Αναγνώστες

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ποιες τροφές βοηθούν στην γονιμότητα...

Πράσινα λαχανικά με μεγάλα φύλλα, όπως σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, μπρόκολο κ.λπ. Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη (του συμπλέγματος Β) που συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος. Επιπλέον, το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την παραγωγή καλής ποιότητας σπέρματος στους άντρες και συμβάλλει στην υγεία του νευρικού συστήματος, ενώ προλαμβάνει τις γεννετικές ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης στο έμβρυο.


Ξηροί καρποί, όπως καρύδια και αμύγδαλα, και σπόροι, όπως λιναρόσπορος και ηλιόσπορος. Περιέχουν τα πολύτιμα λιπαρά ω-3 και βιταμίνη Ε που είναι απαραίτητη για την παραγωγή υγιών κυττάρων. Επίσης, οι ξηροί καρποί περιέχουν μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος και προάγει την ωορρηξία.

Λαχανικά γενικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, π.χ. αυτά που έχουν έντονο πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα, όπως καρότα, κολοκύθες, κόκκινη πιπεριά. Περιέχουν βήτα-καροτίνη, μια σημαντική πηγή της βιταμίνης Α, απαραίτητη για την υγεία των ιστών των οργάνων του αναπαραγωγικού συστήματος, του εγκεφάλου και των ματιών. Προσοχή, όμως, στη βιταμίνη Α, γιατί η υπέρβαση της συνιστώμενης δόσης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη γέννα. Στην εγκυμοσύνη αποφεύγουμε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α.


Γαλακτοκομικά. Αποτελούν πηγή ασβεστίου, που είναι απαραίτητο στην υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος. Προτιμήστε όσα είναι χαμηλά σε λιπαρά για να αποφύγετε να πάρετε επιπλέον κιλά, αλλά προσπαθήστε να εξασφαλίσετε τα 1.000 mg ασβεστίου που σας χρειάζονται την ημέρα (300mg περιέχονται σε ένα ποτήρι γάλα, ένα φλιτζάνι γιαούρτι ή 40 γρ. τυρί). Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για τεκνοποίηση καλό θα είναι να είναι πλήρη τα γαλακτοκομικά και βιολογικά.

Άπαχο κρέας, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και μοσχάρι χωρίς λίπος, που εξασφαλίζουν τα σίδηρο που χρειάζεστε. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες σιδήρου μέσω της διατροφής τους είναι πιο γόνιμες από όσες έχουν έλλειψη αυτού του πολύτιμου μετάλλου. Προσοχή όμως: η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα, γι' αυτό περιοριστείτε σε δύο το πολύ πρωτεϊνούχες τροφές την ημέρα.

Δημητριακά ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι και άλλους σύνθετους υδατάνθρακες που περιέχουν βιταμίνες Β και Ε, απαραίτητες για την ορμονική ισορροπία και την παραγωγή υγιών ωαρίων και σπαρματοζωαρίων. Εάν έχετε το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), η πιο κοινή αιτία στειρότητας στις γυναίκες, πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη σημασία στα δημητριακά.

Σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, ρέγκα κλπ.) που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα ω-3, τα οποία εξισορροπούν τις ορμόνες του αναπαραγωγικού συστήματος, αυξάνουν τη ροή του αίματος και βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το στρες. Επίσης, συνιστάται η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών (ελαιόλαδο, αβοκάντο).

Ανανάς. Είναι η καλύτερη φυσική πηγή μαγγανίου, ενός μεταλλικού στοιχείου που ενεργοποιεί τα ένζυμα που προκαλούν την παραγωγή μιας σειράς από ορμόνες του αναπαραγωγικού συστήματος. Η έλλειψή του συνδέεται με δυσκολία στη σύλληψη.

Καυτερές πιπεριές. Οι πικάντικες τροφές αυξάνουν την ροή του αίματος στο σώμα, εξασφαλίζοντας την καλή αιμάτωση του γενετικού συστήματος. Επιπλέον, οι καυτερές πιπεριές προκαλούν την έκκριση ενδορφινών που καταπολεμούν το στρες και προσφέρουν μια αίσθηση χαλάρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου