Αναγνώστες

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Την άρπαξες; 10 γιατροσόφια της γιαγιάς που κάνουν θαύματα...

Ο άστατος καιρός του φθινοπώρου, που την μια μέρα έχει λιακάδα και την άλλη βρέχει καταρρακτωδώς μας κάνει αρκετά επιρρεπείς σε κρυολογήματα, γρίπες και ιώσεις. Βγαίνεις από το σπίτι με λιακάδα και κοντομάνικο και γυρίζεις τουρτουρίζοντας μούσκεμα από τη βροχή. Φοράς μακρυμάνικο γιατί έχει δροσιά, τελικά ιδρώνεις από τη ζέστη και σε χτυπάει ο αέρας. Τελικά δε θέλει και πολύ για να την… αρπάξεις!

Πριν κατευθυνθείς στο ντουλαπάκι με τα φάρμακα, κατευθύνσου προς την κουζίνα. Ούτως ή άλλως το κοινό κρυολόγημα ως γνωστόν θα «κάνει τον κύκλο του» (που κρατά συνήθως 6-7 ημέρες) είτε πάρει φάρμακα είτε όχι. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να παράγει αντιικές ουσίες (πρακτικά δηλαδή ό, τι κάνουν και τα αντιβιοτικά που ετοιμαζόσουν να πάρεις. Οπότε γιατί να φορτώνεις τον οργανισμό σου με φάρμακα που τελικά ισοδυναμούν με ένα τσάι;
Ας δούμε 10 γιατροσόφια της γιαγιάς που βοηθούν πάντα....
Για τον πονόλαιμο:
Γαργάρες με αλατόνερο: Το αλάτι σκοτώνει τα βακτήρια, γι” αυτό και χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των τροφίμων. Οι γαργάρες με αλατόνερο βοηθούν στην καταπολέμηση του πόνου αλλά και της λοίμωξης που τον προκαλεί. Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The American Journal of Preventive Medicine έδειξε ότι οι γαργάρες με αλατόνερο τρεις φορές την ημέρα βοηθούν στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου έως και κατά 40%. Η ιδανική αναλογία είναι μία κουταλιά του γλυκού αλάτι σε μισή κούπα ζεστό νερό.
Kοτόσουπες με λαχανικά: H κοτόσουπα έχει μπει επισήμως εδώ και δύο χρόνια στο «φαρμακευτικό οπλοστάσιο» της ιατρικής, επειδή σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία, διαπιστώθηκε ότι ο ζωμός του κοτόπουλου μειώνει τη διάρκεια των κρυολογημάτων, όπως και την ένταση του βήχα ή την ποσότητα της καταρροής. Oι λόγοι; βασικά άγνωστοι. Εικάζεται ότι τα συστατικά της κοτόσουπας έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Κανείς δεν ξέρει όμως πώς ακριβώς επιτυγχάνεται αυτό, αφού δεν παρατηρείται το ίδιο αποτέλεσμα με σκέτο ζωμό κότας ή με σκέτο ζωμό λαχανικών.
Τσάι με λεμόνι και μέλι: Tο τσάι έχει φλαβονοειδή, και αυτά μάλλον βοηθούν εν γένει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το κρυολόγημα, ενώ ακριβώς λόγω της θερμοκρασίας του, καθώς τα ζεστά αφεψήματα έχουν αντιική δράση (οι περισσότεροι ιοί του αναπνευστικού -όχι όλοι όμως- αντιπαθούν την πολλή ζέστη). Από την άλλη το λεμόνι είναι αντισηπτικό, ενώ το μέλι περιέχει βιταμίνες και ενισχύει το ανοσοποιητικό και καταπολεμά τις λοιμώξεις. Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics καταδεικνύει ότι το μέλι «θωρακίζει» το λαιμό εσωτερικά και μάλιστα όσο πιο σκούρο είναι το μέλι τόσο καλύτερα, καθώς περιέχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες. Eίναι ένα «φάρμακο» που θα το ευχαριστηθείς, γιατί σπάει η έντονη γλυκύτητα του μελιού και μένει η όμορφη γεύση του.
Φασκόμηλο και εχινάκια: Τα φύλλα του φασκόμηλου είναι ένα από τα συνηθέστερα βότανα που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου. Ωστόσο, μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία έδειξε ότι η δράση του ενισχύεται όταν συνδυάζεται με την εχινάκια.
Σκόρδο: Μπορεί να κάνει το στόμα να μυρίζει άσχημα, όμως το σκόρδο περιέχει αλλισίνη, μια ισχυρή αντιβιοτική ουσία που συμβάλλει στην αντιμετώπιση ιών και βακτηρίων. Για να επωφεληθείς από το σκόρδο αλλά να αποφύγεις να μυρίζει η αναπνοή σου, φάε μετά ένα κομμάτι μήλο.
Γλυκόριζα: Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Anesthesia & Analgesia δείχνει ότι η γλυκόριζα προλαμβάνει αλλά και καταπραΰνει τον πονόλαιμο. Μπορείς να την προμηθευτείς σε μορφή σκόνης ή σε εκχύλισμα και να την αναμείξεις με νερό.
Καραμέλες και γλειφιτζούρια: Οι καραμέλες για το λαιμό (ή οποιεσδήποτε καραμέλες) και τα γλειφιτζούρια (ό, τι και αν περιέχουν), καταπολεμούν με έμμεσο τρόπο τους ιούς και τα μικρόβια. Εικάζεται δηλαδή ότι εκείνο που βοηθά δεν είναι τόσο η ουσία που πιθανόν περιέχουν (αν και ο ευκάλυπτος και η μέντα έχουν ευεργετικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες) αλλά το γεγονός ότι προκαλούν σιελόρροια, και καταπίνουμε συνέχεια. Έτσι κατευθύνουμε στο στομάχι μας πολλά ιικά ή μικροβιακά «φορτία» και το ανθρώπινο στομάχι με τη σειρά του είναι χώρος «εξόντωσης» των μικροοργανισμών.
Για το μπούκωμα και την καταρροή της μύτης:
Aλατόνερο: Tο αλατόνερο προκαλεί αντισηψία και έχει βλεννολυτικές ιδιότητες – διαλύει τη βλέννα και όχι μόνον ελευθερώνει τη μύτη από τη συμφόρηση, αλλά σε βοηθάει και να ξεφορτωθείς τα μικρόβια.Για να καταπολεμήσεις το συνάχι, πάρε ένα ποτήρι νερό και βράσ’ το στο μπρίκι για 2-3 λεπτά. Άφησέ το μέχρι να γίνει χλιαρό και διάλύσε σε αυτό μισή κουταλιά αλάτι. Στη συνέχεια, ενστάλλαξε το αλατόνερο στα ρουθούνια σου χρησιμοποιώντας σταγονόμετρο ή μία αποστειρωμένη σύριγγα του φαρμακείου για ενέσεις αφού έχεις αφαιρέσει τη βελόνα). Υπολόγισε3-4 σταγόνες σε κάθε ρουθούνι.
Εισπνοές πάνω από την κατσαρόλα: Aν θέλεις να κοιμάσαι ήσυχη τις μέρες που… συναχώνεσαι, πριν ξαπλώσεις βράσε σε μια κατσαρόλα με νερό λίγο ευκάλυπτο ή ρίξε στο βραστό νερό μία κουταλιά Wicks. Όταν το νερό αρχίσει να «παίρνει βράση», βάλε μία πετσέτα στο κεφάλι, σκύψε πάνω από την κατσαρόλα σε λογική απόσταση (περίπου 30 εκατοστά) και άρχισε να ανασαίνεις μέχρι να «ανοίξει» η μύτη σου.
Πολλά υγρά: Φρέσκοι χυμοί, smoothies (χωρίς πάγο) και πολύ νερό είναι ό, τι καλύτερο. H μεγάλη ποσότητα υγρών θα αυξήσει τη διούρηση, ώστε να φύγουν με τα ούρα και πολλά μικρόβια, θα ενυδατώσει τον οργανισμό σου και παράλληλα θα καθαρίσει το ανώτερο αναπνευστικό σου, επειδή θα βοηθήσει στη διάλυση των βλεννών.

04/04 Παγκόσμια ημέρα Ζώων...

Μην ξεχνάτε να αγαπάτε και να φροντίζετε τα ζώα... Η αγάπη που θα σαςδωσου είναι αγνή και αληθινή!!!

Μηλόπιτα ελαφριά και γευστική!

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια δική μου αγαπημένη εύκολη και γρήγορη φθινοπωρινή συνταγή, όπου μπορούμε να την φάμε είτε σαν πρωινό, με τον καφέ μας, να το δώσουμε στα παιδιά μας σαν σνακ....
Ας δούμε τα υλικά μας λοιπόν..
2 αυγά
1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι σπορέλαιο
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
2 ποτήρια αλεύρι
1 1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2κ.γ κανέλλα (βάζω λίγο παραπάνω γιατί μου αρέσει αρκετά και βοηθάει και στο μεταβολισμό μας)
 Εκτέλεση..
Βάζω στο μπλέντερ τα αυγά μαζί με την ζάχαρη, προσθέτω το λάδι, το χυμό πορτοκάλι και σιγά σιγά προσθέτω το αλεύρι με το μπέικιν. Μόλις ανακατευτούν αφαιρώ τον κάδο από το μίξερ, προσθέτω την κανέλλα και τις φετούλες απο το μήλο (όπου ξέχασα να σας πω πως το κόβουμε σε φετούλες). Τα ανακατεύω σιγά σιγά και τα ρίχνω σε βουτυρωμένο ταψί. Τα βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα για 20'. Αλλά αυτό θα το δείτε κι εσείς στο φούρνο σας...
Καλή επιτυχία και περιμένω τις εντυπώσεις σας....

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

5 Τροφές που κόβουν μαχαίρι την όρεξη!!


Είστε σε διατροφή και πεινάτε συνέχεια? Κάντε λοιπόν τα παρακάτω
1) Φτιάξτε μια ομελέτα με 10 ασπράδια (θα πάρετε μόνο 160 θερμίδες καθαρής πρωτεΐνης και θα θυμηθείτε να ξαναφάτε μετά από 10 ώρες).
2) Φάτε 30 λεπτά πριν το γεύμα 1/2 μήλο..Θα μειωθεί η όρεξη σας πάρα πολύ
3) Φάτε λίγο αβοκάντο..Έχει λιπαρά που αυξάνουν το κορεσμό..Μη το παρακάνετε μόνο.
4) Φάτε 10 αμύγδαλα.
5) Καυτερές πιπεριές..Περιέχουν καψαικίνη και απλά θα σταματήσετε να πεινάτε..Αν έχετε πρόβλημα με το στομάχι ούτε που να το σκεφτείτε!

Αλόη... η θαυματουργή!!!


Ένας θησαυρός πολύτιμων ιδιοτήτων

Το ζελέ της Aloe Vera περιέχει πάνω από 75 γνωστά συστατικά, η συνέργεια των οποίων οδηγεί στην ενίσχυση της δράσης τους. Η Aloe Vera είναι πηγή βιταμινών, με κυριότερες τις Β, C, Ε και β-καροτίνη (πρόδρομο της βιταμίνης Α). Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κυρίως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο, αλλά και αμινοξέα, που είναι οι «οικοδομικοί λίθοι» των πρωτεϊνών. Επίσης, είναι πλούσια σε σακχαρίτες, ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση της τροφής, στερόλες, ανθρακινόνες (παυσίπονες ουσίες) και σαλικυλικό οξύ. Χάρη στα συστατικά της και τη συνέργειά τους, η αλόη διεισδύει βαθιά στο δέρμα, το καθαρίζει και αποτελεί φυσικό αναισθητικό. Ενισχύει την ανάπτυξη νέων κυττάρων, βελτιώνει τη λειτουργία των ιστών και επουλώνει τα τραύματα. Έχει αντιβιοτική, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, τονώνει το ανοσοποιητικό, ηρεμεί το νευρικό σύστημα, καθαρίζει τα έντερα και αποτοξινώνει τον οργανισμό.

Τις περισσότερες φορές η αλόη χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό σε διάφορους ερεθισμούς του δέρματος, όπως εγκαύματα, κάλους, ουλές, έρπη. Η αλόη απορροφάται γρηγορότερα από το νερό και έτσι το δέρμα επουλώνεται γρήγορα. Επιπλέον, η αλόη κρατά το δέρμα απαλό και χρησιμοποιείται για την περιποίηση του σώματος και των μαλλιών, καθώς ενυδατώνει, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει τη φυσική τους άμυνα. Θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής, επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος και καταπολεμά τη φαγούρα, τις δερματικές αλλεργίες, τα τσιμπήματα των εντόμων, τα εκζέματα και τις μυκητιάσεις, ενώ μπορεί να περιορίσει ακόμα και την ψωρίαση. Όμως, η δράση της δεν είναι μόνο εξωτερική, αλλά και εσωτερική. Φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, να περιορίζει τους μυϊκούς και σκελετικούς πόνους, τους κολικούς και τις κρίσεις άσθματος. Επίσης, τονώνει την πεπτική λειτουργία και καταπολεμά διαταραχές, όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό, γι’ αυτό και έχει χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με AIDS και καρκίνο.


Τα κυριότερα οφέλη της αλόης βέρα είναι:
Αποτοξίνωση: Ο χυμός από την αλόη βέρα είναι ιδανικός για αποτοξίνωση αφού είναι γεμάτος βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Η κατανάλωση του χυμού μπορεί λοιπόν να βοηθήσει το σώμα μας να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.


Πεπτικές διαταραχές: Η αλόη βέρα έχει ουσιαστική δράση σε διαταραχές του πεπτικού συστήματος όπως η καούρα, τα έλκη και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Συγκεκριμένα καταπραΰνει τον οισοφάγο και ελαττώνει τις ενοχλήσεις της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Παράλληλα η αλόη βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου

Στοματική υγιεινή: Ο χυμός των φύλλων της αλόης βέρα μπορεί να βοηθήσει στο να επισκέπτεστε πιο αραιά τον οδοντίατρο, καθώς βελτιώνει σημαντικά την υγεία των ούλων.

Διαβήτης: Σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες, η καθημερινή κατανάλωση μισής μόλις κουταλιάς χυμού από αλόη βέρα, σε περίοδο 14 εβδομάδων, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά 45%.

Βοηθά την κινητικότητα του εντέρου: Ο χυμός της αλόης περιέχει ανθρακινόνες γλυκοσίδες Α και Β, που είναι ισχυρά φυσικά καθαρτικά.

Διαχείριση βάρους: Εκτός από θεραπευτικές ιδιότητες, η αλόη βέρα έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως βοήθεια για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Τα φύλλα της αλόης βέρα έχουν μεγάλες ποσότητες σε αντιοξειδωτικά τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.




Αν καείτε: Αν ακουμπήσατε στο μάτι της κουζίνας ή στο αναμμένο σίδερο, βάλτε κρέμα από χυμό ή τζελ αλόης στην καμένη περιοχή και επαναλάβετε μέχρι το κάψιμο να φύγει. Στην ανάγκη, κόψτε ένα φύλλο από τη γλάστρα, πλύντε το, ανοίξτε το στη μέση και βάλτε το πάνω στο ελαφρύ έγκαυμα.

Αν σας πέφτουν τα μαλλιά: Απλώστε στο κεφάλι αλόη 2-3 φορές την ημέρα, αφήστε τη για λίγα λεπτά και ξεβγάλτε. Ακολουθήστε τη θεραπεία για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών. Έτσι, θα βοηθήσετε όχι μόνο τα μαλλιά σας, αλλά και το δέρμα του κεφαλιού.
Αν πονάνε οι αρθρώσεις σας: Κάντε επαλείψεις στις προβληματικές περιοχές και συνδυάστε τις με εσωτερική λήψη. Για διάστημα 2 μηνών, πίνετε 2-3 φορές την ημέρα 1-2 κουταλάκια χυμό αλόης με χυμό φρούτων και 1 ποτήρι νερό και, μόλις τα συμπτώματα υποχωρήσουν, μειώστε τη δόση στο 1 κουταλάκι πρωί και απόγευμα.
Για μύκητες στα πόδια: Απλώστε το τζελ αλόης πάνω στην περιοχή και τυλίξτε τη με επίδεσμο. Επαναλάβετε μέχρι η μόλυνση να φύγει.
Για μελανιές: Απλώστε την αλόη κατευθείαν πάνω στο χτύπημα 3-4 φορές την ημέρα ή κόψτε ένα φύλλο και δέστε το πάνω στο χτυπημένο σημείο. O πόνος και το πρήξιμο θα μειωθούν αισθητά.
Για μικρά κοψίματα και εκδορές: Πρώτα καθαρίστε την πληγή και έπειτα απλώστε αλόη ή μουσκέψτε έναν επίδεσμο με χυμό αλόης και δέστε τον στη περιοχή. Επαναλάβετε μέχρι το κόψιμο ή η εκδορά να κλείσει. Η αναπλαστική δράση της αλόης θα βοηθήσει να επουλωθεί γρήγορα η μικρή πληγή.
Για εκζέματα: Μπορείτε και εδώ να τη χρησιμοποιείτε εξωτερικά σαν αλοιφή, αλλά και να πίνετε 1-2 κουταλάκια καθημερινά μέχρι το έκζεμα να παρουσιάσει βελτίωση



Καλλιεργήστε τη στο μπαλκόνι σου...

Η αλόη είναι φυτό με λίγες απαιτήσεις που μπορείτε εύκολα να καλλιεργήσετε στο σπίτι. Φροντίστε, ωστόσο, αν η θερμοκρασία έξω είναι κάτω από 13 βαθμούς, να την έχετε σε κλειστό χώρο. Καλό είναι να γνωρίζετε την ηλικία του φυτού που θα αγοράσετε, επειδή στον 3-4ο χρόνο η θεραπευτική του δράση είναι η μέγιστη. Η αλόη μεγαλώνει αργά και χρειάζεται φως, αέρα και λίγο νερό. Όταν τη φυτεύετε, βάλτε στον πάτο της γλάστρας βότσαλα, που διευκολύνουν το στράγγισμα, ώστε να μη σαπίζουν οι ρίζες. Μην την ποτίζετε υπερβολικά, αλλά μόνο όταν το χώμα της έχει στεγνώσει. Αν, αντίθετα, τα φύλλα της είναι λεπτά και σπάζουν στη μέση, σημαίνει ότι δεν την ποτίζετε αρκετά. Επειδή η αλόη είναι ευαίσθητη στο χλώριο, μπορεί να εμφανίσει καφέ στίγματα· γι’ αυτό, όποτε μπορείτε, ποτίζετέ τη με λίγο εμφιαλωμένο νερό. Τέλος, όταν οι νέοι βλαστοί της ψηλώσουν μερικά εκατοστά, κόψτε τους και φυτέψτε τους αλλού, για να μην αφαιρούν συστατικά από το ώριμο φυτό.


ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΆ ΜΕ ALOE VERA !

Αναπλαστικό Πίλινγκ 
Θα χρειαστείτε: *1 κουταλάκι Αλόη βέρα gel * 1 ½ κουταλάκι λευκή ζάχαρη *4 σταγόνες λεμόνι
Αναμιγνύετε όλα τα υλικά μαζί και κάνετε  μασάζ στην επιδερμίδα για 3 λεπτά αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών . Ξεπλένετε με άφθονο χλιαρό νερό.

ΜΑΣΚΑ ΓΙΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ
Θα χρειαστείτε:  *1 κουταλάκι Αλόη gel * 1 κουταλιά Γιαούρτι
Ανακατεύετε καλά τα υλικά και απλώνετε τη μάσκα στην πάσχουσα περιοχή. Θα νιώσετε άμεση ανακούφιση. Αφήνετε τη μάσκα για 20 λεπτά και ξεπλένετε με δροσερό νερό. Επαναλαμβάνετε την εφαρμογή της μάσκας  3 φορές την ημέρα.

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
Γεμάτη πολύτιμες βιταμίνες
Θα χρειαστείτε: *1 κουταλιά  αλόη gel *Έλαιο από 1 κάψουλα βιτ. Ε *Έλαιο από 1 κάψουλα βιτ. Α *4 σταγόνες λεμόνι *1 κουταλάκι άργιλο σκόνη
Ανακατεύετε καλά τα υλικά και απλώνετε τη μάσκα στην επιδερμίδα αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών. Αφήνετε για 20 λεπτά και ξεπλένετε με άφθονο χλιαρό νερό.

ΚΑΤΑΠΡΑΥΝΤΙΚΟ ΣΠΡΕΙ
Θα χρειαστείτε: *30 ml Αλόη βέρα gel *70ml Ροδόνερο  *10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
Τοποθετείτε όλα τα υλικά σε γυάλινο μπουκάλι με πώμα ψεκασμού και φρεσκάρετε την επιδερμίδα σας ψεκάζοντας όσο συχνά θέλετε. Μπορεί άνετα να αντικαταστήσει και τη λοσιόν σας μετά το ντεμακιγιάζ.

GEL ΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΑΛΟΗ
Δεν θα πιστεύετε στα … μάτια σας
Θα χρειαστείτε: * 10 ml αλόη  βέρα gel *Ελαιο από 1 κάψουλα βιτ. Ε * 1 κουταλάκι χυμό από αγγούρι
Περνάτε το μίγμα από λεπτό σουρωτήρι για να γίνει ομοιογενές  και το απλώνετε  στην περιοχή των ματιών είτε σε παχύ στρώμα σαν μάσκα για 20 λεπτά είτε σαν κρέμα gel σε μικρή ποσότητα καθημερινά πρωί και βράδυ ( συντηρείτε το μίγμα στο ψυγείο για μια εβδομάδα)

ΕΝΥΔΑΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ ΣΩΜΑΤΟΣ
Θα χρειαστείτε: *2 κουταλιές αλόη βέρα gel *100 ml αμυγδαλέλαιο *1 κουταλιά κερί μέλισσες *5 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριανταφυλλιάς
Λιώνετε το κερί μέλισσας σε μπεν μαρί και προσθέτετε το αμυγδαλέλαιο , την αλόη  και το αιθέριο έλαιο τριανταφυλλιάς. Βάζετε το μίγμα σε γυάλινο βαζάκι και το συντηρείτε στο ψυγείο.

ΜΑΣΚΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
Θα χρειαστείτε: *1 κουταλάκι Αλόη gel * 1 κουταλάκι δεντρολίβανο φρέσκο *1 κουταλάκι λάδι κανέλας.
Δουλεύετε το μίγμα στο γουδί μέχρι να λιώσει το δεντρολίβανο και να γίνει ένας ομοιόμορφος πολτός. Απλώνετε τη μάσκα στην επιδερμίδα αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών, αφήνετε για 20 λεπτά και ξεπλένετε με άφθονο χλιαρό νερό.

SUPER ΜΑΣΚΑ
Θα χρειαστείτε: *1 κουταλάκι Αλόη gel *1 ασπράδι αυγού *3 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας
Ανακατεύετε καλά τα υλικά και απλώνετε τη μάσκα στην επιδερμίδα αποφεύγοντας ωστόσο την περιοχή γύρω από τα μάτια. Αφήνουμε  για 20 λεπτά και ξεπλένουμε.

ΚΡΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΖΕΜΑ
Θα χρειαστείτε: *1 κουταλάκι αλόη gel * 3 σταγόνες  αιθέριο έλαιο λεβάντας
Απλώνετε το μίγμα στην πάσχουσα περιοχή σαν κρέμα 2 -3 φορές την ημέρα.

ΜΑΣΚΑ ΜΑΛΛΙΩΝ
Ιδανική για αναδόμηση
Θα χρειαστείτε: * ½  κούπα χυμό αλόης * ½  κούπα ελαιόλαδο *1 κουταλιά καστορέλαιο
Ανακατεύετε καλά τα υλικά και απλώνετε τη μάσκα στα μαλλιά από τις άκρες προς τις ρίζες. Τυλίγετε τα μαλλιά σε μεμβράνη και μια ζεστή πετσέτα και αφήνετε τη μάσκα να δράσει για 20 λεπτά.

Περιμένω τις εντυπώσεις σας....

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

5 τοπ τροφές που δεν τις έχεις εκτιμήσει σωστά!

Φασόλια και φακές
fasolia-fakes
Τα φασόλια και οι φακές είναι οι αληθινοί σούπερ σταρ της διατροφής: και τα δύο πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο.
Η Μπόννυ Τόμπ-Ντίξ, RD, συγγραφέας του Read It Before You Eat It, ισχυρίζεται ότι τροφές όπως τα φασόλια και οι φακές πρέπει να αναζητούνται μετά μανίας στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η Ελίζα Ζήντ, MS, RD, συγγραφέας του Nutrition at Your Fingertips, σημειώνει επίσης πως «Μια δίαιτα πλούσια σε όσπρια μπορεί να συνεισφέρει στην απώλεια βάρους και έχει αποδειχτεί ότι χαμηλώνει την κακή χοληστερίνη (LDL) αυξάνοντας την καλή (HDL)».
Βαλ’ τα στη διατροφή σου
Πρόσθεσέ τα, λοιπόν, σε σούπες, βραστά κατσαρόλας, σαλάτες, mix δημητριακών και πράσινα λαχανικά, ή δημιούργησε το δικό σου χορτοφαγικό ντιπ, όπως πχ. χούμους από ρεβίθια, πολτοποιώντας φασόλια και προσθέτοντας το αγαπημένο σου καρύκευμα.
Καρπούζι
karpouzi
Το καρπούζι είναι το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο όλων. Αλλά εξαιτίας της φυσικής γλυκιάς του γεύσης πολλοί το αποφεύγουν πιστεύοντας ότι περιέχει αρκετή ζάχαρη. Η Ελίζαμπεθ Γουάρντ, RD, συγγραφέας του Expect the Best, λέει ότι το καρπούζι θα πρέπει να αποτελεί βασικό στοιχείο στη διατροφή όλων. «Είναι διασκεδαστικό να το τρως, γλυκό, ζουμερό, χαμηλό σε λιπαρά και ξεχειλίζει βιταμίνη C και Α, κάλιο και λυκοπένιο. Επίσης, η υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό, βοηθά στην κάλυψη των αναγκών σε υγρά».
Σαν μπόνους, σημείωσε ότι η χοντρή του φλούδα κρατά τα φυτοφάρμακα μακριά από τη σάρκα του, κερδίζοντας επάξια μια θέση στα “15 Καθαρά” της Αμερικανικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Εργασίας, ως το προϊόν με τα λιγότερα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων.
Βαλ’το στη διατροφή σου
Σκέτο σαν δροσιστική και γλυκιά επιλογή, μέσα σε smoothie, ακόμα και σε σούπα. Με συνοδεία τυριού- παραδοσιακά φέτας- μπορεί να είναι ένα σούπερ βραδινό.
Γλυκοπατάτες
glykopatates
Πιστεύεται συχνά ότι οι γλυκοπατάτες περιέχουν πολλές θερμίδες και υδατάνθρακες επειδή είναι τόσο φυσικά γλυκές. Όμως τα φαινόμενα απατούν!
Η Χέδερ Μαντζιέρι, RD, λέει, «Οι γλυκοπατάτες πρωταγωνιστούν σε διατροφική αξία και είναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά που μπορείτε να φάτε. Δεν αποτελούν μόνο εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, βιταμίνης C, φυτικών ινών και καλίου, αλλά αυτό το τόσο υποτιμημένο λαχανικό είναι πολυδιάστατο και μπορείτε να το απολαύσετε με ελάχιστες επιπλέον θερμίδες ή κάποιο άλλο συνοδευτικό».
Βαλ’τες στη διατροφή σου
Ψήσε μία αργά στο φούρνο και γάρνιρέ την από πάνω με ιδέα κανέλα, χυμό μήλου και λιωμένο ανανά. Ή μπορείς να τη συνοδεύσεις με μαύρα φασόλια και σάλτσα. Άλλες επιλογές: Φτιάξε πουρέ ή κόψε λωρίδες και άφησέ τες να ψηθούν στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Κόκκινο λάχανο
kokkino-laxano
Η Κριστίν Γκέρμπσταντ, MD, RD, γιατρός και διαιτολόγος, ψηφίζει υπέρ αυτού του λαχανικού της οικογένειας των σταυρανθών.
«Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών Α, D και Κ, φυλλικού οξέως και πολλών ιχνοστοιχείων, με μόνο 22 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά κι έχει την ικανότητα να ενισχύει τα αντικαρκινικά ένζυμα. Φρόντισε να υπάρχει πάντα ένα στο ψυγείο ώστε να σε εμπνέει να δημιουργείς πιάτα με χρώμα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ».
Βαλ’το στη διατροφή σου
Μπορείς να το φας ωμό, μαγειρεμένο, γλυκό, αλμυρό, σκέτο όπως τη λαχανοσαλάτα, ή μαζί με σχεδόν οτιδήποτε άλλο όπως σούπες, σαλάτες, μαγειρευτά, σάντουιτς, μπέργκερ και άλλα.
Άπαχο γιαούρτι
apaxo-giaourti
Υπάρχουν πολλά είδη γιαουρτιών στο σούπερ μάρκετ, αλλά το στραγγιστό με τα χαμηλά λιπαρά ξεχωρίζει ανάμεσά τους. Όλα τα γιαούρτια είναι πολύ καλές πηγές ασβεστίου, καλίου, πρωτεΐνης, ψευδαργύρου και βιταμινών Β6 και Β12. Αυτό που αναδεικνύει, όμως, το στραγγιστό γιαούρτι είναι η πλούσια κρεμώδης υφή του ως αποτέλεσμα του στραγγίσματος του υγρού ορού γάλακτος. Επιπλέον, περιέχει προβιοτικές καλλιέργειες, είναι χαμηλότερο σε λακτόζη και έχει τη διπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών από τα συμβατικά γιαούρτια.
Η Τζούντιθ Ροντρίγκεζ, PhD, RD, λέει, «Αποφύγετε τις περιττές θερμίδες εξαιτίας της ζάχαρης που περιέχουν τα άλλα γιαούρτια και γεμίστε πρωτεΐνη επιλέγοντας σκέτο στραγγιστό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών». Συμπληρώνει ότι περιέχει τη διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης που «βοηθά στην απώλεια βάρους μιας και παρατείνει το αίσθημα κορεσμού».
Βαλ’το στη διατροφή σου
Συνόδεψέ το με φρέσκα φρούτα που προσδίδουν γλυκύτητα ή τα αγαπημένα σου δημητριακά ολικής αλέσεως.

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Μήπως κάθε Τετάρτη χαλάει η δίαιτα της Δευτέρας;


χαλάει η δίαιταΌταν κάθε φορά χαλάει η δίαιτα την επόμενη ή στην καλύτερη δυο-τρεις μέρες μετά την ημέρα που αρχίζει είναι λογικό να σε προβληματίζει. Συνήθως συμβαίνει ως εξής: Αρχίζεις δίαιτα κάθε Δευτέρα πρωί, την Τρίτη κάνεις την πρώτη παρασπονδία, την Τετάρτη την έχεις σταματήσεις, αλλά προσπαθείς τουλάχιστον να μην το καταλάβει κανείς γιατί η οικογένεια και οι φίλες σου πλέον σε κοροϊδεύουν. Δεν είσαι η μόνη. Ούτε και πρέπει να αισθάνεσαι ντροπή για την αδυναμία σου να μείνεις σταθερή σε μία δίαιτα. Όχι, δε σου λέμε ότι πρέπει να εγκαταλείψεις την προσπάθεια σου να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά που σε ταλαιπωρούν. Μόνο το ότι αυτή η προσπάθεια οφείλει να γίνει προσωπική σου υπόθεση και να την αντιμετωπίσεις σοβαρά. Διαφορετικά…
Πότε είναι καλύτερα να μάθεις να ζεις με τα επιπλέον κιλά σου;
Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής ή για να είμαστε πιο ακριβείς είναι πρωτίστως θέμα υγείας. Για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού και για μεγαλύτερο όφελος της υγείας μας είναι προτιμότερο να μένει το βάρος μας σταθερό, ακόμα κι αν είναι 4-5 κιλά πάνω από το φυσιολογικό, παρά να υφίσταται τις επαναλαμβανόμενες αυξομειώσεις αυτών των κιλών. Το συνηθισμένο φαινόμενο γιο- γιο (5 κιλά πάνω – 5 κιλά κάτω) καταπονεί το νευρικό, ψυχικό και πεπτικό σύστημα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αντιδρά έντονα. Και έχει δίκιο! Κάθε φορά που εσύ αποφασίζεις να κάνεις δίαιτα για να αδυνατίσεις και είτε περιορίζεις τις θερμίδες που καταναλώνεις, είτε του στερείς την ποικιλία από την πρόσληψη των θρεπτικών ουσιών (π.χ. υδατάνθρακες), το σώμα αναγκάζεται να «λειτουργήσει» αμυντικά για να προστατευθεί (όχι δεν μπορεί να καταλάβει ότι εσύ θες απλώς να αγοράσεις τζιν ένα νούμερο μικρότερο). Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας άμυνας εσύ είναι πολύ πιθανό να νιώσεις νευρικότητα, ζαλάδες, λιγούρες, αϋπνία ή υπνηλία, ανεξήγητη κούραση και γενικά την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά. Το απίθανο είναι ότι μόλις βάλεις «κανονικό» φαγητό στο στόμα σου, αυτά τα συμπτώματα εξαφανίζονται ως δια μαγείας.
Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν, όταν κάθε Τετάρτη χαλάει η δίαιτα της Δευτέρας;
Το πρώτο και κυριότερο είναι να προσεγγίσεις το θέμα δίαιτα σωστά: δηλαδή σαν ένα αποκλειστικά προσωπικό σου θέμα. Ο μόνος στον οποίο χρειάζεται να λογοδοτείς κάθε φορά που αρχίζει ή σου χαλάει η δίαιτα είναι ο εαυτός σου και μόνο αυτός. Άλλες σκέψεις που επίσης πρέπει να μπουν στο μυαλό σου, να τις επεξεργαστείς και να μπορέσεις να τις χρησιμοποιήσεις προς όφελος σου είναι οι εξής:
-          Η καλή διατροφή είναι πιο σημαντικός στόχος από τη δίαιτα και, όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, είναι και πιο εύκολος. Επίσης, αν υιοθετήσεις την καλή διατροφή, μάλλον δε θα ξαναχρειαστεί να κάνεις ποτέ δίαιτα.
-          Δεν οφείλεις να ανακοινώνεις σε όλο τον κόσμο ότι αρχίζεις δίαιτα, αλλά καλό είναι να το γνωρίζουν οι κοντινοί σου άνθρωποι για να μπορούν να είναι υποστηρικτικοί.
-          Όταν θες να προσπαθήσεις να κάνεις δίαιτα, αλλά δεν είσαι σίγουρη, η ανακοίνωση ακόμα και στην οικογένεια σου μπορεί να γίνει τη δεύτερη εβδομάδα (ή έστω την Τετάρτη αν έχεις αντέξει μέχρι τότε).
-          Εξήγησε στους ανθρώπους από τους οποίους ζητάς υποστήριξη ότι παλεύεις με έναν εθισμό (ναι, ας μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις), γι’αυτό χρειάζεσαι και την υποστήριξη, αλλά και την αυστηρότητά τους.
-          Μην τα παρατάς τόσο εύκολα. Μην αφήνεις να χαλάει η δίαιτα ολοκληρωτικά με κάθε σου παραστράτημα. Αν κάποια στιγμή ξεφύγεις, προσπάθησε να επανέλθεις την επόμενη ημέρα.
-          Μη βάζεις πολύ δύσκολους στόχους. Προσπάθησε να χάσεις 2 κιλά το  μήνα και όχι 2 κιλά την εβδομάδα. Και πιο εύκολη θα είναι η προσπάθεια σου και το αποτέλεσμα θα κρατήσει.
-          Ξεκίνα δίαιτα αν πραγματικά θες να αδυνατίσεις! Όχι γιατί θεωρείς (ή ίσως και να συμβαίνει) ότι αυτό νομίζουν όλοι οι άλλοι ότι θα έπρεπε να κάνεις.
Και κάτι τελευταίο: Προσπάθησε να βάλεις στη ζωή σου κάποια δραστηριότητα. Μία καθημερινή δραστηριότητα, ακόμα κι αν αυτό να πας για ένα 10λεπτο περπάτημα. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους…

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ποιες φθινοπωρινές τροφές θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος;

Κόλιαντρος: νόστιμος και διουρητικός

Το βότανο αυτό αποτελεί ένα φυσικό διουρητικό, το οποίο βελτιώνει την πέψη και βοηθά στην κατακράτηση υγρών από τον οργανισμό, βοηθώντας στην απώλεια βάρους. Προσθέστε το στο κρέας ή στη σαλάτα σας και μαζί με το άρωμά του, απολαύστε και τα οφέλη του.
Κουνουπίδι: με όπλο τις φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες ξέρουμε πως βοηθούν στη δίαιτα, καθώς λόγω του ότι είναι άπεπτες ουσίες που μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα, διώχνουν το φαγητό από το μυαλό μας. Το κουνουπίδι, που είναι πλούσιο σε αυτές (2 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μισό φλιτζάνι), όχι μόνο βοηθάει στην απώλεια βάρους, αλλά τονώνει και το ανοσοποιητικό μας με τη βιταμίνη C που περιέχει.
Τζίντζερ: καυτερή δύναμη
Εκτός του ότι είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές, το τζίντζερ (ή πιπερόριζα) βοηθά στην πέψη, δυναμώνει τον οργανισμό, καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους που προέρχονται από την άσκηση και χαρίζει ενέργεια. Έτσι σας βοηθάει να μην χάνετε μέρα από το γυμναστήριο!





Αχλάδια: το φρούτο της δίαιτας
Με μόλις 75 θερμίδες σε 1 μέτριο αχλάδι, το ζουμερό και γευστικό αυτό φρούτο είναι ό,τι πρέπει για σνακ. Συν του ότι είναι και αυτό πλούσιο σε φυτικές ίνες, ρυθμίζοντας το πεπτικό μας σύστημα και κρατώντας μας μακριά από το φαγητό για περισσότερη ώρα.


Χουρμάδες: αντί για γλυκό
Χουρμάδες ή σοκολατάκια; Χουρμάδες! Έχουν γλυκιά γεύση, ικανή να διώξουν τις «πονηρές» σκέψεις για σοκολάτα μακριά, και είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Φροντίστε, όμως, να μην το παρακάνετε, καθώς 3 μεγάλοι χουρμάδες φτάνουν τις 85 θερμίδες.
Ρόδια: τυχερά και διαιτητικά
Και θρεπτικά και διαιτητικά και βιταμινούχα και… τυχερά! Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αλλά και σε βιταμίνη C, τα ρόδια βοηθούν στη δίαιτα και κρατούν το ανοσοποιητικό σας σε… φόρμα.


Κάστανα: νοστιμιά με οφέλη
Είτε στα κάρβουνα, είτε βραστά, τα κάστανα αποτελούν ένα πολύ θρεπτικό σνακ, το οποίο και σας κρατάει χορτάτους για αρκετή ώρα, αφού περιέχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα, και ταυτόχρονα συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Προσέξτε μόνο την υπερκατανάλωση, γιατί οι θερμίδες του φτάνουν τις 370 ανά 100 γραμμάρια.