Αναγνώστες

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Σελήνιο!!! Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί πολύ στα άρθρα για υγεία και διατροφή.... Είναι αντιοξειδωτικό? Βοηθάει το θυροειδή αδένα?

Πρόκειται για ένα απαραίτητο για τον οργανισμό μας ιχνοστοιχείο, το οποίο συναντάμε συνήθως σε φυτά, θαλασσινά και κρεατικά και το χρειαζόμαστε σε μικρές ποσότητες, καθώς αποτελεί αντιοξειδωτικό και απαραίτητο συστατικό διάφορων ενζύμων.
Σε συνεργασία με τη βιταμίνη Ε, τη βιταμίνη C, τη γλουταθειόνη και τη βιταμίνη Β3, το σελήνιο δρα σαν αντιοξειδωτικό εμποδίζοντας τη δράση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, γι’ αυτό και σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση διαφόρων ειδών καρκίνου, ενώ έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες.
Ακόμη, το σελήνιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να ευεργετήσει την ανδρική γονιμότητα βελτιώνοντας την κινητικότητα του σπέρματος.
Παρά τα πολλαπλά οφέλη του, όμως, το σελήνιο μπορεί να έχει και τοξική δράση, μόνο αν καταναλωθεί σε υπερβολικές ποσότητες (άνω των 400 μικρογραμμαρίων την ημέρα), προκαλώντας αίσθημα κούρασης, τριχόπτωση, εξανθήματα, γαστρεντερικές διαταραχές και άσπρες κηλίδες στα νύχια.
Για να το λάβετε, λοιπόν, στις απαραίτητες ποσότητες, θα πρέπει να στραφείτε προς τις τροφές που είναι πλούσιες σε αυτό και να αποφύγετε τις επεξεργασμένες, καθώς η επεξεργασία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του σεληνίου στην τροφή. Ακόμη, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μειώνουν τα επίπεδα σεληνίου του οργανισμού, γι’ αυτό συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το πώς και σε τι ποσότητες χρειάζεται να το λάβετε, ξεκινώντας πάντα από τη διατροφή και από τις παρακάτω ωφέλιμες τροφές.
Φιστίκια: στην κορυφή της λίστας
Τα φιστίκια, τα οποία είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο, παρέχουν υψηλές ποσότητες σεληνίου με περίπου 96 μικρογραμμάρια του ιχνοστοιχείου σε ένα μόνο φιστίκι (ξεπερνώντας τη συνιστώμενη ημερήσια δόση). Προτιμήστε τα σκέτα σαν σνακ και προσέξτε τις υπερβολές.
Συκώτι: απόλυτα θρεπτικό
Πολλοί ίσως δυσκολεύονται στην κατανάλωσή του, ίσως λόγω της έντονης οσμής του, το συκώτι σχεδόν όλων των ζώων, όμως, είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το σελήνιο. Σε όποια μορφή και αν το προτιμήσετε, το αρνίσιο συκώτι συγκεκριμένα περιέχει 116 μικρογραμμάρια σεληνίου σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων
Οστρακοειδή: και αφροδισιακά και υγιεινά
Τα αγαπημένα μας –και διάσημα για τη διασύνδεσή τους με τη λίμπιντο- στρείδια και μύδια, κατέχουν επίσης μια θέση ψηλά στη λίστα των τροφών πλούσιων σε σελήνιο, με μέχρι 154 μικρογραμμάρια σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων όσον αφορά τα στρείδια και 90 μικρογραμμάρια στα 100 γραμμάρια μύδια. Εκτός, όμως, από σελήνιο, τα συγκεκριμένα οστρακοειδή είναι μια εξαιρετική πηγή χαλκού, ψευδαργύρου, σιδήρου και βιταμίνης Β12, γι’ αυτό μην περιμένετε ένα ρομαντικό δείπνο για να τα καταναλώσετε!
Ψάρι: απαραίτητο στη διατροφή μας
Οι ειδικοί το συστήνουν προς κατανάλωση 2 φορές την εβδομάδα, λόγω του ότι είναι μια από τις τροφές που ευεργετούν την καρδιά, μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και πλούσια σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6 και Β12. Προτιμήστε το σολομό, τις αντσούγιες, τον ξιφία, τη ρέγκα, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο και κάντε τις εναλλαγές σας, έτσι ώστε να τα καταναλώνετε όλα συχνά.
Δημητριακά εμπλουτισμένα σε σελήνιο: για ένα δυνατό πρωινό
Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι το πρωινό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, το οποίο μας χαρίζει ενέργεια για τις επόμενες ώρες και τονώνει το μεταβολισμό. Στο εμπόριο υπάρχουν δημητριακά τα οποία είναι εμπλουτισμένα με σελήνιο και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας σε αυτό, αρκεί να τα προσθέσετε στο πρώτο γεύμα της ημέρας, μαζί με άλλες αγαπημένες σας υγιεινές επιλογές. Αναζητήστε τα, ελέγξτε την περιεκτικότητά τους σε σελήνιο και άλλα θρεπτικά στοιχεία και καταναλώστε τα αναλόγως.
Ηλιόσπορος: ένας σπόρος θαυματουργός
Ένα από τα σνακ που καταναλώναμε πιο συχνά στα παιδικά μας χρόνια, ο ηλιόσπορος, είναι πλούσιος σε βιταμίνη Ε, σίδηρο, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β6, πρωτεΐνη, μαγνήσιο, κάλιο και χαλκό. Τα θρεπτικά του συστατικά, όμως, δεν σταματούν εκεί, αφού ο ηλιόσπορος περιέχει και σελήνιο, φτάνοντας τα 79 μικρογραμμάρια του στοιχείου στα 100 γραμμάρια του ηλιόσπορου.
Μπέικον και χοιρινό: έχουν και τα καλά τους
Μπορεί το μπέικον να είναι πλούσιο σε λίπη και χοληστερίνη, αν, όμως, το καταναλώνετε μια στο τόσο, τότε είναι καλό να γνωρίζετε πως αποτελεί και μια καλή πηγή σεληνίου με 65 μικρογραμμάρια στα 100 γραμμάρια μπέικον. Μια χοιρινή μπριζόλα απαλλαγμένη από τα περιττά λίπη, επίσης, προσφέρει σελήνιο στον οργανισμό με 43 μικρογραμμάρια ανά 100 γραμμάρια του κρέατος. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι μπορείτε από ‘δω και πέρα να καταναλώνετε άφοβα μπριζόλες και μπέικον με αφορμή το σελήνιο, απλώς να τα διατηρείτε σε φυσιολογικά επίπεδα στη διατροφή σας, μια φορά την εβδομάδα.
Χαβιάρι: θρεπτικό και παρεξηγημένο
Δεν είναι τόσο ακριβό όσο νομίζουν οι περισσότεροι και αποτελεί μια σημαντική πηγή σιδήρου, πρωτεΐνης και βιταμίνης Β12. Τα 100 γραμμάρια χαβιάρι παρέχουν 65,5 μικρογραμμάρια σεληνίου, συν του ότι δίνει μια διαφορετική χροιά στο διατροφικό σας πρόγραμμα, αφού είναι μια τροφή που δεν καταναλώνετε συχνά. Πειραματιστείτε και δοκιμάστε το.
Θαλασσινά
Αν σταθείτε τυχεροί και βρείτε μια οικονομική και νόστιμη αστακομακαρονάδα  στις διακοπές σας, τότε θυμηθείτε ότι ο αστακός της είναι πλούσιος σε σελήνιο, με 59 μικρογραμμάρια στα 100 γραμμάρια αστακού. Αντίστοιχα, τα καβούρια μας παρέχουν 47,5 μικρογραμμάρια σεληνίου ανά 100 γραμμάρια μερίδας και οι γαρίδες περίπου 40 μικρογραμμάρια σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι οι γαρίδες περιέχουν πολλή χοληστερίνη και καλό είναι να μην καταναλώνονται συχνά.

Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε!!!


Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Ταχίνι..

Τρόφιμο το οποίο συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με ικανοποιητική θερμιδική απόδοση αλλά ταυτόχρονα με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση. Αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ιδιαιτέρα σε περιόδους νηστείας, αφού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών υψηλής όμως βιολογικής αξίας, που δρουν αναζωογονητικά και αντιγηραντικά για τον οργανισμό.
Ας δούμε όμως τι είναι το ταχίνι... Το ταχίνι είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από σπέρματα διαλεγμένων σπόρων του σησαμιού (Sesamun Indicum), περνώντας από τη διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης. Εμφανίζεται ως πολτός, ως ελαιώδης κρέμα, αλεσμένου σησαμιού. Η ρίζα της λέξης βρίσκεται στην τουρκική γλώσσα και σημαίνει σησαμόπολτος.

Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία
Το σουσάμι έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες (Β1, Β2, Ε, νιασίνη), ιδιαίτερα χρήσιμες για ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά. Περιέχει 20% πρωτεΐνες, εύπεπτες, πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα (μεθιονίνη, αργινίνη, λευκίνη, τρυπτοφάνη), τα οποία συνδυαζόμενα με τροφές που περιέχουν λυσίνη, αποκτούν μεγαλύτερη διατροφική αξία, και συνεισφέρουν στην καλή υγεία πολλών οργάνων, όπως το συκώτι και τα νεφρά.

Περιέχει επίσης υδατάνθρακες (20%) κυρίως με τη μορφή των φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και καλής ποιότητας λίπος (50%), κυρίως μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-6), που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης (της ολικής και της ‘κακής’).
Σε σύγκριση με άλλα γλυκά, όπως η σοκολάτα και τα παράγωγά της, το ταχίνι υπερτερεί διότι περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο (κατά της οστεοπόρωσης), σίδηρο (σωματική και πνευματική ευεξία), κάλιο, ψευδάργυρο (αυξάνει την άμυνα του οργανισμού), φώσφορο, μαγνήσιο (δρα καταπραϋντικά, ηρεμιστικά, μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες), μαγγάνιο, σελήνιο (αντιοξειδωτική δράση), χαλκό (μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων), ενώ είναι καλή πηγή φυτοστερολών και λιγνανών (σεσαμίνη, σεσαμολίνη) που δρουν αντιοξειδωτικά, αποτοξινωτικά και φαρμακευτικά (μειώνουν την χοληστερίνη και την υπέρταση) στον οργανισμό (Yale J Biol Med. 2006).
Η βιταμίνη Ε που περιέχεται (σε μεγαλύτερο ποσοστό από το ελαιόλαδο), δρα προστατευτικά στον οργανισμό από τις φθορές που προκαλούν οι παραγόμενες ελεύθερες ρίζες και τα υποπροϊόντα μεταβολισμού. Διαθέτει επίσης αντικαρκινική δράση (Ca μαστού) και ανασταλτική σε χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, καταρράκτης, διαβήτης, νόσος Alzheimer, Parkinson). Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη.
Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωση μας. Μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που μας θωρακίζουν και μας προστατεύουν από νοσήματα φθοράς, αυξάνοντας έτσι το προσδόκιμο επιβίωσης.
Προτεινόμενος τρόπος μαγειρέματος
Έχει πολλές εφαρμογές τόσο στη μαγειρική όσο και τη ζαχαροπλαστική. Ιδανικό συμπλήρωμα για το πρωινό (ψωμί με ταχίνι και μέλι), τις σαλάτες και τις σάλτσες. Αποτελεί κύριο συστατικό του χαλβά, γίνεται επίσης ταχινόσουπα, ταχινόπιτα, ταχινοκουλουράκια, χούμους, ενώ μερικοί ρίχνουν ταχίνι στον καφέ τους.

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Γαλακτοκομικά προϊόντα και δίαιτα....

Τα τρόφιμα της κατηγορίας αυτής είναι απαραίτητα στο ημερήσιο διαιτολόγιο κάθε ανθρώπου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, σε ασβέστιο, φώσφορο και D (ιδιαίτερα τα εμπλουτισμένα προϊόντα), απαραίτητα για την καλή υγεία των οστών, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που σε συνεργασία με τις ικανοποιητικές ποσότητες μαγνησίου που περιέχουν, συμβάλλουν στην καθημερινή ψυχική μας ηρεμία.
Τέλος, η περιεκτικότητά τους σε κάλιο συμβάλλει στην καλή καρδιαγγειακή λειτουργία, ενώ η βιταμίνη Α συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Οι συστάσεις για την πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων στο γενικό πληθυσμό υγιών ενηλίκων ανέρχονται σε 2 μερίδες ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί σε δύο ποτήρια γάλα ή 2 κεσεδάκια γιαούρτι. Άλλες πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα παιδιά και οι έφηβοι, οι εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες, καθώς και οι ηλικιωμένοι έχουν υψηλότερες ημερήσιες ανάγκες.
Στην Ελλάδα τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (light) εμφανίστηκαν και διαδόθηκαν ιδιαίτερα περίπου την τελευταία δεκαετία.
Η εμφάνισή τους στην αγορά είναι σημαντική, καθώς μπορούν να αντικαταστήσουν τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λίπη έχουν κατηγορηθεί ότι επιβαρύνουν το λιπιδαιμικό προφίλ ασθενών με υπερχοληστερολαιμία, υπερτριγλυκεριδαιμία ή άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.
Παράλληλα με την ιατρική τους χρήση, τα light γαλακτοκομικά προϊόντα συστήνονται για την
προσπάθεια απώλειας του περιττού βάρους

Λεμόνι... Πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και που βοηθάει...

Φυσικός χυμός λεμόνιΤονωτικός, στυπτικός και απολεπιστικός, ο χυμός του λεμονιού είναι ιδανικός για τα λιπαρά δέρματα με διεσταλμένους πόρους, για τα αδύνατα μαλλιά, αλλά και για την αντιμετώπιση της λιπαρότητας και της πιτυρίδας. Επίσης, απαλύνει την ερυθρότητα της επιδερμίδας, αποχρωματίζει τις κηλίδες, μαλακώνει την επιδερμίδα και ενισχύει τα νύχια. (Για μια σπέσιαλ περιποίηση, φτιάξτε ένα scrub για χέρια και πόδια με μαύρη ζάχαρη και λεμόνι. Είναι ό,τι πιο οικονομικό και αποτελεσματικό.) Επίσης, ο χυμός λεμονιού βοηθά στην ελαστικότητα και τη λάμψη της τρίχας, αλλά και στη φυσική λεύκανση των δοντιών (τρίψτε τα με μια φλούδα λεμονιού). 
Τα οξέα της ομορφιάς Το άρωμα, η ξινή γεύση, καθώς και το όξινο pΗ του λεμονιού, οφείλονται στο κιτρικό οξύ και στο μηλικό οξύ, που συγκαταλέγονται στα AHA ή αλλιώς Α-υδροξυοξέα. Θα έχετε ακούσει για τα πίλινγκ προσώπου με οξέα φρούτων. Είναι από μία από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες που συστήνουν δερματολόγοι για την απόκτηση μιας λείας, ομοιόμορφης και λαμπερής επιδερμίδας. Προσοχή, όμως: «Τα οξέα των εσπεριδοειδών με ταυτόχρονη έκθεση στον ήλιο προκαλούν μερικές φορές φωτοευαισθησία», συμβουλεύει η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου.
Το θετικό που έχουν τα οξέα του λεμονιού είναι ότι δρουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Φτιάξτε μια σπιτική μάσκα ομορφιάς με λεμόνι και διαπιστώστε πόσο φωτεινό θα γίνει αμέσως το πρόσωπό σας. Τρίψτε τα νύχια ή τους αγκώνες σας με μια φέτα λεμόνι και θα ασπρίσουν στο πι και φι. Ξεπλύνετε τα μαλλιά σας με λίγο χυμό λεμονιού και θα αποκτήσουν φυσικές ανταύγειες και αστραφτερή λάμψη. 
Πηγή βιταμίνης C Η σάρκα του περιέχει βιταμίνες Α, του συμπλέγματος Β, D, και C (που εντοπίζεται στο κιτρικό και μηλικό οξύ), άλατα καλίου, φωσφόρου, ασβεστίου, μαγνησίου, νατρίου, πυριτίου, και άλλα στοιχεία απαραίτητα για την υγεία της επιδερμίδας. Ωστόσο, η βιταμίνη C (ή αλλιώς ασκορβικό οξύ), που είναι συνώνυμη της νεανικής επιδερμίδας, βρίσκεται σε πλούσια ποσότητα στα λεμόνια (100 ml χυμός λεμονιού περιέχει περίπου 50 ml βιταμίνης C). Μαζί με τη βιταμίνη E θεωρείται η πιο αντιοξειδωτική ουσία, αφού εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν την πρόωρη γήρανση, και κάνει το δέρμα φωτεινό. Επίσης, είναι απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου, άρα βοηθάει στη μείωση των ρυτίδων και ενισχύει την ελαστικότητα. 
Το έλαιο με τα πολλά πρόσωπα Στυπτικό, αποτοξινωτικό, εφιδρωτικό, διουρητικό, αιμοστατικό, εντομοκτόνο, αναζωογονητικό: ο κατάλογος με τα πλεονεκτήματα του αιθέριου ελαίου του λεμονιού, που βρίσκονται στη φλούδα του, είναι μακρύς. Προσθέστε το σε βάσεις ελαίων για μασάζ ή σε λοσιόν και καταπολεμήστε την κυτταρίτιδα, τα κουρασμένα και βαριά πόδια, τις μυρμηγκιές. Βάλτε λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεμονιού στη συσκευή καύσης και καθαρίστε την ατμόσφαιρα του σπιτιού, αλλά και το μυαλό σας. Σύμφωνα με την αρωματοθεραπεία, συμβάλλει στη βελτίωση της συγκέντρωσης και καταπολεμά την κατάθλιψη και το άγχος (ένα πείραμα απέδειξε ότι μετά την καύση αιθέριου ελαίου λεμονιού στα γραφεία ενός κτιρίου, τα ορθογραφικά λάθη μειώθηκαν στο μισό). Το αιθέριο έλαιο του λεμονιού χρησιμοποιείται επίσης σε είδη περιποίησης προσώπου και μαλλιών κατά της λιπαρότητας και της ακμής. Ακόμη, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και αναζωογονεί το θαμπό δέρμα. Τέλος, είναι μη τοξικό, αλλά δεν πρέπει να εφαρμόζεται στο δέρμα όταν αυτό εκτίθεται στον ήλιο. 
 Συνταγές ομορφιάς 
Scrub για χέρια και πόδια Τι θα χρειαστείτε:
  • 1/2 φλιτζάνι καφέ ή μαύρη ζάχαρη
  • 2 κουταλιές αμυγδαλέλαιο (ή ελαιόλαδο ή έλαιο τζοτζόμπα)
  • 1/2 λεμόνι (τον χυμό του)
  • 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου (προαιρετικά)
Οδηγίες:Πανεύκολη συνταγή που αναζωογονεί τα κουρασμένα πόδια και λευκαίνει τους αγκώνες, τις φτέρνες και τα γόνατα. Ανακατέψετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και κάντε μασάζ στις επίμαχες περιοχές. Προαιρετικά, προσθέστε στο μείγμα 2-3 σταγόνες τονωτικό αιθέριο έλαιο, π.χ. μέντα ή δεντρολίβανο. Ξεπλένετε με ζεστό νερό και απλώνετε μια ενυδατική που θα «κλειδώσει» την υγρασία. 
Μάσκα προσώπου κατά της ακμής Τι θα χρειαστείτε:
  • 2 κουταλιές μέλι
  • 4 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 3 κουταλάκια γιαούρτι
  • 1 ασπράδι αυγού
Οδηγίες: Αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατέψτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Απλώστε σε καθαρό, στεγνό πρόσωπο 
1-2 κουταλιές της μάσκας, ώστε να καλύψει όλο το πρόσωπο και αφήστε τη 15΄. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό και σκουπίστε ταμποναριστά. Η υπόλοιπη μάσκα διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα. Τα οξέα του λεμονιού βοηθούν στην απολέπιση και μειώνουν τις δυσχρωμίες, το ασπράδι ενισχύει την άμυνα της επιδερμίδας και το μέλι καταπολεμά τα βακτήρια. 
Σπρέι κρατήματος για λεπτά μαλλιά Τι θα χρειαστείτε:
  • 1 λεμόνι
  • 2 κούπες νερό
  • 2 κουταλιές βότκα
Οδηγίες: Βάλτε το νερό να βράσει σε ένα κατσαρολάκι και προσθέστε το λεμόνι κομμένο σε κομματάκια (μαζί με τη φλούδα). Μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι να μειωθεί στο μισό η ποσότητα του υγρού. Έπειτα, βγάλτε το από το μάτι και αφήστε το να κρυώσει. Σουρώστε το μείγμα (ιδανικά με ένα κομμάτι τούλι) και βάλτε το σε ένα αποστειρωμένο μπουκάλι-σπρέι. Τέλος, ρίξτε τη βότκα και ανακινήστε. Φυλάξτε το σπρέι σε δροσερό μέρος και θα διατηρηθεί για περίπου ένα μήνα. 
Γρήγορα tips
  • Λευκαντικό δέρματος Bάλτε χυμό λεμονιού στις κηλίδες ή τις φακίδες σας και αφήστε τον για 15΄. Ξεπλύνετε καλά.
  • Για φυσικές ανταύγειες
    Προσθέστε ένα τέταρτο του ποτηριού χυμό λεμονιού σε τρία τέταρτα νερό, απλώστε το στα μαλλιά σας και καθίστε στον ήλιο για 20΄. Επαναλάβετε 3-4 φορές ακόμα, ανάλογα με την απόχρωση των μαλλιών σας.
  • Φρεσκάρετε την αναπνοή σας
    Το κιτρικό οξύ του χυμού λεμονιού σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν την κακή αναπνοή. Κάντε πλύση στόματος και ξεπλύνετε με νερό.
  • Απολυμάνετε τις γραντζουνιές
    Αν χτυπήσατε και δεν έχετε οινόπνευμα, ρίξτε λίγες σταγόνες λεμονιού στην πληγή, που θα την απολυμάνουν.

Καλημέρα......

Πόσο δύσκολα αποχωριστήκατε το κρεβάτι σας σήμερα???

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Τι πρέπει να κάνουμε για να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας και τι πρέπει να αποφύγουμε...

Για να τον ενισχύσετε και να βοηθήσετε στη ρύθμιση του βάρους σας θα πρέπει:
  • Να είστε περισσότερο δραστήριοι. Όταν ασκείστε, ο μεταβολισμός σας επιταχύνεται. Για λίγες ώρες μετά παραμένει ελαφρώς υψηλότερα. Με τον καιρό η καθημερινή άσκηση χτίζει μυς. ‘Οσο περισσότερους μυς έχετε τόσο ενισχύεται ο μεταβολισμός στη διάρκεια της χαλάρωσης.
  • Να τρώτε έξυπνα. Αυτό σημαίνει να προσπαθείτε να τρώτε λιγότερα λιπαρά και περισσότερες ίνες, σύνθετους υδατάνθρακες και νερό- που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως καθώς και στο κρέας και τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών. Για κάθε σνακ ή γεύμα να περιλαμβάνετε λίγα λιπαρά και ορισμένη ποσότητα πρωτεΐνης μαζί με υδατάνθρακες. Επίσης να περιορίσετε το αλκοόλ και τη ζάχαρη, που έχουν πολλές θερμίδες και όχι θρεπτική αξία.
  • Παρακολουθήστε και σχεδιάστε τα γεύματα και τα σνακς.
  • Να παρακολουθείτε τις ποσότητες που καταναλώνετε. Γράψτε όλα όσα τρώτε και πίνετε. Μετρήστε τις θερμίδες που φάγατε σε κάθε γεύμα και σνακ. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τα στοιχεία για να αποφασίσετε αν οι μερίδες σας έχουν το σωστό μέγεθος. Ελέγξτε αν καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων. Είναι πιθανόν να διαπιστώσετε ότι με μικρές αλλαγές μπορείτε να υιοθετήσετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.
  • Να σχεδιάζετε αυτά που θα φάτε και να τρώτε σε τακτικό πρόγραμμα. ‘Ετσι θα αποφεύγετε φτωχές επιλογές, που είναι εύκολο να κάνετε όταν πεινάτε.
  • Να τρώτε λίγο, πριν τη σωματική δραστηριότητα. Αν μπορείτε, να τρώτε ένα σνακ πριν βγείτε για τον ζωηρό περίπατο. Ενισχύει το μεταβολισμό σας, που σας οδηγεί να καίτε λίγο περισσότερες θερμίδες όταν ασκείστε.
Για να αποφύγετε να επιβραδύνετε το μεταβολισμό σας:
  • Μην παραλείπετε γεύματα. Το πρωινό μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό στη διάρκεια της χαλάρωσης κατά 10 %.
  • Μην πεινάτε. Μια διατροφή πολύ χαμηλή σε θερμίδες επιβραδύνει το μεταβολισμό και δεν καίει πολύ λίπος. Αντ’ αυτού καίει τη μυϊκή μάζα που βοηθά στην ενίσχυση του μεταβολισμού.
  • Μην επιλέγετε λιπαρά. Να τρώτε περισσότερους υδατάνθρακες, ορισμένες πρωτεΐνες και λίγα λιπαρά. Το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών που τρώτε (αλλά δεν καίτε) πηγαίνει κατευθείαν στα λιπώδη κύτταρα.

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Γκότζι Μπέρι (Godji Berry)


Ισχυρό αντιγηραντικό και φυτό της μακροζωίας, θεωρείται ως μία από τις καλύτερες υπερτροφές. Το ανοσοποιητικό και ο μεταβολισμός αποτοξινώνονται άμεσα και η σεξουαλική ζωή βελτιώνεται σημαντικά. Μία χούφτα την ημέρα είναι η καταλληλότερη δοσολογία για καλή υγεία.
 

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Χρειάζεστε μόνο μια μικρή ποσότητα νερού και λίγα βότανα ή αιθέρια έλαια για να φτιάξετε τα στοματικά διαλύματα που θα φρεσκάρουν την αναπνοή σας. Τα φυσικά στοματικά διαλύματα διαθέτουν εξίσου ισχυρή επουλωτική-αντισηπτική δράση με τα χημικά, που σημαίνει ότι μπορούν να λύσουν ριζικά το πρόβλημα της δυσάρεστης αναπνοής, καθώς σας απαλλάσσουν και από άλλα στοματικά προβλήματα, όπως οι άφθες, η ουλίτιδα κλπ., που προκαλούν μεταξύ άλλων και κακοσμία του στόματος. Μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας νιώθετε την ανάγκη να φρεσκάρετε την αναπνοή σας. Πώς; Βάζοντας μια μικρή ποσότητα διαλύματος σε ένα μπουκαλάκι, που θα έχετε πάντοτε στην τσάντα σας. 

Βάζετε σε ένα γυάλινο μπουκάλι 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντα, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκάλι, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτο, 1 φλιτζάνι βότκα και ανακατεύετε καλά. Κάθε φορά που θέλετε να φρεσκάρετε την αναπνοή σας, αναμειγνύετε 1 κουταλιά από αυτό το μείγμα σε 1 κούπα χλιαρό νερό, ανακατεύετε και κάνετε πλύσεις.

Στην αγορά θα βρείτε εύκολα τα αποξηραμένα βότανα που σας προτείνουμε. Προτιμήστε τα συσκευασμένα ή τα βιολογικά. Καλό είναι να φτιάχνετε κάθε φορά την ποσότητα αφεψήματος που θα χρησιμοποιείτε μέσα στην ημέρα, για να μη χάσει τις ευεργετικές του ιδιότητες. Το αφέψημα πρέπει να είναι χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου και χωρίς μέλι. 

Βράζετε 1 κούπα νερό και προσθέτετε 1 κουταλάκι μέντα και 1 κουταλάκι δεντρολίβανο. Αφήνετε το διάλυμα για 6-8 λεπτά και στη συνέχεια το σουρώνετε και το αφήνετε να κρυώσει. 

Βάζετε από 1 κουταλάκι χαμομήλι, θυμάρι και μαραθόσπορο σε 1½ κούπα βραστό νερό και αφήνετε το διάλυμα για 6-8 λεπτά. Μετά προσθέτετε λίγο ξύσμα λεμονιού και έπειτα από 10 λεπτά σουρώνετε και το αφήνετε να κρυώσει. 

Βράζετε για 2-3 λεπτά 1 κουταλάκι άνθη καλέντουλας, 1 κουταλάκι μέντα και 1 κουταλάκι φασκόμηλο, σε 1½ κούπα νερό. Θα φτιάξετε ένα επίσης αποτελεσματικό στοματικό διάλυμα για τη δυσάρεστη αναπνοή. Αφού το σουρώσετε και το αφήσετε να κρυώσει, είναι έτοιμο προς χρήση. 
 
Αν η δυσάρεστη αναπνοή σας συνδέεται με τυχόν στομαχικά προβλήματα, μπορεί να σας βοηθήσει η κατανάλωση δύο φορές την ημέρα (με άδειο στομάχι) ενός αφεψήματος μαντζουράνας ή δυόσμου. Βάζετε 1 κουταλάκι ξερού φυτού σε 1 κούπα βρασμένο νερό για 6-8 λεπτά, σουρώνετε και το αφήνετε να κρυώσει. 

Δεν είναι απαραίτητο να φτιάξετε τα διαλύματα με όλα τα αιθέρια έλαια που σας προτείνουμε για να λύσετε το πρόβλημά σας. Αν διαθέτετε μόνο ένα από αυτά, προσθέτετε 2-3 σταγόνες σε χλιαρό νερό και το διάλυμα που θα φτιάξετε θα είναι εξίσου αποτελεσματικό. 
Επίσης, όταν κάνετε στοματικές πλύσεις με αιθέρια έλαια, μην καταπίνετε 
το διάλυμα. 

1 σταγόνα αιθέριο έλαιο tea tree 
1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λεμόνι 
100 ml χλιαρό νερό 

1 σταγόνα αιθέριο έλαιο κανέλα 
ή 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο γαρίφαλο 
100 ml χλιαρό νερό 

1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντα 
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτο 
100 ml χλιαρό νερό

Ό,τι σας αρέσει καλύτερα στη γεύση από τα παρακάτω, όπως: καρφάκια γαρίφαλου, μικρά κομματάκια κανέλας, γλυκάνισου, μαστίχας Χίου ή λίγο μαραθόσπορο. Βάλτε μια μικρή ποσότητα σε ένα πάνινο πουγκάκι μέσα στην τσάντα σας. Μασάτε λίγο κάθε φορά που νιώθετε την αναπνοή σας να σας «προδίδει».

Χημικές δίαιτες... Για ποιους λόγους είναι επικίνδυνες?

Απώλεια μυϊκού ιστού.
Πολλές εξαντλητικές και ακραίες δίαιτες μπορούν να περιορίσουν την ποσότητα των θερμίδων που χρειάζεται ο οργανισμός σας για απώλεια κιλών, σε πολύ πιο χαμηλές θερμίδες. Με αυτό τον τρόπο όμως, το σώμα σας θα αναζητήσει άλλους τρόπους για να πάρει την ενέργεια του. Το σώμα σας θα “αναγνωρίσει” τους μυς σας ως εναλλακτική πηγή ενέργειας θα αρχίσει να αφομοιώνει από εκεί. Αυτή η απώλεια μυϊκού ιστού είναι πολύ επιζήμια για τις προσπάθειές σας στην απώλεια βάρους, καθώς οι μύες σας δουλεύουν, ακόμη και όταν ξεκουράζεστε.

Επιβραδύνει το μεταβολισμό μας.
Όπως προείπαμε, η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων μπορεί να κάνει ζημιά στο μυϊκό ιστό σας και κατά συνέπεια στο μεταβολισμό σας. Λόγω της χαμηλής πρόσληψης θερμίδων, το σώμα σας έρχεται σε μια κατάσταση πείνας και, όπως προαναφέρθηκε, η μυϊκή μάζα σας μειώνεται δραματικά. Γενικά, όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχουμε, τόσο υψηλότερος είναι και ο μεταβολισμός μας και όσο λιγότερη μυϊκή μάζα έχουμε, τόσο χαμηλότερος είναι και ο μεταβολισμός μας.

Προκαλεί τριχόπτωση.
Ο υποσιτισμός που προκαλούν οι διάσημες δίαιτες, φαίνεται έντονα στην εξωτερική σας εμφάνιση. Όταν δεν καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη, τα πλούσια μαλλιά σας χάνουν το υγιές “ύφος” τους και ξαφνικά γίνονται πολύ ξηρά και εύθραυστα. Αυτό οδηγεί σε μια εύθραυστη και μακροχρόνια βλάβη που παίρνει αρκετό χρόνο για να επανέλθει.

Υποσιτισμός.
Πολλές δίαιτες απώλειας βάρους απαιτούν από εσάς να καταναλώνετε ένα μόνο είδος τροφής, το οποίο μπορεί να σας στερήσει από πολλές άλλες βασικές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που απαιτούνται για την κανονική λειτουργία του οργανισμού μας. Αυτό μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε υποσιτισμό και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό και το ενδοκρινικό σας σύστημα. Ένα παράδειγμα για τις γυναίκες: μια ανεπάρκεια σε ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη Β και ψευδάργυρο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τον εμμηνορροϊκό κύκλο σας και τη γονιμότητά σας.

Έλλειψη ενέργειας.
Μια δραστική αλλαγή στη διατροφή σας μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την κανονική λειτουργία του οργανισμού σας όλη την ημέρα. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι δεν είστε σε θέση να ολοκληρώσετε τις εργασίες σας τόσο αποτελεσματικά και μπορεί να χάσετε ακόμα και το ενδιαφέρον σας για τις δραστηριότητες και τα χόμπυ σας.

Προκαλούν άγχος και stress.
Απότομοι περιορισμοί της πρόσληψης τροφής μπορούν να οδηγήσουν σε μεταβολή της προσωπικότητας σας. Ένα πρόσωπο που είναι συνήθως φιλικό και ενεργητικό ξαφνικά να αισθάνεται πιο ευέξαπτο και καταθλιπτικό. Έτσι, εάν ήδη διανύετε μια αγχωτική περίοδος στη ζωή σας, αποφύγετε την ακόμη μεγαλύτερη πίεση για τον εαυτό σας και να επικεντρωθείτε στην ευημερία σας.

Αυξάνουν το βάρος σας.
Οι ακραίες δίαιτες είναι γνωστές για τα γρήγορα αποτελέσματά τους, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας βάρους προέρχεται από το βάρος του νερού, το οποίο είναι και ο λόγος για τα άτομα που πάντα καταλήγουν να ξαναπαίρνουν το βάρος τους πίσω. Όταν περιορίζετε το σώμα σας και δεν ικανοποιείτε τον πόθο σας, είναι πολύ πιο εύκολο να χάσετε τον έλεγχο και να πέσετε με τα μούτρα στο πρόχειρο φαγητό.
Έχοντας μια ισορροπημένη διατροφή, θα χάσετε σταδιακά τα κιλά που επιθυμείτε χωρίς να τα ξαναπάρετε και με αυτό τον τρόπο μπορείτε να αλλάξετε εντελώς τον τρόπο ζωής σας προς το καλύτερο, χωρίς στερήσεις και υπερβολές!!

Η διάρκεια της νηστείας και η βιταμίνη Β12

Η διάρκεια της νηστείας έχει συγκεκριμένα διατροφικά χαρακτηριστικά και ένα από αυτά είναι η απαγόρευση κατανάλωσης προϊόντων ζωικής προέλευσης. Μια διατροφή αυτού του είδους, όπως επί παραδείγματι οι χορτοφαγικές δίαιτες, φαίνεται πως προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Ωστόσο, παρ’ ότι θεωρητικά οι ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά στοιχεία καλύπτονται κατά τη διάρκεια της νηστείας, μία από τι λίγες ελλείψεις που θα μπορούσε να προκύψει, κυρίως σε άτομα με αναιμία, είναι η έλλειψη της βιταμίνης Β12. Η συγκεκριμένη βιταμίνη Β12 ή κοβαλαμίνη ανήκει στην ομάδα των υδατοδιαλυτών βιταμινών και είναι απαραίτητη για τη διαδικασία παραγωγής των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος, για τη νευρολογική ανάπτυξη αλλά και για τη σύνθεση του DNA. Οι πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν από έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι τα παιδιά, οι αθλητές, τα άτομα με ιστορικό αναιμίας λόγω έλλειψης βιταμίνης Β12 και οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και της γαλουχίας. Σ’ αυτά τα άτομα λοιπόν, αλλά και σε όσους επιλέγουν να νηστέψουν για μακρό χρονικό διάστημα, να τους συστήνεται να καταναλώνουν τροφές οι οποίες αποτελούν καλές πηγές της βιταμίνης Β12.
Η καλύτερη νηστίσιμη πηγή Β12 είναι τα θαλασσινά , φρέσκα ή κατεψυγμένα, τα οποία δεν θα πρέπει να λείπουν από το νηστίσιμο διαιτολόγιο. Ακόμη, πηγές βιταμίνης Β12 είναι τα εμπλουτισμένα δημητριακά και οι χυμοί, όπως επίσης και η μαγιά της μπύρας.

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Spring rolls νηστίσιμα......

Υλικά
Για τα spring rolls
1 πακέτο φύλλο κρούστας
½ λάχανο
3 μέτρια κρεμμύδια ξερά
3 καρότα
1 πράσινη πιπεριά
1 πορτοκαλί πιπεριά
1 φλιτζάνι αρακά
½ φλιτζάνι φύτρες φασολιών (θα το βρείτε στο σούπερ μάρκετ)
4 κουταλιές της σούπας σόγια
Αλάτι, πιπέρι, κάρυ
Ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο) για το τηγάνισμα

Για τη γλυκόξινη σος
1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
½ φλιτζάνι νερό
½ φλιτζάνι κέτσαπ
½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
½ φλιτζάνι ξίδι (μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα αν τη θέλετε τη γεύση πιο ξινή)
1 κοφτή κουταλιά της σούπας κορν φλάουερ
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα κόκκινο καυτερό πιπέρι ή μερικές σταγόνες ταμπάσκο

Εκτέλεση
Ψιλοκόβετε το λάχανο, λίγο πιο χοντρό από το πώς θα το κόβατε για σαλάτα. Κόβετε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τρίβετε το καρότο. Κόβετε τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες. Βάζετε τα λαχανικά σας να σοταριστούν σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνετε τη σόγια σος, δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται. Αφήνετε τα λαχανικά στη φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και μόλις είναι έτοιμα αφαιρείτε από τη φωτιά και ρίχνετε μια καλή πρέζα κάρυ. Ανακατεύετε κι αφήνετε τα λαχανικά να στραγγίσουν από τα υγρά τους.
Απλώνετε τα φύλλα κρούστας σε μια μεγάλη επιφάνεια, παίρνετε το πρώτο φύλλο και σκεπάζετε τα υπόλοιπα με μια βρεγμένη πετσέτα για να μην ξεραθούν. Κόβετε το κάθε φύλλο στα 4 (σχηματίζοντας ένα σταυρό), και παίρνετε μπροστά σας το πρώτο ορθογώνιο. Τυλίγετε όπως στη φωτογραφία (όσο πιο σφιχτά μπορείτε):
Πριν τελειώσετε το τύλιγμα βρέχετε λίγο το φύλλο βουτώντας τα δάχτυλά σας σε ένα μπολάκι με νερό (θα κολλήσει καλύτερα το φύλλο και δεν θα ανοίξει στο τηγάνισμα).
Ζεσταίνετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το λάδι και τηγανίζετε τα ρολάκια λαχανικών μέχρι να ροδίσουν. Τα ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε να φύγουν τα περιττά λάδια.
Για τη σος: Βάζετε όλα τα υλικά εκτός από το κορν φλάουερ σε ένα κατσαρολάκι κι αφήνετε μέχρι να πάρουν μια βράση. Στη συνέχεια ρίχνετε και το κορν φλάουερ και αφαιρείτε από τη φωτιά μόλις δέσει η σάλτσα.

Tip! Μπορείτε αντί να τηγανίσετε τα ρολά σας να τα απλώσετε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, να τα αλείψετε με λίγο λάδι και να τα ψήσετε στο φούρνο. Θα γίνουν πολύ πιο light και υγιεινά!