Αναγνώστες

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Πότε, γιατί και πόσα ποτήρια νερό πρέπει να πίνουμε;

Υπάρχει μια ελάχιστη ποσότητα νερού που πρέπει να πίνουμε για να βοηθήσει την αποβολή των τοξινών από το από το σώμα μας, αλλά υπάρχουν και ορισμένες χρονικές στιγμές που η κατανάλωση νερού μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα του στον ανθρώπινο οργανισμό. 

- 2 ποτήρια νερό μετά το ξύπνημα - βοηθά στην ενεργοποίηση εσωτερικών οργάνων


- 1 ποτήρι νερό 30 λεπτά πριν από το γεύμα - βοηθάει την πέψη


- 1 ποτήρι νερό πριν από ένα μπάνιο - βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης


- 1 ποτήρι νερό πριν τον ύπνο - αποφεύγεται εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή


Το νερό πριν το ύπνο θα συμβάλει επίσης στην πρόληψη κραμπών στα πόδια κατά την διάρκεια της νύχτας.






Γενικότερα...
1. Βοηθά να χάσετε βάρος
Το νερό είναι το πιο ισχυρό σας όπλο στον «πόλεμο» εναντίον των παραπανίσιων κιλών. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί αντικαθιστά ποτά με πολλές θερμίδες, όπως τη σόδα, τους χυμούς και το αλκοόλ, ενώ το ίδιο δεν έχει καθόλου θερμίδες. Είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας για τη δίαιτα.


2. Κάνει καλό στην καρδιά
Το να πίνετε μεγάλες ποσότητες νερού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Μια μελέτη έξι ετών που δημοσιεύθηκε τη 1 Μαΐου του 2002 στο Αμερικάνικο Περιοδικό Επιδημιολογίας, ανακάλυψε ότι, όσοι έπιναν πάνω από 5 ποτήρια νερό την ημέρα, είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή, κατά τη διάρκεια της περιόδου που διεξάγονταν η μελέτη, σε σχέση με εκείνους που έπιναν λιγότερο από δύο ποτήρια.


3. Είναι πηγή ενέργειας
Η αφυδάτωση – ακόμα και η ήπια – μπορεί να σας εξασθενίσει και να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι. Αν διψάτε, έχετε ήδη αφυδατωθεί και αυτό μπορεί να σας προκαλέσει κούραση, αδυναμία των μυών, ίλιγγο και άλλα συμπτώματα.


4. Θεραπεύει τους πονοκεφάλους
Ένα άλλο σύμπτωμα της αφυδάτωσης είναι οι πονοκέφαλοι. Στην πραγματικότητα, συχνά όταν έχετε πονοκέφαλο, είναι απλά επειδή δεν έχετε πιει αρκετό νερό. Φυσικά, τα αίτια που τον προκαλούν είναι πολλά, αλλά η αφυδάτωση είναι από τα πιο συνηθισμένα.


5. Κάνει καλό στο δέρμα
Το νερό μπορεί να καθαρίσει το δέρμα σας. Οι άνθρωποι συχνά αναφέρουν ότι, όταν πίνουν νερό, παρατηρούν μια λάμψη στο πρόσωπό τους. Φυσικά, δεν θα δείτε αποτελέσματα μέσα σε μια νύχτα, αλλά, αν πίνετε αρκετό νερό, μέσα σε μια βδομάδα θα δείτε τις θετικές του επιδράσεις στο δέρμα σας.

6. Βοηθάει στα προβλήματα χώνεψης
Το χωνευτικό μας σύστημα χρειάζεται αρκετή ποσότητα νερού για να χωνέψει σωστά την τροφή. Συχνά το νερό βοηθά στη θεραπεία του προβλήματος της ξινίλας στο στομάχι, και σε συνδυασμό με τις ίνες μπορεί να θεραπεύσει και τη δυσκοιλιότητα – που συχνά είναι αποτέλεσμα της αφυδάτωσης.

7. Καθαρίζει τον οργανισμό
Το σώμα χρησιμοποιεί το νερό για να καθαριστεί από τις τοξίνες και τα απορρίμματα.

8. Απομακρύνει το κίνδυνο τύπων καρκίνου
Έχει ανακαλυφθεί ότι το νερό μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 45%. Επίσης, πίνοντας μεγάλη ποσότητα νερού μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου της ουροδόχου κύστης κατά 50% και, ενδεχομένως, ο κίνδυνος του καρκίνου του στήθους.

9. Βοηθά να γυμνάζεστε καλύτερα
Η αφυδάτωση μπορεί να εμποδίσει σφόδρα την αθλητική σας δραστηριότητα, να σας κάνει πιο αργοκίνητους και να σας είναι δύσκολο να σηκώσετε βάρη. Η άσκηση απαιτεί επιπλέον νερό, επομένως, βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτή.


Εσείς πόσο νερό πίνετε μέχρι σήμερα;

DIY...Μασάζ με αλάτι για λαμπερό δέρμα!!


Η χρήση του αλατιού στην επιδερμίδα, μπορεί να κάνει το δέρμα πιο μαλακό και εύπλαστο αλλά και να μειώσει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών, των ρυτίδων και της κυτταρίτιδας. Λειτουργεί ως μια ενυδατική κρέμα για το ξηρό σκασμένο δέρμα και εξισορροπεί τη λιπαρότητα.
Κάντε μασάζ με κυκλικές κινήσεις, με ένα μείγμα από αλάτι και ελαιόλαδο, αφήστε το για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε. Το μασάζ αυξάνει την κυκλοφορία στο δέρμα σας, το ελαιόλαδο ενυδατώνει και το αλάτι διώχνει μακριά τα νεκρά κύτταρα.

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Δίαιτα.... Ο εφιάλτης του Σαβ/κου!!


Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας όλα κυλάνε αρμονικά και με συνέπεια όσον αφορά τον προγραμματισμό των γευμάτων. Το ωράριο εργασίας ή του σχολείου βοηθάει στη διαμόρφωση καθημερινών υγιεινών συνηθειών χωρίς να υποκύπτεις σε ατασθαλίες. Τι γίνεται όμως όταν έρχεται το Σαββατοκύριακο; Πόσο καταστροφικό μπορεί να είναι για τη δίαιτά σου;
Έρευνες δείχνουν πως οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε περισσότερο τις δυο τελευταίες μέρες της εβδομάδας, ακόμα κι αν βρίσκονται σε πρόγραμμα διατροφής. Ας δούμε ποιές είναι οι πιο συνηθισμένες διατροφικές παγίδες του χαλαρωτικού, απ’ όλες τις απόψεις, Σαββατοκύριακου και πώς αντιμετωπίζονται.
Τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνάς εκτός σπιτιού κι έτσι καταλήγεις να φας κάποιο σνακ σε μια καφετέρια
Μπορείς να φροντίσεις να έχεις μαζί σου μικρά σνακ που δεν χρειάζονται ψυγείο όπως μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, πολύσπορα κριτσίνια ή ξηρούς καρπούς ώστε να καταναλώνεις σαν ενδιάμεσο γεύμα ενώ βρίσκεσαι στο δρόμο ή το αυτοκίνητο. Αν θελήσεις να φας κάτι στην καφετέρια, φρόντισε να στραφείς σε μια υγιεινή επιλογή όπως για παράδειγμα μία μπαγκέτα με τόνο ή ένα τοστ με τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά. Διαφορετικά, αν έχεις όρεξη για κάποιο γλυκό τότε ένα frozenyogurt με κομμάτια φρούτων μπορεί να θεωρηθεί μια απολαυστική επιλογή με λίγες θερμίδες.
Πραγματοποιείς εξόδους για ποτό ή φαγητό
Έρευνες δείχνουν πως τείνουμε να μιμούμαστε τις διατροφικές συνήθειες ατόμων με τους οποίους κάνουμε παρέα, οπότε αν οι φίλοι σου συνηθίζουν να τρώνε και να πίνουν δίχως μέτρο, τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να κάνεις κι εσύ το ίδιο. Αναφορικά με το αλκοόλ, καλό θα ήταν να μείνεις στα 1-2 ποτηράκια όπως ορίζουν και οι συστάσεις. Μία έξυπνη τακτική για να μην ξεφύγεις είναι να βάλεις μικρότερη ποσότητα ποτού στο ποτήρι σου και να αυξήσεις τον όγκο του προσθέτοντας ανθρακούχο νερό, σόδα, ή κάποιο light αναψυκτικό, ώστε να σου φανεί ότι ήπιες παραπάνω, χωρίς όμως να ξεφεύγεις από τις συστάσεις και χωρίς να επιβαρύνεσαι με επιπλέον θερμίδες.
Στην έξοδό σου για φαγητό προτίμησε μία μακαρονάδα ναπολιτέν, ένα μπιφτέκι ή άπαχο κρέας με ρύζι και σαλάτα χωρίς extra σος, ή μία σαλάτα με κοτόπουλο και μία φέτα ψωμί προσέχοντας πάντα το μέγεθος της μερίδας που σου αντιστοιχεί.
Σε κάλεσαν σε πάρτυ και αγχώνεσαι για το αν θα βρεις κάτι που θα μπορείς να φας
Φρόντισε να φας ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα όπως μία σαλάτα ή χόρτα βραστά και το απόγευμα ένα γιαούρτι με ένα φρούτο ώστε το βράδυ στο πάρτι να μπορείς να καταναλώσεις δύο-τρία κομμάτια από την αγαπημένη σου πίτσα συνδυάζοντας την με σαλάτα. Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στα πιο υγιεινά πιάτα του μπουφέ όπως κοτόπουλο σουβλάκι, πατάτες φούρνου, καναπεδάκια με σολομό, τυρί ή τόνο και σαλάτες χωρίς επιπλέον σος.
Νομίζεις ότι σου αξίζει μια μικρή παρατυπία μέσα στο Σαββατοκύριακο
Σκοπός δεν είναι να στερηθείς τροφές ή επιδόρπια που σου αρέσουν στην διάρκεια της εβδομάδας ώστε να μπορείς να τα φας ελεύθερα το Σαββατοκύριακο. Στην περίπτωση που νιώσεις έντονη επιθυμία για ένα γλυκό ή φαγητό είναι προτιμότερο να το καταναλώσεις σε μικρή ποσότητα μετά το γεύμα σου, ανεξάρτητα με το τι μέρα είναι.

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

4 tips που θα σε βοηθήσουν να μην πάρεις ούτε γραμμάριο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

1. Οι προμήθειες: Εφοδίασε τα ντουλάπια σου με υγιεινές λιχουδιές και τρόφιμα τα οποία μαγειρεύονται γρήγορα και εύκολα χωρίς να χάνουν όμως σε θρεπτική αξία. Μ’ αυτό τον τρόπο θα έχεις ανα πάσα στιγμή ένα θρεπτικό γεύμα ή σνακ, αποφεύγοντας την παγίδα του delivery.
2. Cold… fit: Μην αποθαρρύνεσαι από το κρύο, βάλε το αντιανεμικό σου και τα αθλητικά σου και ασκήσου. Όσο πέφτει η θερμοκρασία τόσο περισσότερο τείνουμε να γινόμαστε «σπιτόγατοι» και να βολευόμαστε σε ατάκες του τύπου «Ποιος πάει γυμναστήριο τώρα με τέτοιο καιρό». Για αρχή άσε τις φτηνές δικαιολογίες κατά μέρος: μπορεί ο καιρός να είναι κάπως μουντός όμως οι θερμοκρασίες του φθινοπώρου είναι ιδανικές για άσκηση έξω από το σπίτι, αφού ούτε ιδρώνεις, ούτε κρυώνεις. Αν από την άλλη είσαι ορκισμένη σπιτόγατα, μπορείς πάντα να φέρεις το γυμναστήριο στο σπίτι σου και χωρίς πολυέξοδους μηχανισμούς (αρκεί να έχεις όρεξη, φαντασία και προαιρετικά ένα στρώμα γυμναστικής). Ακόμη και οι δουλειές του σπιτιού ή οι βόλτες στο σουπερ μάρκετ μετράνε για προπόνηση!
3. Έξυπνη ενυδάτωση: Η ενυδάτωση του οργανισμού σου είναι ιδιαίτερα σημαντική χειμώνα- καλοκαίρι. Σίγουρα μια ζεστή σοκολάτα ή ένα καυτό ρακόμελο με τη παρέα φαντάζουν ειδυλλιακά τώρα που έχει αρχίσει και βάζει κρύο, αλλά έχε το νου σου στις θερμίδες που κρύβουν (και που είναι μπόλικες). Συνέχισε να πίνεις καθημερινά νερό κι αν δεν είσαι μεγάλη φαν της «άγευστης» γεύσης του, προτίμησε ένα ζεστό πράσινο τσάι, που εκτός του ότι θα σου προσφέρει την απαραίτητη ενυδάτωση είναι εξαιρετικά αντιοξειδωτικό και έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό σου. Μια ακόμη καλή ιδέα είναι οι σούπες λαχανικών, καθώς και θα σε ζεστάνουν, και θα σε ενυδατώσουν (αφού στη βάση τους αποτελούνται από νερό) και θα σου προσφέρουν όλες τις βιταμίνες των λαχανικών που περιέχουν.
4. Εποχιακές λιχουδιές: Γνώρισε τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά. Όπως πάντα είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι σε μια ισορροπημένη διατροφή ή δίαιτα. Μπορεί το καλοκαίρι να σε είχε «κακομάθει» με την ποικιλία λαχανικών και φρούτων του, αλλά κάθε μήνας και εποχή έχει το δικό της γευστικό μποστάνι. Μήλα, αχλάδια, μπανάνες, πορτοκάλια, ακτινίδια, ρόδια, λαχανάκια Βρυξελλών, σπανάκι, σπαράγγι, καρότο, λάχανο, ραπανάκι και κουνουπίδι είναι όλα στη διάθεσή σου για να επωφεληθείς από τις βιταμίνες, τις αντιοξειδωτικές τους ουσίες και τα ανόργανα συστατικά που περιέχουν.

Συνταγές με μανιτάρια...

1) Μανιταρόπιτα  
Υλικά (για ένα ταψί του φούρνου) *1 πακέτο χωριάτικο φύλλο *600 γραμμάρια διάφορα μανιτάρια *2 καρότα ψιλοκομμένα *2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο *3 κουταλιές της σούπας αλεύρι *1 ½ νεροπότηρο γάλα *2 αβγά *3 φλιτζάνια τσαγιού κασέρι χοντροτριμμένο *1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων * πρέζα μοσχοκάρυδο *αλάτι, πιπέρι 
Εκτέλεση Μανιτάρια και τα ψιλοκόβετε. Καθαρίζετε τα καρότα και τα τρίβετε στον τρίφτη. Στη συνέχεια βάζετε σε ένα μεγάλο τηγάνι και τα μανιτάρια και τα καρότα μαζί με λίγο νερό και τα αφήνετε να σιγοβράσουν, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. 


2) Μανιταρόσουπα 
Υλικά (για τέσσερα άτομα) *500 γραμμάρια λευκά μανιτάρια σε φετάκια *1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο *2 κουταλιές της σούπας βούτυρο *2 κουταλιές της σούπας αλεύρι *2 λίτρα ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό *3-4 κλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο *Αλάτι και πιπέρι 
Εκτέλεση Ζεσταίνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για δέκα λεπτά, μέχρι να σταματήσουν να βγάζουν υγρά και να μαραθούν. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε και στη συνέχεια το ζωμό ή το νερό. Βράζετε τη σούπα σε μέτρια φωτιά για είκοσι λεπτά, μέχρι να «δέσει». Προαιρετικά μπορείτε αν θέλετε να αλέσετε τη σούπα στο μπλέντερ, ή, αν υπάρχει, να χρησιμοποιήσετε μπλέντερ χειρός. 

3) Μανιτάρια πλευρώτους με σoς μπαλσάμικου 
Υλικά (για τέσσερα άτομα) *500 γραμμάρια μανιτάρια πλευρώτους *2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο *Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο *4 κουταλάκια του γλυκού σκόρδο σε σκόνη *Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη *Για τη σoς μπαλσάμικου: *4 κουταλιές της σούπας ξίδι μπαλσάμικο *3 κουταλιές της σούπας μέλι *1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα *4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
Εκτέλεση Καθαρίζετε καλά τα μανιτάρια με ένα βρεγμένο πανάκι και κόβετε το χοντρό μέρος της βάσης τους. Τα αλείφετε με το ελαιόλαδο και στη συνέχεια πασπαλίζετε με το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και το σκόρδο και από τις δύο πλευρές. Τα απλώνετε μέσα σε ένα ταψί και τα ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Σε ένα μεγάλο ποτήρι τοποθετείτε όλα τα υλικά για τη σος εκτός από το ελαιόλαδο και χτυπάτε με το μιξεράκι του καφέ, μέχρι να λιώσει τελείως το μέλι (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα shaker). Στη συνέχεια προσθέτετε το ελαιόλαδο και χτυπάτε ξανά μέχρι να πήξει η σος.  Σερβίρετε τοποθετώντας τα μανιτάρια σε μια πιατέλα. Περιχύστε με τη σος και πασπαλίστε με τον φρέσκο μαϊντανό. 

4) Μανιτάρια φούρνου
Υλικά:
  • 4 μανιτάρια μεγάλα φρέσκα
  • 200 γρ. τυρί Gouda
  • τριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση: 
Πλένουμε καλά τα μανιτάρια και μετά αφαιρούμε το κοτσάνι και καθαρίζουμε το εσωτερικό τους.  Τρίβουμε το τυρί και το βάζουμε μέσα στα μανιτάρια. Βάζουμε τα μανιτάρια στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά στους 100 βαθμούς και τα αφήνουμε να ροδίσουν. Όταν δούμε ότι είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το φούρνο και τρίβουμε λίγο πιπέρι (ή όσο πιπέρι προτιμά ο καθένας).

20 κακές συνήθειες που καταστρέφουν την επιδερμίδα σου...

1.Διαλέγεις λάθος προϊόντα και κρέμες που δεν συνιστώνται για τον τύπο του δέρματος σου.
2.Κάνεις συχνή απολέπιση.
3. Μένεις ξύπνια μέχρι πολύ αργά. Μην ξεχνάς πως ο ύπνος αναπλάθει την επιδερμίδα.
4.Χρησιμοποιείς υπερβολική ποσότητα από τα προϊόντα ομορφιά σου.
5.Δεν γυμνάζεσαι
6.Τρέφεσαι με junk food.
7.Ξεχνάς να πλένεις το πρόσωπό σου κάθε βράδυ.
8.Δεν πλένεις και αποστείρωνεις συχνά τα πινέλα του μακιγιάζ σου.
9.Ξεχνάς  να περιποιείσαι τον λαιμό και το στήθος
10.Δεν πίνεις πολύ νερό
11. Μιλάς συνέχεια στο τηλέφωνο χωρίς hands free-η ραδιενέργεια έχει παρενέργειες και στο δέρμα μας-.
12. Χρησιμοποιείς προϊόντα για τα μαλλιά στο πρόσωπο σου. Παραδείγματος χάρη ψεκάζεσαι με λίγο λακ για να σταθεροποιηθεί το μακιγιάζ.
13.Τρως πολύ αλάτι. Οι μεγάλες ποσότητες αλατιού κάνει το δέρμα σου ξηρό και θαμπό.
14. Κάνεις συχνά αποτρίχωση στο πρόσωπο με κερί.
15.Δεν ενυδατώνεις τα χείλη σου παρά μόνο τα βάφεις με κραγιόν.
16. Είσαι υπερβολικά στρεσαρισμένος. Το στρες έχει παρενέργειες και στο δέρμα.
17. Κάνεις κατάχρηση του κλιματιστικού.
18. Βάφεσαι με υπερβολικά πολλά καλλυντικά κάθε μέρα. Με λίγα λόγια το μακιγιάζ σου είναι βαρύ.
19.Δεν χρησιμοποιείς κρέμα ημέρας ή ενυδατική πριν και μετά το βάψιμο
20. Δεν επισκέπτεσαι σχεδόν ποτέ τον δερματολόγο σου.

7 λόγοι για να βάλουμε τα φρούτα στο πρωινό μας...

1. Αυξάνουν την ενέργειά σας. 
Τα φρούτα είναι μια πλούσια πηγή υδατανθράκων, το οποίο είναι ένα από τα κύρια οφέλη του να καταναλώνουμε φρούτα το πρωί. Λόγω των φυτικών ινών και των σακχάρων που περιέχουν, τα φρούτα σας κρατάνε χορτάτους και σας δίνουν απίστευτη ενέργεια για όλη την ημέρα. Μήλα, πορτοκάλια, μπανάνες, μούρα, πεπόνια είναι πολύ καλές επιλογές που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

2. Αυξάνει την ικανότητα της πέψης.
Τα φρούτα θεωρούνται μια πολύ καθαρή τροφή και βοηθούν στο να καθαρίσει το σώμα μας από τις παλιές τοξίνες που συσσωρεύονται τη διάρκεια της νύχτας. Από τη στιγμή που θα σταματήσετε να τρώτε το βράδυ, μέχρι τη στιγμή που θα φάτε πρωινό, το σώμα σας περνάει από έναν κύκλο καθαρισμού. Τρώτε φρούτα νωρίς μέσα στην ημέρα για να σας βοηθήσουν στην ενίσχυση της διαδικασίας καθαρισμού και στη βελτίωση της πέψης σας.

3. Αυξάνουν τα ένζυμα στον οργανισμό σας.
Τα φρούτα είναι πλούσια σε ένζυμα, ακόμα περισσότερο από ότι τα λαχανικά. Τα ένζυμα είναι ζωτικής σημασίας για πολλές λειτουργίες στο σώμα μας και επίσης λειτουργούν ως ένα φυσικό πεπτικό βοήθημα. Τα ένζυμα βοηθούν επίσης το σώμα μας να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά από την τροφή που τρώμε.

4. Λειτουργούν θετικά στην ψυχολογική μας διάθεση.
Ο εγκέφαλος μας χρειάζεται ποιοτικές πηγές τροφίμων για να λειτουργεί καλύτερα. Τα φρούτα είναι μια μεγάλη πηγή των φυσικών γλυκόζης που μπορούν να μας βοηθήσουν να αισθανόμαστε πιο αισιόδοξοι. Τα φυσικά σάκχαρα και οι ίνες τους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε την συγκέντρωσή σας, επιβραδύνει το σάκχαρο στο αίμα μας, και αυξάνει την ψυχική μας ενέργεια, όλα σε ένα!!

5. Μειώνουν το στρες.
Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία δεν είναι μόνο μεγάλη για την καταπολέμηση των κρυολογημάτων - είναι επίσης απαραίτητη για την καταπολέμηση του στρες. Η βιταμίνη C μειώνει τις φλεγμονές που προκαλούνται από σωματική ή πνευματική καταπόνηση. Καταναλώνοντας ένα φρούτο για πρωινό και στο ενδιάμεσα γεύματα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την καταπολέμηση του στρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

6. Ενυδατώνουν.
Τα φρούτα είναι γεμάτα με νερό που ενυδατώνουν το σώμα μας φυσικά. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνεται νωρίς μέσα στην ημέρα, δεδομένου ότι είμαστε φυσικά αφυδατωμένα όταν ξυπνάμε. Τα φρούτα ιδιαίτερης υψηλής περιεκτικότητας σε νερό είναι τα πεπόνια, μήλα, πορτοκάλια, ακτινίδια, ανανάς, σταφύλια και αχλάδια.

7. Καταπολεμούν τις λιγούρες μας για ζάχαρη.
Εάν έχετε μια αδυναμία στα γλυκά, υπάρχουν πιθανότητες μερικοί από εσάς να τα “ποθείτε” όλη την ημέρα. Έχει διαπιστωθεί ότι τα φρούτα είναι η τέλεια απάντηση για την αντιμετώπιση της λιγούρας μας για γλυκό. Θα πρέπει λοιπόν να επιλέγουμε τα φρούτα ως ένα υγιεινό σνακ. Έχετε λιγούρα για γλυκό; φτιάξτε μια υπέροχη φρουτοσαλάτα με φρούτα της αρεσκείας σας, ξηρούς καρπούς και μέλι!!

Μανιτάρια....

Αν και δεν είναι τα αγαπημένα μου πρέπει να ομολογήσω πως είναι αρκετά θρεπτικά...
Ας δούμε λοιπόν τις ιδιότητες τους...

Τα μανιτάρια αποτελούν εξαιρετική τροφή χάρη στο υψηλό τους περιεχόμενο σε πρωτεΐνες,φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Επιπλέον,  τα μανιτάρια έχουν μικρή θερμιδική αξία (150γρ. μανιτάρια δίνουν μόνο 32 θερμίδες, λιγότερη και από ένα φρούτο). Αυτό τα κάνει κατάλληλα για δίαιτες αδυνατίσματος.  Η χαμηλή θερμιδική τους αξία οφείλεται στο γεγονός ότι είναι φτωχά σε λίπος και υδατάνθρακες.  Δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη και σχεδόν καθόλου κορεσμένα (κακά) λιπαρά. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι υψηλής βιολογικής αξίας και για αυτό και μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας σε περιόδους νηστείας, καθώς επίσης αποτελούν ιδανική τροφή για τους χορτοφάγους, εφόσον τους εφοδιάζουν με όλα τα θρεπτικά συστατικά των ζωικών τροφίμων (π.χ. πρωτεΐνες, ασβέστιο). Η ιδιαίτερη διατροφική αξία των μανιταριών οφείλεται στο υψηλό περιεχόμενό τους στα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ): τα μανιτάρια χάρη στις παραπάνω βιταμίνες συμβάλλουν στην ενίσχυση τηςπνευματικής διαύγειας, τη μνήμη και τονώνουν το μεταβολισμό.
Τα μανιτάρια περιέχουν σε υψηλές ποσότητες και τη λιποδιαλυτή βιταμίνη D, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συντελεί στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς και των μυών.
Επιπλέον, το υψηλό περιεχόμενο των μανιταριών σε βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ , τα οποία συμμετέχουν στη διαδικασία της αιμοποίησης και του σχηματισμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων και συμβάλλουν στην πρόληψη της αναιμίας.
Επίσης, τα μανιτάρια αποτελούν καλή πηγή φωσφόρου και ασβεστίου, με αποτέλεσμα να ενισχύουν τη σκελετική υγεία και να χτίζουν γερά δόντια.
Το ιδιαίτερο αυτό τρόφιμο περιέχει υψηλές ποσότητες στο αντιοξειδωτικό σελήνιο, όπου ενισχύει τη δράση του ενζύμου υπεροξειδάση γλουταθειόνης και δεσμεύει τις καρκινογόνες ελεύθερες ρίζες που παράγονται στον οργανισμό μας.
Επιπρόσθετα, ο ψευδάργυρος των μανιταριών συντελεί στην ομαλή ανάπτυξη του σώματος, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος, καθώς και στην εμβρυογένεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η υψηλή περιεκτικότητα των μανιταριών σε χαλκό, με αποτέλεσμα να ενισχύεται  η ελαστικότητα των αρτηριών, το χρώμα του τριχωτού της κεφαλής και η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Τέλος, τα μανιτάρια περιέχουν άφθονο κάλιο και ελάχιστο νάτριο και έτσι αποτελούν ιδανική τροφή για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.
Οι ιδιότητες τους...
Ρίχνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα
Τα μανιτάρια μας παρέχουν άπαχη πρωτεΐνη, καθώς δεν έχουν καθόλου χοληστερόλη και λίπη, ενώ η περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες είναι πολύ χαμηλή. Οι φυτικές τους ίνες και κάποια ένζυμα που βρίσκουμε σε αυτά βοηθούν επίσης στον έλεγχο της χοληστερίνης, ενώ έχουν και άλλη μια σημαντική ιδιότητα: λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε άπαχη πρωτεΐνη, μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να «κάψει» λίπος και να ρίξει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, κατά τη διάρκεια της πέψης τους.
Μειώνουν την πιθανότητα για καρκίνο του μαστού και του προστάτη
Πρόκειται για μια πολύ αποτελεσματική τροφή όσον αφορά την προστασία από τα δύο είδη αυτά καρκίνου, λόγω του ότι περιέχει βήτα-γλυκάνες και συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, τα οποία έχουν αντικαρκινική δράση. Ειδικά το λινολεϊκό οξύ είναι ιδιαιτέρως σημαντικό στο να καταστέλλει τις δράσεις των οιστρογόνων, τα οποία αποτελούν τον νούμερο 1 παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι βήτα-γλυκάνες, από την άλλη, εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινογόνων κυττάρων σε περιπτώσεις όπως στον καρκίνο του προστάτη. Ακόμη, τα μανιτάρια είναι πλούσια σε σελήνιο, το οποίο έχει επίσης αποτελεσματική δράση ενάντια στα καρκινογόνα κύτταρα.
Αποτελούν ιδανική τροφή για όσους πάσχουν από διαβήτη
Λόγω των ιδιοτήτων τους, δηλαδή της μηδενικής περιεκτικότητας σε χοληστερίνη και λίπη, της χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και νερό, μπορούν να αποτελέσουν μέρος της ιδανικής δίαιτας για διαβητικούς. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι περιέχουν κάποια ένζυμα τα οποία βοηθούν στη διάσπαση της ζάχαρης και του άμυλου των τροφών, ενώ τα μανιτάρια παρουσιάζουν και βοηθητική δράση στη σωστή λειτουργία του ήπατος, του παγκρέατος και άλλων ενδοκρινών αδένων μας, προωθώντας έτσι τη σύνθεση ινσουλίνης και τη σωστή ροή της. Τέλος, τα φυσικά αντιβιοτικά που βρίσκουμε στα μανιτάρια βοηθούν τους διαβητικούς να προστατευτούν από συνεχείς μολύνσεις, ειδικά στα άκρα τους.
Μας χαρίζουν δύναμη τονώνοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα
Η εργοθειονίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα μανιτάρια, προστατεύει αποτελεσματικά των οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας, έτσι ώστε να αποφεύγουμε τις συχνές μολύνσεις και ιώσεις. Τα αντιβιοτικά που περιέχουν είναι παρόμοια της πενικιλίνης και μας προστατεύουν ενάντια σε μικροβιακές μολύνσεις και μυκητιάσεις, ενώ ταυτόχρονα θεραπεύουν τα έλκη. O σωστός συνδυασμός βιταμινών Α, συμπλέγματος Β και C των μανιταριών, μας κάνει πιο γερούς και ανθεκτικούς απέναντι σε ιώσεις, μολύνσεις κ.ο.κ.

Μας βοηθούν να χάσουμε κιλά και πόντους
Αν παλεύετε χρόνια να χάσετε βάρος και δεν τα καταφέρνατε, ίσως δεν γνωρίζατε το… μυστικό. Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, μια διατροφή που βασίζεται στην άπαχη πρωτεΐνη μπορεί να μας οδηγήσει στην επιθυμητή απώλεια λίπους από το σώμα μας και να μας βοηθήσει να χτίσουμε μυϊκό ιστό. Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι ότι προκειμένου να διασπαστεί η πρωτεΐνη μιας τροφής, καίγεται λίπος. Έτσι, προκειμένου να διασπαστεί και η πρωτεΐνη των μανιταριών και να χωνευτεί από τον οργανισμό, καίγονται λίπη, ενώ τα ίδια τα μανιτάρια δεν έχουν περιεκτικότητα σε λίπος – συν του ότι του προσφέρουν μια σημαντική ποσότητα φυτικών ινών.
Άλλα οφέλη των μανιταριών
Αποτελούν τη δεύτερη πιο γνωστή πηγή, μετά το μουρουνέλαιο, που περιέχει βιταμίνη D σε βρώσιμη μορφή. Ακόμη, είναι πλούσια σε ασβέστιο το οποίο είναι καλό για τα οστά, σε σίδηρο που ωφελεί τα άτομα με αναιμία, σε κάλλιο που βοηθά στην υπέρταση, χαλκό που έχει αντιβακτηριδιακή δράση και σελήνιο, το οποίο έχει πολλαπλή δράση όσον αφορά τα οστά, τα δόντια, τα νύχια, τα μαλλιά κ.λπ. Τα μανιτάρια, αποτελούν επίσης την καλύτερη πηγή πρωτεΐνης και σεληνίου για τους χορτοφάγους.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μανιταριών. Συγκεκριμένα, σε όλη την Ευρώπη, όπως και στη χώρα μας, υπάρχουν περίπου 4.000-5.000 είδη μανιταριών, από τα οποία μόνο 300 είναι βρώσιμα. Τα υπόλοιπα είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο και μπορούν να προκαλέσουν από απλές δυσπεψίες έως και θανατηφόρες δηλητηριάσεις. Οι πιο χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες:
  • Άσπρα μανιτάρια (Παρισιού): Είναι λευκά, με σφιχτή σάρκα και λεία επιφάνεια. Έχουν λεπτό άρωμα και τρώγεται τόσο το «καπελάκι» όσο και το «ποδαράκι» τους.
  • Πλευρότους: Έχουν ανοιχτό μπεζ χρώμα και βαθιές πτυχώσεις. Δε διακρίνονται για το άρωμά τους, αλλά είναι πολύ νόστιμα και τραγανά.
  • Τρούφες:Τα πιο σπάνια, διάσημα και ακριβά μανιτάρια στον κόσμο. Ιδιαίτερα η μαύρη τρούφα Περιγκόρ, που φυτρώνει στην περιοχή του Περιγκό της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Η γεύση της είναι πολύ έντονη και αρκεί μικρή ποσότητα για να δώσει τόνο στο φαγητό. Οι τρούφες τρώγονται μόνο μαγειρεμένες. Η λευκή τρούφα από το Πιεμόντε της Ιταλίας έχει επίσης έντονη γεύση, αλλά οπωσδήποτε χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα για να χρωματιστεί γευστικά το έδεσμα στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί, ενώ είναι πιο φτηνή από τη γαλλική. Εκτός από μαγειρεμένες, τρώγονται και ωμές, τριμμένες στις σαλάτες και στο ριζότο.

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

DIY... Συνταγές ομορφιάς για spa στο σπίτι...

Κλωνάρια λεβάντας
Η αποξηραμένη λεβάντα είναι μια πολύ ωραία μυρωδιά για τα ντουλάπια και τα δωμάτια.
 Μπορείτε φτιάξετε μόνες σας μικρά αρωματικά μαξιλαράκια (10Χ10) χρησιμοποιώντας ύφασμα και κλωστή και βάζοντας μέσα τη λεβάντα. Φτιάξτε και δωρίστε τα στις φίλες σας.
Λεμόνι
Γίνεται πολύ καλή λοσιόν για ανοιχτούς πόρους
. Στύψτε λεμόνι και ανακατέψτε το χυμό του με 300γρ. βρασμένο νερό. Διατηρήστε το σε δροσερό μέρος το πολύ για 2 εβδομάδες.
Καρότο
Φοβερή μάσκα κατά των ρυτίδων.
 Πολτοποιείται ένα ώριμο καρότο κομμένο σε κομματάκια μαζί με 1 κουταλάκι σιτέλαιο, ή αμυγδαλέλαιο, ή ένα ελαιόλαδο στο μπλέντερ. Βάζουμε το μίγμα για 2 ώρες στο ψυγείο. Μετά το μοιράζουμε σε πρόσωπο και λαιμό επί 30’ και ξεπλένουμε.
Ελαιόλαδο
Γίνεται μία φοβερή μάσκα χεριών. Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 3 κουταλιές κερήθρα και μία χούφτα βλαστάρια από δενδρολίβανο. Τα σιγοβράζετε για 30’. Τα σουρώνετε ζεστά και προσθέτετε 8 κουταλιές ροδόνερο.
Φράουλα
Λιώνετε μερικές φράουλες με το πιρούνι. Στραγγίζετε το ζουμί τους και με αυτό βουρτσίζετε προσεκτικά τα δόντια σας.
Αγγούρι
Η γνωστή τονωτική μάσκα. Τοποθετούμε φρεσκοκομμένες φέτες αγγουριού στο πρόσωπο μας για 30’ κατόπιν ξεπλένουμε με άφθονο νερό και θα νιώσουμε το δέρμα μας δροσερό και ανανεωμένο.
Αβοκάντο
Ενυδατική κρέμα κατά της ξηρότητας:
 Πολτοποιούμε στο μπλέντερ ένα ξεφλουδισμένο αβοκάντο. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι μέλι, χυμό λεμονιού και γιαούρτι. Βάζουμε την κρέμα επί 30’ στο ψυγείο και μετά την χρησιμοποιούμε.

DIY... Spa στο σπίτι

Μόνη (ή και για δύο-κάντε την πρόταση). Στο σπίτι σας και χωρίς κόστος.

Η προετοιμασία
Τακτοποιήστε το χώρο του μπάνιου σας. Βάλτε μουσική spa με ήχους της φύσης και ανάψτε κεριά με αιθέρια έλαια. Γεμίζουν το χώρο σας με αρωματικές νότες και χαρίζουν ατμόσφαιρα στο μπάνιο.

Στον ατμό
Κλείστε την πόρτα του μπάνιου και γεμίστε την μπανιέρα με ζεστό νερό ή ανοίξτε λίγο το ντους. Μόλις έχετε φτιάξει ένα μίνι χαμάμ! Ο ατμός εκτός του ότι χαλαρώνει ταυτόχρονα προετοιμάζει την επιδερμίδα σας για μια σειρά από περιποιήσεις όπως, απολέπιση και βαθύς καθαρισμός τους σώματος αλλά και πεντικιούρ-μανικιούρ.
Τώρα το νερό της μπανιέρας πρέπει να είναι χλιαρό. Βάλτε μέσα άλατα μπάνιου και βυθιστείτε εκεί για 10 λεπτά. Προτιμήστε τα φυσικά άλατα και χρησιμοποιήστε και λίγη ποσότητα για να κάνετε απολέπιση στην επιδερμίδα του σώματός σας. Βγείτε από το μπάνιο και σκουπιστείτε ταμπονατιστά.
Εάν είστε μόνη αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να κάνετε αποτρίχωση είτε με κερί είτε οποιαδήποτε άλλη σπιτική μέθοδο ακολουθείτε. Σε κάθε περίπτωση πρέπει στο τέλος να κάνετε μασάζ στο σώμα σας με μια λοσιόν ή λάδι σώματος.
Τώρα που το δέρμα σας είναι μαλακό κάντε ένα μίνι πεντικιούρ τρίβοντας με αλαφρόπετρα τις φτέρνες και τα σκληρά σημεία στα πόδια. Λιμάρτε τα νύχια σας και απλώστε τους λάδι ενυδάτωσης.
Στο πρόσωπο τώρα! Εάν η εβδομάδα είχε ένταση σας προτείνω τις homemade antistress κομπρέσες: Σε ένα μπολ προσθέστε ζεστό νερό και λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας. Βάλτε μέσα μια μικρή πετσέτα και στη συνέχεια, τοποθετήστε τις κομπρέσες στο πρόσωπο και στο λαιμό παίρνοντας βαθιές αναπνοές. Επαναλάβετε τρεις φορές.
Και τώρα λίγη αρωματοθεραπεία: Προσθέστε σε ένα μπολ με καθαρό, χλιαρό νερό μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο νερολί ή ylang-ylang που χαρίζουν ένα συναίσθημα ευεξίας (βάλτε λίγη χαλαρή μουσική με ήχους της φύσης και πάρτε βαθιές αναπνοές).
Ξεκινήστε ένα καλό, καθαρισμό προσώπου. Η «εμπειρία spa» εξαρτάται πολύ από τις μυρωδιές (και οι όμορφες, καθαρές μυρωδιές της φύσης θα αρέσουν πολύ και στον σύντροφο σας). Καθαρίστε υπολείμματα μακιγιάζ με μια λοσιόν και επιλέξτε λοιπόν ένα scrub προσώπου με φυσικά συστατικά ώστε να απομακρύνετε από το πρόσωπό σας τα νεκρά κύτταρα. Στη συνέχεια, κάντε μια μάσκα ενυδάτωσης. Επιλέξτε μια ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σας και με δροσερά συστατικά. Μην ξεχάσετε στο τέλος να απλώσετε κανονικά την κρέμα ματιών σας.
Για ένα πλήρες home spa: 
  • Χρησιμοποιήστε το φυσικό σφουγγάρι απολέπισης.
  • Μερικοί το προτιμούν καυτό αλλά εσείς καλύτερα να το αποφύγετε γιατί το πολύ ζεστό νερό αφυδατώνει την επιδερμίδα.
  • Πολύ καλή απολέπιση προσώπου κάνει το mulsim sponge ή σφουγγάρι απολέπισης για το πρόσωπο¨.
  • Κάτι σας λείπει; Φτιάξτε τα δικά σας καλλυντικά... (Ακολουθούν συνταγές ομορφιάς....)

Το ιχνοστοιχείο που καλυτερεύει τη διάθεση :)

Έχεις ρίξει ποτέ το φταίξιμο για την κακή σου διάθεση στη διατροφή σου; 
Μια νέα έρευνα λέει ότι θα μπορούσες. Και ο λόγος είναι γιατί τα επίπεδα σεληνίου στο έδαφος έχουν σημαντικά ελαττωθεί – το σελήνιο είναι ένα αντιοξειδωτικό ιχνοστοιχείο που εμπλέκεται σε πάνω από 400 βιοχημικές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Και αφού τα επίπεδα εδάφους του σεληνίου είναι μειωμένα, άρα και ότι φαγώσιμο έχει καλλιεργηθεί στο έδαφος έχει μειωμένες ποσότητες σεληνίου.
 Το σελήνιο είναι απαραίτητο για την κανονική λειτουργία του θυρεοειδή, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην διάθεση και την συμπεριφορά. Έτσι, σαν αποτέλεσμα, άτομα με έλλειψη σεληνίου μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.
 Μια έρευνα του 2007 που δημοσιεύτηκε στην Federation of American Societies for Experimental Biology Journal ανακάλυψε μιαν σύνδεση μεταξύ της λήψης σεληνίου και της διάθεσης. Άνδρες που αύξησαν την λήψη σεληνίου στη διατροφή τους σε 220 mcg ημερησίως, ένοιωσαν λιγότερο αγχωμένοι, πιο ευχάριστοι, με πιο πολύ αυτοπεποίθηση και με πιο πολλή ενέργεια. Και αυτοί στους οποίους ανιχνεύθηκε περισσότερο σελήνιο στο αίμα τους ένοιωθαν καλύτερα απ’ όλους. Και το πιο σημαντικό είναι ότι οι άνδρες που στην αρχή είχαν την χειρότερη διάθεση έδειξαν την μεγαλύτερη βελτίωση.
Έτσι χαμογελάστε και γεμίστε το ρεζερβουάρ σας με αυτό το ενισχυτικό καλής διάθεσης.
Που θα το βρούμε....

Φωτογραφία: Βραζιλιάνικα φιστίκια - Brazil nuts
Προέρχονται αποκλειστικά από τον Αμαζόνιο και έχουν γλυκιά γεύση. 
- Αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών και σεληνίου (δίνει περισσότερο και από το συκώτι) και ψευδάργυρου (Μία χούφτα περιέχει 1.000 mg σεληνίου)
- Εχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
- Επειδή περιέχει κορεσμένα λιπαρά, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο γιατί σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει τη χοληστερίνη.Φιστίκια: στην κορυφή της λίστας
Τα φιστίκια, τα οποία είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο, παρέχουν υψηλές ποσότητες σεληνίου με περίπου 96 μικρογραμμάρια του ιχνοστοιχείου σε ένα μόνο φιστίκι (ξεπερνώντας τη συνιστώμενη ημερήσια δόση). Προτιμήστε τα σκέτα σαν σνακ και προσέξτε τις υπερβολές.
Συκώτι: απόλυτα θρεπτικό
Πολλοί ίσως δυσκολεύονται στην κατανάλωσή του, ίσως λόγω της έντονης οσμής του, το συκώτι σχεδόν όλων των ζώων, όμως, είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το σελήνιο. Σε όποια μορφή και αν το προτιμήσετε, το αρνίσιο συκώτι συγκεκριμένα περιέχει 116 μικρογραμμάρια σεληνίου σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων
Οστρακοειδή: και αφροδισιακά και υγιεινά
Τα αγαπημένα μας –και διάσημα για τη διασύνδεσή τους με τη λίμπιντο- στρείδια και μύδια, κατέχουν επίσης μια θέση ψηλά στη λίστα των τροφών πλούσιων σε σελήνιο, με μέχρι 154 μικρογραμμάρια σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων όσον αφορά τα στρείδια και 90 μικρογραμμάρια στα 100 γραμμάρια μύδια. Εκτός, όμως, από σελήνιο, τα συγκεκριμένα οστρακοειδή είναι μια εξαιρετική πηγή χαλκού, ψευδαργύρου, σιδήρου και βιταμίνης Β12, γι’ αυτό μην περιμένετε ένα ρομαντικό δείπνο για να τα καταναλώσετε!
Ψάρι: απαραίτητο στη διατροφή μας
Οι ειδικοί το συστήνουν προς κατανάλωση 2 φορές την εβδομάδα, λόγω του ότι είναι μια από τις τροφές που ευεργετούν την καρδιά, μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και πλούσια σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6 και Β12. Προτιμήστε το σολομό, τις αντσούγιες, τον ξιφία, τη ρέγκα, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο και κάντε τις εναλλαγές σας, έτσι ώστε να τα καταναλώνετε όλα συχνά.
Δημητριακά εμπλουτισμένα σε σελήνιο: για ένα δυνατό πρωινό
Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι το πρωινό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, το οποίο μας χαρίζει ενέργεια για τις επόμενες ώρες και τονώνει το μεταβολισμό. Στο εμπόριο υπάρχουν δημητριακά τα οποία είναι εμπλουτισμένα με σελήνιο και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας σε αυτό, αρκεί να τα προσθέσετε στο πρώτο γεύμα της ημέρας, μαζί με άλλες αγαπημένες σας υγιεινές επιλογές. Αναζητήστε τα, ελέγξτε την περιεκτικότητά τους σε σελήνιο και άλλα θρεπτικά στοιχεία και καταναλώστε τα αναλόγως.
Ηλιόσπορος: ένας σπόρος θαυματουργός
Ένα από τα σνακ που καταναλώναμε πιο συχνά στα παιδικά μας χρόνια, ο ηλιόσπορος, είναι πλούσιος σε βιταμίνη Ε, σίδηρο, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β6, πρωτεΐνη, μαγνήσιο, κάλιο και χαλκό. Τα θρεπτικά του συστατικά, όμως, δεν σταματούν εκεί, αφού ο ηλιόσπορος περιέχει και σελήνιο, φτάνοντας τα 79 μικρογραμμάρια του στοιχείου στα 100 γραμμάρια του ηλιόσπορου.
Μπέικον και χοιρινό: έχουν και τα καλά τους
Μπορεί το μπέικον να είναι πλούσιο σε λίπη και χοληστερίνη, αν, όμως, το καταναλώνετε μια στο τόσο, τότε είναι καλό να γνωρίζετε πως αποτελεί και μια καλή πηγή σεληνίου με 65 μικρογραμμάρια στα 100 γραμμάρια μπέικον. Μια χοιρινή μπριζόλα απαλλαγμένη από τα περιττά λίπη, επίσης, προσφέρει σελήνιο στον οργανισμό με 43 μικρογραμμάρια ανά 100 γραμμάρια του κρέατος. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι μπορείτε από ‘δω και πέρα να καταναλώνετε άφοβα μπριζόλες και μπέικον με αφορμή το σελήνιο, απλώς να τα διατηρείτε σε φυσιολογικά επίπεδα στη διατροφή σας, μια φορά την εβδομάδα.
Χαβιάρι: θρεπτικό και παρεξηγημένο
Δεν είναι τόσο ακριβό όσο νομίζουν οι περισσότεροι και αποτελεί μια σημαντική πηγή σιδήρου, πρωτεΐνης και βιταμίνης Β12. Τα 100 γραμμάρια χαβιάρι παρέχουν 65,5 μικρογραμμάρια σεληνίου, συν του ότι δίνει μια διαφορετική χροιά στο διατροφικό σας πρόγραμμα, αφού είναι μια τροφή που δεν καταναλώνετε συχνά. Πειραματιστείτε και δοκιμάστε το.
Θαλασσινά: υγιεινή νοστιμιά με θαλασσινή αύρα
Η εποχή ενδείκνυται για την κατανάλωσή τους και ειδικά κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι γαρίδες, τα καβούρια και ο αστακός αποτελούν τη μόνιμη…. λιγούρα μας. Αν σταθείτε τυχεροί και βρείτε μια οικονομική και νόστιμη αστακομακαρονάδα φέτος στις διακοπές σας, τότε θυμηθείτε ότι ο αστακός της είναι πλούσιος σε σελήνιο, με 59 μικρογραμμάρια στα 100 γραμμάρια αστακού. Αντίστοιχα, τα καβούρια μας παρέχουν 47,5 μικρογραμμάρια σεληνίου ανά 100 γραμμάρια μερίδας και οι γαρίδες περίπου 40 μικρογραμμάρια σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι οι γαρίδες περιέχουν πολλή χοληστερίνη και καλό είναι να μην καταναλώνονται συχνά.

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

DIY... Φτιάξε μόνη σου αρωματικό ποτ πουρι!

Ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου έφτασε και ήρθε η στιγμή να μεταφέρεις αυτή τη γλυκιά αίσθηση της εποχής και στους χώρους του σπιτιού. Τα πιο όμορφα αρώματα συνδυάζονται σε μία σύνθεση ποτ πουρί για να χαρίσουν σε κάθε δωμάτιο μία μυρωδιά φρεσκάδας και ζεστασιάς. 
Συγκέντρωσε, λοιπόν, όλα τα υλικά που θα χρειαστείς για τη σύνθεση και μην ξεχνάς πως το ποτ πουρί εκτός από αρώματα γεμίζει και με χρώματα τον χώρο.



Υλικά που θα χρειαστείς:
Αποξηραμένες φέτες μήλου
Αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού
Καρύδια
Ξυλαράκια κανέλας
Αποξηραμένα γαρίφαλα
Κουκουνάρια
Αποξηραμένα cranberries
Αιθέρια έλαια σανταλόξυλου, γαρίφαλου, κανέλας, πορτοκαλιού

Εκτέλεση:
Ανακάτεψε μέσα σε ένα γυάλινο μπολ όλα τα υλικά και πρόσθεσε μερικές σταγόνες από κάθε έλαιο. Μπορείς να χωρίσεις τα υλικά σε μικρότερα μπολ ή βάζα και να τα τοποθετήσεις σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού.

Καλή επιτυχία!