δεν μεταβολίζεται από το οργανισμό. Παλιότερα είχε κατηγορηθεί για καρκινογένεση αλλά τελευταίες έρευνες δεν το επιβεβαιώνουν. Η αποδεκτή καθημερινή ημερήσια πρόσληψη σακχαρίνης είναι τα 5mg / κιλό σωματικού βάρους.

Ακελσουφάμη Κ
Η ακελσουφάμη – Κ ή ακελσουφαμικό κάλιο είναι 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Δεν μεταβολίζεται από τον οργανισμό, για αυτό και δεν προσδίδει θερμίδες. Σε μέτριες και μεγάλες ποσότητες παρουσιάζει μια δυσάρεστη γεύση. Συνδυάζεται συνήθως με άλλες γλυκαντικές ουσίες για να πλησιάζει καλύτερα τη γεύση της ζάχαρης. Σε αντίθεση με την ασπαρτάμη αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, γι' αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο μαγείρεμα. Η αποδεκτή καθημερινή ημερήσια πρόσληψη του ακελσουφαμικού είναι τα 15mg / κιλό σωματικού βάρους στην Αμερική, ενώ στην Ευρώπη είναι τα 9mg / κιλό σωματικού βάρους. Σχετικές έρευνες δεν έχουν υποδείξει κάτι ανησυχητικό όσον αφορά τη χρήση του. Γενικά συναντάται σε σάλτσες, μπύρες, καραμέλες, μαρμελάδες και αναψυκτικά.

Κυκλαμικά οξέα
Το κυκλαμικό οξύ είναι μια γλυκαντική ουσία η οποία ακόμα διχάζει. Γι' αυτόν το λόγο, όσο γίνεται, καλό είναι να αποφεύγεται.

Νέες γλυκαντικές ουσίες

Σουκραλόζη
Είναι μια σχετικά καινούρια γλυκαντική ουσία. Είναι 600 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Έχει εγκριθεί από το FDA και γενικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα αρτοσκευάσματα μέχρι και σε γλυκά, καραμέλες και σιρόπια. Επίσης μπορεί να υποκαταστήσει τη ζάχαρη στον καφέ ή στο τσάι. Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι απόλυτα ασφαλής αλλά λίγη επιφύλαξη δεν βλάπτει. Ο FAO θεωρεί ότι η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη είναι 0-15mg/ κιλό σωματικού βάρους.

Νεοτάμη και Στέβια
Η νεοτάμη και η στέβια είναι δύο αρκετά νέες γλυκαντικές ουσίες οι οποίες ακούγονται ιδιαίτερα στην Αμερική. Η κυκλοφορία της νεοτάμης εγκρίθηκε πρόσφατα και σύμφωνα με την Οδηγία 2009/163/ΕΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της 22ας Δεκεμβρίου 2009, η νεοτάμη θεωρείται ασφαλής γλυκαντική ουσία. Η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη είναι 0-2mg/ κιλό σωματικού βάρους.
Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν διάφορες φυσικές γλυκαντικές ουσίες, όπως η στεβιοσίδη και η ρεμπαουδιοσίδη, που την καθιστούν 60-80 φορές γλυκύτερη από την κοινή ζάχαρη, ενώ το τελικό προϊόν της, που εξάγεται με τη μέθοδο της εκχύλισης, είναι έως και 300 φορές γλυκύτερο. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι 1 κουταλάκι του τσαγιού τυποποιημένο εκχύλισμα στέβιας έχει την ίδια γλυκαντική ικανότητα με περίπου 1 φλιτζάνι ζάχαρη! Ενώ όμως η ζάχαρη περιέχει υδατάνθρακες και αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, η στέβια δεν περιέχει κανενός είδους θερμιδογόνο συστατικό, επομένως δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες, σε οποιαδήποτε ποσότητα κατανάλωσης. Συνεπώς, αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση για τα άτομα που τρώνε πολλή ζάχαρη, προσέχουν τη σιλουέτα τους ή πρέπει να ελέγχουν την πρόσληψη σακχάρων και θερμίδων, π.χ. διαβητικοί και παχύσαρκοι.
Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν, επίσης, πολλά μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία (χρώμιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο), βιταμίνες Β (κυρίως νιασίνη) και φυτοθρεπτικά όπως η χλωροφύλλη και οι φυτικές στερόλες. Ο συνδυασμός και η αλληλεπίδραση των συστατικών αυτών ενδέχεται να της προσδίδουν επιπλέον ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία μας, που μέλλει όμως να αποδειχτούν ερευνητικά. Ως εκ τούτου, αναφορές ότι η στέβια έχει αντιυπερτασική, αντιβακτηριδιακή, αντιοξειδωτική, καρδιοτονωτική, αντιγηραντική, αδυνατιστική, χωνευτική και επουλωτική για το δέρμα δράση θα πρέπει να θεωρούνται, τουλάχιστον μέχρι αξιόπιστης επαλήθευσης, αναπόδεικτοι ισχυρισμοί. Τα μέχρι τώρα απολύτως σίγουρα είναι ότι, αντίθετα με τη ζάχαρη, δεν ευνοεί ούτε τη δημιουργία τερηδόνας ούτε την ανάπτυξη του μύκητα Candida Albicans.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜA

Δεν είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει κανείς τη σοβαρότητα του θέματος, ιδιαίτερα όταν γίνεται λόγος για χημικές ουσίες. Οι περισσότερες ουσίες όταν καταναλωθούν με μέτρο, δεν υπάρχει ιδιαίτερο ζήτημα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι η παχυσαρκία στην Αμερική αυξήθηκε όταν αυξήθηκε η κατανάλωση των light προϊόντων. Υπάρχει επίσης έρευνα στην οποία, τα ποντίκια τα οποία τρεφόταν με υποκατάστατα ζάχαρης πάχυναν, ενώ αυτά που κατανάλωναν ζάχαρη δεν πάχυναν. Φυσικά υπάρχουν και οι έρευνες όπου τα άτομα που κατανάλωναν χαμηλά σε θερμίδες τρόφιμα μείωσαν το βάρος τους. Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Πολλοί βλέπουν ότι ένα τρόφιμο είναι χαμηλό σε ζάχαρη αλλά δεν ελέγχουν τα επίπεδα του λίπους και των θερμίδων. Αρκετά άτομα θεωρούν ότι τα light τρόφιμα δεν παχαίνουν, οπότε πιστεύουν ότι μπορούν να καταναλώσουν περισσότερες ποσότητες. Στην έρευνα με τα ποντίκια επίσης υπονοήθηκε ότι τα υποκατάταστα επηρέασαν τη φυσιολογία της πέψης.

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσει ο καθένας είναι η σημασία του μέτρου. Ένας υγιής άνθρωπος, χίλιες φορές να καταναλώνει 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη καθημερινά με τον καφέ του, παρά να χρησιμοποιεί υποκατάσταστα ζάχαρης. Στην τελική, μπορεί να αντικαταστήσει τη λευκή ζάχαρη με πιο θρεπτική γλυκαντικά τα οποία φυσικά προσδίδουν και αυτά θερμίδες, όπως είναι η καστανή ζάχαρη, το μέλι και η μελάσα. Καλό είναι τα τεχνητά υποκατάστατα να αποτελούν λύση ανάγκης και όχι μέρος της καθημερινότητάς μας. Πρέπει όλοι να μάθουμε πότε πρέπει να τρώμε το γλυκό και πόσο γλυκό χρειαζόμαστε.

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ποιες τροφές βοηθούν στην γονιμότητα...

Πράσινα λαχανικά με μεγάλα φύλλα, όπως σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, μπρόκολο κ.λπ. Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη (του συμπλέγματος Β) που συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος. Επιπλέον, το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την παραγωγή καλής ποιότητας σπέρματος στους άντρες και συμβάλλει στην υγεία του νευρικού συστήματος, ενώ προλαμβάνει τις γεννετικές ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης στο έμβρυο.


Ξηροί καρποί, όπως καρύδια και αμύγδαλα, και σπόροι, όπως λιναρόσπορος και ηλιόσπορος. Περιέχουν τα πολύτιμα λιπαρά ω-3 και βιταμίνη Ε που είναι απαραίτητη για την παραγωγή υγιών κυττάρων. Επίσης, οι ξηροί καρποί περιέχουν μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος και προάγει την ωορρηξία.

Λαχανικά γενικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, π.χ. αυτά που έχουν έντονο πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα, όπως καρότα, κολοκύθες, κόκκινη πιπεριά. Περιέχουν βήτα-καροτίνη, μια σημαντική πηγή της βιταμίνης Α, απαραίτητη για την υγεία των ιστών των οργάνων του αναπαραγωγικού συστήματος, του εγκεφάλου και των ματιών. Προσοχή, όμως, στη βιταμίνη Α, γιατί η υπέρβαση της συνιστώμενης δόσης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη γέννα. Στην εγκυμοσύνη αποφεύγουμε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α.


Γαλακτοκομικά. Αποτελούν πηγή ασβεστίου, που είναι απαραίτητο στην υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος. Προτιμήστε όσα είναι χαμηλά σε λιπαρά για να αποφύγετε να πάρετε επιπλέον κιλά, αλλά προσπαθήστε να εξασφαλίσετε τα 1.000 mg ασβεστίου που σας χρειάζονται την ημέρα (300mg περιέχονται σε ένα ποτήρι γάλα, ένα φλιτζάνι γιαούρτι ή 40 γρ. τυρί). Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για τεκνοποίηση καλό θα είναι να είναι πλήρη τα γαλακτοκομικά και βιολογικά.

Άπαχο κρέας, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και μοσχάρι χωρίς λίπος, που εξασφαλίζουν τα σίδηρο που χρειάζεστε. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες σιδήρου μέσω της διατροφής τους είναι πιο γόνιμες από όσες έχουν έλλειψη αυτού του πολύτιμου μετάλλου. Προσοχή όμως: η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα, γι' αυτό περιοριστείτε σε δύο το πολύ πρωτεϊνούχες τροφές την ημέρα.

Δημητριακά ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι και άλλους σύνθετους υδατάνθρακες που περιέχουν βιταμίνες Β και Ε, απαραίτητες για την ορμονική ισορροπία και την παραγωγή υγιών ωαρίων και σπαρματοζωαρίων. Εάν έχετε το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), η πιο κοινή αιτία στειρότητας στις γυναίκες, πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη σημασία στα δημητριακά.

Σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, ρέγκα κλπ.) που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα ω-3, τα οποία εξισορροπούν τις ορμόνες του αναπαραγωγικού συστήματος, αυξάνουν τη ροή του αίματος και βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το στρες. Επίσης, συνιστάται η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών (ελαιόλαδο, αβοκάντο).

Ανανάς. Είναι η καλύτερη φυσική πηγή μαγγανίου, ενός μεταλλικού στοιχείου που ενεργοποιεί τα ένζυμα που προκαλούν την παραγωγή μιας σειράς από ορμόνες του αναπαραγωγικού συστήματος. Η έλλειψή του συνδέεται με δυσκολία στη σύλληψη.

Καυτερές πιπεριές. Οι πικάντικες τροφές αυξάνουν την ροή του αίματος στο σώμα, εξασφαλίζοντας την καλή αιμάτωση του γενετικού συστήματος. Επιπλέον, οι καυτερές πιπεριές προκαλούν την έκκριση ενδορφινών που καταπολεμούν το στρες και προσφέρουν μια αίσθηση χαλάρωσης.

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Σπιτικό μούσλι για υπέροχο πρωινό!!!

Υλικά
400 γραμμάρια βρώμη
80 γραμμάρια ζάχαρη μαύρη
100 γραμμάρια Μέλι
100 γραμμάρια σπορέλαιο
αρώματα όπως βανίλια ή κανέλα
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το σπορέλαιο σε ένα τηγάνι (ζεσταίνουμε, όχι βράζουμε), ανακατεύουμε τη βρώμη και τα αρωματικά και πατάμε το μίγμα σε ένα ταψί. Ψήνουμε στους 160οC για 20'. Αφήνουμε 30' να κρυώσει, ανακατεύουμε ό,τι άλλο θέλουμε, όπως αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς και αποθηκεύουμε σε βάζο για να μην υγρασιάσουν.

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Βούτυρο ή μαργαρίνη?

Ενώ η μαργαρίνη δημιουργήθηκε αρχικά για να είναι ένα υποκατάστατο βουτύρου, είναι μύθος ότι η μαργαρίνη έχει λιγότερες θερμίδες. Στην πραγματικότητα, κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνης και ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο, περιέχουν τις ίδιες περίπου θερμίδες δηλαδή 35 Kcal.

Όσον αφορά τη σύσταση σε λιπαρά οξέα (κορεσμένα, μονοακόρεστα, πολυακόρεστα), το βούτυρο και η μαργαρίνη διαφέρουν. Όλες οι μαργαρίνες είναι πλουσιότερες από το βούτυρο σε μονο- και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (επειδή παράγονται από φυτικά λίπη και έλαια), ενώ το βούτυρο έχει περισσότερα κορεσμένα λίπη (ζωικής προέλευσης).


Υπάρχουν και μαργαρίνες με συστατικά που τις καθιστούν λειτουργικά τρόφιμα, όπως μαργαρίνη εμπλουτισμένη με φυτικές στερόλες (ουσίες που μειώνουν την χοληστερίνη μέχρι και 15%) ή με κάλιο που ρυθμίζει την πίεση. Παρόλα αυτά δεν μπορούν από μόνες τους άπλα προσθέτοντας στο διαιτολόγιο μας να μας μειώσουν τη χοληστερίνη ή τη πίεση. Αυτό που θα βοηθήσει είναι συνδυασμός ενός συνολικού προγράμματος διατροφής χαμηλό σε λιπαρά, και κυρίως κορεσμένο λίπος και η τακτική άσκηση.


Αυτό που πρέπει να προσέξετε στις μαργαρίνες είναι τα τρανς λιπαρά. Η υδρογόνωση ως διαδικασία παραγωγής μαργαρινών είναι πλέον λιγότερο συχνή, λόγω των τρανς κορεσμένων λιπαρών που δημιουργεί, τα οποία θεωρούνται τα πλέον επικίνδυνα για την υγεία λιπαρά. Οι νέες τεχνολογίες παρασκευής μαργαρινών, αντίθετα, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υγιεινών προϊόντων χωρίς «υδρογονωμένα» λιπαρά.
Δεν είναι όλες οι μαργαρίνες το ίδιο ποιοτικές και ωφέλιμες. Γι' αυτό θα πρέπει να επιλέγουμε επώνυμες μαλακές μαργαρίνες που παρασκευάζονται από φυτικά έλαια με σύγχρονες μεθόδους, προτιμώντας όσες είναι πλουσιότερες σε ακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες, φτωχές σε κορεσμένα και χωρίς υδρογονωμένα λιπαρά.
Για περισσότερες πληροφορίες για την ακριβή σύσταση μαργαρινών και ουσιών επάλειψης με βάση κάποιο λίπος ή έλαιο, συμβουλευθείτε την ετικέτα πάνω στο προϊόν.

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Υγιεινό Κέικ με χαρουπάλευρο

Υλικά:
- 1 κούπα χαρουπάλευρο
- 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλάκι σόδα
- ¾ κούπας ελαιόλαδο
- 1 κούπα ζάχαρη
- ½ κούπα πορτοκαλάδα
- Λίγο κονιάκ
- ¾ κούπας σταφίδες (προαιρετικά)


Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χαρουπάλευρο με το αλεύρι και τις σταφίδες. Το χαρουπάλευρο το κοσκινίζουμε για να μην κάνει κομπάκια. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο πολύ καλά μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε το κονιάκ . Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τον προσθέτουμε κι αυτόν. Ανακατεύουμε πολύ καλά!
Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 55 ως 60 λεπτά. Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!!

* Το χαρουπάλευρο είναι ιδανικό υποκατάστατο του κακάο και της σοκολάτας. Παράγεται από μια διαδικασία ξήρανσης, άλεσης και ψήσιμου των λοβών αφού αφαιρεθούν οι σπόροι. Χρησιμοποιήστε το κάθε φορά που μια συνταγή απαιτεί σοκολάτα ή κακάο. Για να αντικαταστήσετε το κακάο, απλά χρησιμοποιήστε την ίδια ποσότητα χαρουπάλευρου.