Αναγνώστες

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Θέλετε να περιορίσετε το φαγητό απ' έξω?

Ας δούμε μαζί κάποιες συμβουλές που ίσως βοηθήσουν...
•Ξεκινήστε να μαγειρεύετε. Σκεφτείτε τα οφέλη για την υγεία σας και βάλτε το προτεραιότητα στην καθημερινή σας ζωή.
•Στο δρόμο του γυρισμού από τη δουλειά, σκεφτείτε ότι θα κάνετε κάτι δημιουργικό και χρησιμοποιήστε το ως διέξοδο χαλάρωσης.
•Οργανωθείτε και ψωνίστε από το σούπερ μάρκετ υλικά. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και πειραματιστείτε με νέες συνταγές που σας ταιριάζουν στη γεύση.
•Φυτέψτε στον κήπο σας ή ακόμα και στη βεράντα σας ντομάτες, αγγουράκια, πιπεριές και άλλα λαχανικά και φτιάξτε τα δικά σας αγνά προϊόντα χωρίς να νοιάζεσαι για χημικά, ορμόνες και μόλυνση. Η ικανοποίηση της δικής σας σοδειάς δεν ανταλλάσσεται εύκολα. Χρησιμοποιήστε τα προϊόντα σας για το μαγείρεμά σας.

Εν κατακλείδι, η κατανάλωση γρήγορου φαγητού θα πρέπει να ελαττωθεί και αν χρειαστεί παραγγέλνουμε από έξω να κάνουμε μια σωστή επιλογή. Ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα αποτελεί το θεμέλιο λίθο ενός γενικότερα ισορροπημένου τρόπου ζωής που εξασφαλίζει υγεία, καλαισθησία, ευχαρίστηση, καλές ανθρώπινες σχέσεις και μακροζωϊα.
•Κάλεσε τους φίλους σας για φαγητό και ετοιμάστε κάτι εύκολο. Μια απλή συνταγή να είστε σίγουροι ότι θα εντυπωσιάσει.

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Υγιεινές επιλογές πρωινών....

"Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πρωινό έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος και χάνουν βάρος ευκολότερα σε σχέση με εκείνους που δεν το εντάσσουν στα γεύματα της ημέρας"
5 λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να καταναλώνουμε υγιεινό πρωινό
1. Αυξάνει το μεταβολισμό μας
2. Ενισχύει την πρόσληψη μας σε θρεπτικά συστατικά (κυρίως ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο)
3. Βοηθάει στην αποφυγή υπερβολικής πρόσληψης τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειώνοντας την πείνα
4. Βοηθάει στο να έχουμε καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση
5. Έλεγχος βάρους

Ας δούμε λοιπόν μερικές ιδέες για εύκολο, γρήγορο και υγιεινό πρωινό που μπορείτε δοκιμάσετε…
1. Πολύσπορο ψωμί με λίγο φυστικοβούτυρο, κομματάκια μπανάνας, σταφίδες και 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών
2. Δημητριακά ολικής άλεσης αναμειγμένα με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και 1 ποτήρι γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
3. Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών αναμειγμένο με κομματάκια μήλου, διάφορα berries και δημητριακά ολικής άλεσης. Συνοδέψτε με ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι
4. Φρυγανισμένο ψωμί ολικής άλεσης, τυρί cottage και κομματάκια ανανά. Συνοδέψτε με ένα ποτήρι φυσικό χυμό φρούτου
5. Δημητριακά ολικής άλεσης με σταφίδες, μπανάνα και 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών.
6. Ψωμί ολικής άλεσης, καπνιστό σολομό και ροδέλες ντομάτας. Συνοδέψτε με 2 βερίκοκα ή άλλο φρούτο και 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών.
7. Ομελέτα με λαχανικά και τριμμένο τυρί light πάνω σε ψωμί ολικής άλεσης και 1 ποτήρι φυσικό χυμό φρούτου
8. Μαγειρεμένες νιφάδες βρώμης (porridge) με σταφίδες, αποξηραμένα cranberries, κομματάκια μπανάνας και γάλα σόγιας 
9. 1 μπάρα δημητριακών, 1 πορτοκάλι και 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών
10. Smoothie φρούτων – προσθέστε φράουλες, ακτινίδιο και μπανάνα στο μπλέντερ, ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο και 1 φλιτζάνι θρυμματισμένο πάγο
11. Βάφλα ολικής άλεσης με μια λεπτή στρώση φυστικοβούτυρο, σταφίδες και σουσάμι. Συνοδέψτε με μια κούπα πράσινο τσάι
12. Φρουτοσαλάτα με 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και λίγο μέλι (ιδανική πρόταση για καλοκαίρι)
Συνοψίζοντας, ένα ισορροπημένο πρωινό είναι απαραίτητο στη διατροφή μας. Η ένταξη κατάλληλων τροφίμων στο πρωινό μας γεύμα συμβάλλει σημαντικά στην κάλυψη των απαιτήσεων μας σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, ενισχύοντας την καλή υγεία.

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Αχλάδι... "το δώρο των Θεών"

Τα αχλάδια αποτελούν εξαιρετική πηγή υδατοδιαλυτών ινών. Περιέχουν βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, E, φυλλικό οξύ και νιασίνη. Επίσης, είναι πλούσια σε χαλκό, φωσφόρο και κάλιο και σε μικρότερες ποσότητες σε ασβέστιο, χλώριο, σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο και θείο και έχουν λίγες θερμίδες.
Οφέλη για την υγεία
Τα αχλάδια θεωρούνται υποαλλεργικά φρούτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά ελάχιστα πιθανό να προκαλέσουν παρενέργειες και γι αυτό προτείνονται σε άτομα που πάσχουν από διάφορες διατροφικές αλλεργίες. Επιπλέον ωφελούν στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών. Ο χυμός από αχλάδι συστήνεται ακόμη και για βρέφη, είτε για άτομα που έχουν αλλεργίες.
Αρτηριακή πίεση: Τα αχλάδια έχουν αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικά συστατικά, που βοηθούν στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Πρόληψη του καρκίνου: Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και χαλκό δρα αντιοξειδωτικά και προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.
Χοληστερόλη: Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε πηκτίνη καθιστά τα αχλάδια ιδιαίτερα σημαντικά στην προσπάθεια για μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Υγεία του παχέος εντέρου: Αν δεν πίνετε το χυμό του, φάτε το αχλάδι ολόκληρο για να επωφεληθείτε από τις πολύτιμες ίνες του που είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία του παχέος εντέρου.
Δυσκοιλιότητα: Η πηκτίνη στα αχλάδια είναι διουρητική και έχει ήπια υπακτική δράση. Πίνοντας χυμό από αχλάδι τακτικά, βοηθάτε στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου.
Ενέργεια: Ο χυμός αχλαδιού αποτελεί μια γρήγορη, φυσική πηγή ενέργειας, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλές του ποσότητες σε φρουκτόζη και γλυκόζη.
Πυρετός: Η δροσιστική επίδραση του αχλαδιού, βοηθά στην ανακούφιση από τον πυρετό. Ο καλύτερος τρόπος για να κατεβάσετε τον πυρετό, είναι ένα μεγάλο ποτήρι χυμού αχλαδιού.
Τόνωση του ανοσοποιητικού: Οι αντιοξειδωτικές θρεπτικές ουσίες στα αχλάδια, είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πίνετε χυμό αχλάδι όταν αισθάνεστε πως θα αρρωστήσετε.
Φλεγμονή: Ο χυμός του αχλαδιού έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στην ανακούφιση του πόνου σε διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις.
Οστεοπόρωση: Τα αχλάδια περιέχουν υψηλά επίπεδα του χημικού στοιχείου, το οποίο βοηθά το σώμα να διατηρήσει το ασβέστιο, με αποτέλεσμα να προλαμβάνει ή να καθυστερεί την οστεοπόρωση.
Εγκυμοσύνη: Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ προλαμβάνει ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα στα βρέφη.
Δύσπνοια: Η ζέστη του καλοκαιριού μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά δυσκολία στην αναπνοή. Ο χυμός του αχλαδιού καταπραΰνει αυτά τα συμπτώματα.
Πονόλαιμος: Τα αχλάδια είναι ιδανικά καλοκαιρινά φρούτα για έναν λόγο. Ο χυμός από αχλάδι το πρωί και το βράδυ, βοηθά στο να δροσιστεί το σώμα όταν η θερμοκρασία φτάνει στα ύψη. Τρέφει το λαιμό και βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων του λαιμού.

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Μήλα....

Ως γνωστών ένα μήλο την ημέρα... τον γιατρό τον κάνει πέρα!!!
Ας δούμε μαζί της ευεργετικές του ιδιότητες..

Ένα μήλο έχει μόνο 50-80 θερμίδες, ενώ είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και φυτικές ίνες. Συγκεκριμένα περιέχει:

Βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό ικανό να προστατέψει τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν ορισμένες ασθένειες και παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα (την άμυνα του οργανισμού στις λοιμώξεις).

Βιταμίνες της ομάδας Β. Οι βιταμίνες αυτές βοηθάνε στη καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, συμμετέχουν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, στην παραγωγή ενέργειας και στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Βιταμίνη Α και β-καροτένιο. Η βιταμίνη Α και το β-καροτένιο (ή αλλιώς προβιταμίνη Α) παίζουν ρόλο στην προστασία του δέρματος, στην καλή όραση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το β-καροτένιο είναι παράλληλα ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες και συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος.

Βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ παίζει ρόλο στην πήξη του αίματος και συμβάλλει στην υγεία των οστών.

Φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές ιδιότητες συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες δρουν ευεργετικά στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη της εμφάνισης πολλών ασθενειών.

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του μήλου;

Αποκτήστε υγιή και αστραφτερά δόντια. Το δάγκωμα και το μάσημα του μήλου διεγείρει την παραγωγή σάλιου στο στόμα σας, μειώνοντας έτσι το επίπεδο των βακτηριδίων. Η ήπια όξινη φύση του σε συνδυασμό με την τραχιά, πλούσια σε φυτικές ίνες φλούδα του, το κάνει ιδανικό για καθαρά και αστραφτερά δόντια.

Αποκτήστε λαμπερή και λεία επιδερμίδα. Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα μήλα βοηθάνε στη σφριγηλότητα και στη λάμψη του δέρματος, αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύουν τα κύτταρα της επιδερμίδας και καθυστερούν τα σημάδια της γήρανσης.

Χάστε βάρος.
Τα μήλα είναι ιδανική επιλογή για να χάσετε κιλά. Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν είναι απαραίτητα για τις ανάγκες του οργανισμού. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, θα σας μειώσουν την όρεξη και δεν έχουν πολλές θερμίδες.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα μήλα είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση των ιώσεων. Αν νιώθετε κουρασμένοι και εξαντλημένοι βοηθήστε τον οργανισμό σας να τονωθεί με την κατανάλωση μήλων.

Βοηθήστε τη λειτουργία του εντέρου σας. Η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και η αντιμετώπισή της προϋποθέτει κατανάλωση φυτικών ινών. Το μήλο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και η πηκτίνη που περιέχεται στη φλούδα του βοηθά στην κινητικότητα του εντέρου και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Αντιμετωπίστε το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από δυσκοιλιότητα, διάρροια, κοιλιακό πόνο και φούσκωμα. Για τον έλεγχο αυτών των συμπτωμάτων είναι απαραίτητη μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και τα μήλα είναι ιδανική λύση.

Καταπολεμήστε τον καρκίνο. Τα φλαβονοειδή και τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο μήλο αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου, καθώς προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλαβερές επιδράσεις του οξειδωτικού στρες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μήλα βοηθάνε στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού.

Μειώστε τη χοληστερίνη. Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχονται στα μήλα μειώνουν την χοληστερίνη στο αίμα. Συγκεκριμένα αυξάνουν την καλή χοληστερίνη (HDL) και μειώνουν την κακή χοληστερίνη (LDL).

Μειώστε τον κίνδυνο για διαβήτη. Αν τρώτε ένα μήλο την ημέρα έχετε λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσετε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους δεν τρώνε μήλα.

Τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες που περιέχονται στα μήλα μειώνουν τη γλυκόζη που απορροφάται από τον οργανισμό και εμποδίζουν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Μειώστε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Μια μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν μήλα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 28 ετών είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πρόσληψη σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης θρομβωτικών επεισοδίων.

Διατηρήστε την καρδιά σας υγιή. Μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες εμποδίζει την ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες σας. Οι πλάκες αυτές στο εσωτερικό των αρτηριών μειώνουν τη ροή του αίματος στην καρδιά και οδηγούν σε έμφραγμα.

Βελτιώστε το αναπνευστικό σας σύστημα. Το μήλο περιέχει μεγάλες ποσότητες κερκετίνης. Η κερκετίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στην καλή λειτουργία των πνευμόνων. Σε δύο μελέτες οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πέντε μήλων την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο για ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, όπως το άσθμα.

Βελτιώστε την όρασή σας και προλάβετε τον καταρράκτη.

Η βιταμίνη Α και το β-καροτένιο που περιέχονται στα μήλα είναι απαραίτητα για την καλή όραση.

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα που περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως τα μήλα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη κατά 10-15%.

Αποφύγετε το Αλτσχάιμερ.

Το μήλο προστατεύει τα κύτταρα των νευρώνων από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από νευροτοξικότητα και έτσι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως η νόσος Alzheimer.

Επιπλέον, μία διατροφή πλούσια σε μήλα αυξάνει τα επίπεδα ακετυλοχολίνης στον οργανισμό με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η γήρανση του εγκεφάλου.

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

7 τροφές στη διατροφή σου για καλή υγεία, μακροζωία και ευεξία



Γιαούρτι: Το 1970, στη Γεωργία υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που ξεπερνούσαν τα εκατό. Μελέτες εκείνης της εποχής θεωρούσαν ότι η μακροζωία οφειλόταν στο γιαούρτι, συστατικό της διατροφής τους. Αν και δεν έχουν αποδειχτεί άμεσες ιδιότητες του γιαουρτιού όσον αφορά την αντιγηραντική του ικανότητα, το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, που βοηθά στην απομάκρυνση της οστεοπόρωσης και περιέχει καλά βακτήρια που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των εντέρων, ενώ παράλληλα περιορίζουν τα περιστατικά ασθενειών των εντέρων που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία.
Κρασί: Η κατανάλωση αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες προστατεύει από τις καρδιαγγειακές νόσους, τον διαβήτη και την απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας. Οποιοδήποτε είδος αλκοολούχου ποτού φαίνεται να έχει τέτοια οφέλη, αλλά το κόκκινο κρασί αποτελεί το επίκεντρο των ερευνών. Περιέχει ρεσβερατρόλη, συστατικό που συμβάλλει στα οφέλη και σύμφωνα με έρευνες σε ζώα, μπορεί να ενεργοποιήσει γονίδια που επιβραδύνουν το κυτταρικό γήρας.
Mήλο: Οι στανίνες που περιέχει το μήλο μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χοληστερίνης, καθώς και καρδιαγγεικής νόσου. Επιπλέον, η καθημερινή κατανάλωση μήλων ενισχύει το ανοσοποιητικό, προλαμβάνει το εγκεφαλικό και το έμφραγμα.
Σταφύλια: Περιέχουν μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδών συστατικών που θεωρούνται κορυφαίες αντιοξειδωτικές ουσίες, προλαμβάνουν τη γήρανση της επιδερμίδας και μειώνουν τη ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Είναι φρούτα πολύ νόστιμα, πλούσια σε βιταμίνες Α, C, B6, φολικό οξύ και απαραίτητα μέταλλα για τον οργανισμό όπως κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και σελήνιο.
Σταφύλι
Κρεμμύδι: Με αξιοσημείωτη περιεκτικότητα σε αλυσίνη και σε βιταμίνη C, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιβιοτικό και αναλγητικό. Συμβάλλει στην επούλωση των πληγών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνει τα κρυολογήματα.
Πορτοκάλι: Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, κάλιο και σελήνιο τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό να αμύνεται ενάντια στο κρυολόγημα και στις ιώσεις.
Σκόρδο: Η συστηματική κατανάλωση καταπολεμά τη σκλήρυνση των αρτηριών και μειώνει τη χοληστερίνη. Τα άτομα με υψηλή πίεση που καταναλώνουν σκόρδο που έχει ωριμάσει αρκετά, μπορούν να πετύχουν σημαντική μείωση της πίεσης τους. Δύο φέτες σκόρδου την ημέρα, ή το ισόποσο σε συμπληρώματα τροφής, είναι η συνιστώμενη ποσότητα.