Αναγνώστες

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Συνταγή για πίτσα με λίγες θερμίδες...


Για τι ζύμη θα χρειαστούμε:

  • 15 γρ. νωπή μαγιά ή 1 ½ κουταλάκι ξηρή μαγιά
  • 1 φλ. χλιαρό νερό (250 ml)
  • 2 φλ. αλεύρι για ψωμί (300 γρ.)
  • Λίγο αλεύρι για το αλεύρωμα των χεριών
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο

Για την επικάλυψη θα χρειαστούμε:
  • 1 φλ. σάλτσα τομάτας
  • 9 φ. κασέρι χαμηλό σε λιπαρά
  • 9 φ. γαλοπούλα
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 2 κουταλ. Σούπας καλαμπόκι
  • 1 πρέζα αλάτι, πιπέρι και ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προετοιμασία της ζύμης: Βάζουμε σε ένα μπολ τη νωπή ή την ξηρά μαγιά με ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και την αφήνουμε για 10 λεπτά να ηρεμίσει. Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο,  τη μαγιά και όσο χρειαστεί από το υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί κολλώδης ζύμη. Αδειάζουμε όλη τη ζύμη σε μια καθαρή και αλευρωμένη επιφάνεια και αρχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά περίπου. Όταν η ζύμη δεν κολλάει πια στα χέρια μας την σηκώνουμε και την ρίχνουμε  με δύναμη στην επιφάνεια εργασίας 4-5 φορές για να αναπτυχθεί η γλουτένη.  Τέλος, τοποθετούμε το ζυμάρι σε ένα μεγάλο μπολ το οποίο έχουμε αλείψει με ελάχιστο ελαιόλαδο και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε έτσι για μια ώρα ώστε να φουσκώσει. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα μεγάλο ταψί (για να βγει λεπτή η ζύμη) και πλάθουμε το ζυμάρι σε ότι σχήμα θέλουμε. Προετοιμασία της πίτσας: Απλώνουμε στο ζυμάρι τη σάλτσα ντομάτας, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη, τοποθετούμε από πάνω τις φέτες κασέρι κολλητά τη μια με την άλλη. Πάνω από το κασέρι βάζουμε τις φέτες γαλοπούλας , την πιπεριά την οποία έχουμε κόψει σε λεπτές ροδέλες και το καλαμπόκι. Ψήνουμε την πίτσα για 20’ στους 250 βαθμούς. (το ψήσιμο διαφέρει από φούρνο σε φούρνο.)

Θερμίδες: 1300 / Θερμίδες ανά κομμάτι: 144

Απολαύστε την χωρίς τύψεις....

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Frozen Yogurt - Υγιεινό επιδόρπιο ή μυθος....

Το καλοκαίρι είναι κοντά.... Οι περισσότεροι επιλέγουμε ένα Frozen Yogurt σαν μια πιο υγιεινή επιλογή από το παγωτό.. Είναι υγιεινό επιδόρπιο? 
Το frozen Yogurt είναι ένας συνδυασμός γεύσης και συστατικών του παραδοσιακού γιαουρτιού με την εμφάνιση και απόλαυση του αγαπημένου μας καλοκαιρινού πειρασμού, του παγωτού. 
Η θερμιδική του σύσταση ποικίλει ανάλογα με την σύσταση σε λιπαρά και σάκχαρα, με την κανονική εκδοχή του να δίνει περίπου 130 θερμίδες στα 100mg και η light εκδοχή περίπου 100 θερμίδες. Ωστόσο η τελική θερμιδική σύστση της μερίδας που θα καταναλώσουμε εξαρτάται αφενός απο την ποσότητα του frozen yogurt αλλά και απο τα συνοδευτικά που θα προσθέσουμε π.χ φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, σιρόπι, μέλι, γλυκό του κουταλιού, σοκολάτα, μπισκότα, κλπ.

Για να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό και ελαφρύ frozen yogurt (250kcal) ρίχνετε σε ένα μιχερ:
-1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 2%
-1 μικρή μπανάνα
-3-4 φράουλες ή 1 φέτα πεπόνι ή 1 ροδάκινο
-5 παγάκια

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Πως θα φτιάξουμε μαγιάτικο στεφάνι μόνοι μας!!!

Η παράδοση είναι να τον φτιάχνουμε μόνοι μας τον Μάη ανήμερα την Πρωτομαγιά, με λουλούδια που κόψαμε με τα χεράκια μας, όχι να τον αγοράζουμε απ το ανθοπωλείο. Αστε που είναι πολύ πιο όμορφος έτσι. Δε λέω, θέλει λίγο κόπο, ιδίως με τη μέθοδο που θα σας δείξω, αλλά υπάρχουν και απλούστερες λύσεις. Συγκεκριμένα αντί να φτιάχνετε μπουκετάκια, μπορείτε να δένετε μεγάλα λουλούδια και πρασινάδες κατευθείαν στο τσέρκι.
Εργαλεία
Ένα κουβάρι σπάγγο φυσικού χρώματος. Ένα μικρό κλαδευτήρι. Ένα ψαλίδι. Ένα ζευγάρι προστατευτικά γάντια (αν τα χέρια σας είναι ευαίσθητα).
Λουλούδια
Κόβουμε λουλούδια κάθε λογής και κάθε χρώματος… άγρια, ήμερα, μικρά μεγάλα και διάφορες πρασινάδες… όσο περισσότερα τόσο καλύτερα. Εγώ μερικές χρονιές κάνω στεφάνι μόνο με άγρια αλλά συνήθως προτιμώ να τα ανακατεύω. Φέτος χρησιμοποίησα μόνο λίγα ήμερα, συγκεκριμένα τριαντάφυλλα και πασχαλιές, πολλά αγριολούλουδα και πολλά ανθισμένα βότανα. Λαμβάνουμε υπόψη μας ότι αυτή η μέθοδος χρειάζεται περισσότερα λουλούδια απ' ό,τι φανταζόμαστε γιατί θα μπουν πολύ πυκνά. Αν είμαστε στην πόλη και δυσκολευόμαστε ή αν πρέπει να αγοράσουμε, προτιμάμε μεγάλα λουλούδια και πολλές πρασινάδες - έτσι θα χρειαστούν λιγότερα. Αν τα κόψουμε από την προηγουμένη, τα βάζουμε σε νερό να διανυκτερεύσουν στο μπαλκόνι ή την αυλή.
Το τσέρκι
Τη βάση του στεφανιού την φτιάχνουμε πλέκοντας 3-4 κλαδιά κισσού, ξεκινώντας από ένα και συνεχίζοντας με τα άλλα, στερεώνοντας τις άκρες πλέκοντας τις ανάμεσα στα κλαδιά. Έχετε υπόψη σας ότι το τσέρκι πρέπει να είναι αρκετά μικρότερο απ το στεφάνι που θέλετε να φτιάξετε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το τσέρκι έχει διάμετρο 35 εκ και το τελειωμένο στεφάνι 50εκ. Αν δε σας βρίσκεται εύκολα κισσός ή άλλο ευλύγιστο κλαδί μπορείτε να κάνετε ένα στεφάνι από συρμάτινη κρεμάστρα του καθαριστηρίου, αλλά δεν βολεύει τόσο στα επόμενα στάδια γιατί γλιστράει.
Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσέρκι του ανθοπωλείου που έχετε κρατήσει από άλλες χρονιές.
Οδηγίες
• Κόβουμε τα κοτσάνια σε μήκος 10 περίπου εκατοστών.
• Με τα μικρότερα λουλούδια φτιάχνουμε μπουκετάκια δεμένα με σπάγκο. Θα χρειαστούν πολλά μπουκετάκια (πάνω από 45 στο συγκεκριμένο στεφάνι). Τα μεγαλύτερα λουλούδια μπορούμε να τα βάζουμε μόνα τους. Αν κάθε μπουκετάκι είναι ομοιογενές (από το ίδιο λουλούδι) το στεφάνι θα γίνει πιο στυλιζαρισμένο. Το δικό μου με ανακατεμένα είναι πιο φυσικό.
• Αρχίζουμε και δένουμε 4-5 ματσάκια μαζί πάνω στο τσέρκι με τα κοτσάνια παράλληλα με το σώμα του και όλα προς την ίδια κατεύθυνση.
• Συνεχίζουμε, προς την ίδια κατεύθυνση πάντα και πολύ πυκνά, δένοντας σφιχτά κάθε 3-4 μπουκετάκια έως ότου συμπληρωθεί. Αν στο τελικό στεφάνι βλέπουμε κενά ή αραιά σημεία μπορούμε να μπήγουμε μονά λουλούδια ή ανθισμένα κλαράκια να τα καλύψουμε όταν έχει πια κρεμαστεί.
• Η διαδικασία είναι εύκολη μα χρονοβόρα, αλλά αν επιστρατεύσετε φίλους ή παιδιά να μαζεύουν και να φτιάχνουν μπουκετάκια πάει πολύ πιο γρήγορα… σε μιάμιση ώρα είναι έτοιμο το στεφάνι που ανάλογα με τα λουλούδια που θα διαλέξετε μπορεί να παραμείνει φρέσκο για λίγες μέρες. Τα άγρια αντέχουν λιγότερο από τα ήμερα, τα μικρά λιγότερο από τα μεγάλα.
Φωτογραφίστε το μόλις είναι έτοιμο και το κρεμάσετε. Στείλτε μας αν θέλετε φωτογραφία από το δικό σας στεφάνι...

Δυνατά και γερά μαλλιά!

Οι βιταμίνες που πρεπει να συμπεριλαβουμε στη διατροφή μας για να έχουμε υγιη και πιο μακρυά μαλλιά και γρηγορότερα ειναι:
-Βιοτινη
-Βιταμινη Ε
-Προγεννητικες βιταμίνες (δεν χρειάζεται να είσαι έγκυος για να δεχτείς τα οφέλη αυτων βιταμινών, περιέχουν ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Α και Β6)

Ω λιπαρά οξέα!!!!!

Οι ευεργετικές επιδράσεις από την πρόσληψη ω λιπαρών είναι: -Χαμηλότερος κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις
-Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
-Καλή εγκεφαλική λειτουργία
- Μείωση του κινδύνου εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων
- Πρόληψη καρκινογένεσης
- Μείωση πόνου στις φλεγμονές
-Πρόληψη εμφάνισης άσθματος
-Μείωση κινδύνου πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρος γέννησης του νεογνού
-Πρόληψη σακχαρώδη διαβήτη
- Συντήρηση των υγιεινών συνηθειών

Η μέση ημερήσια πρόσληψη σε απαραίτητα λιπαρά οξέα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 γραμμάρια. Επίσης, διαφαίνονται πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της συμπληρωματικής τους χορήγησης για θεραπευτικούς σκοπούς.
Η βασικότερη πηγή ω 3 και ω 6 λιπαρών είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά, οπότε η διατροφή μας θα πρέπει να τα περιλαμβάνει 2 φορές την εβδομάδα, απαραιτήτως. Ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σολομός, πέστροφα, γαύρος, σαρδέλες, μπακαλιάρος, τόνος, γλώσσα) είναι πλούσια πηγή ω λιπαρών.
Πλούσιοι σε ω λιπαρά είναι και οι ξηροί καρποί (λιναρόσπορος, καρύδια, ηλιόσποροι, σουσάμι), οπότε, αν θέλουμε να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας σε ω 3 και ω 6 λιπαρά, ας προσθέσουμε ξηρούς καρπούς σε αυτήν. Μπορούμε, επίσης, να αλέσουμε ποικιλία ξηρών καρπών, να την τοποθετήσουμε σε ένα βαζάκι και καθημερινά να καταναλώνουμε 1-2 κουταλιές από αυτό είτε σε κάποιο σνακ ή ακόμα και στο φαγητό.


Τα έλαια, όπως το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο, έχουν, επίσης, μεγάλη περιεκτικότητα σε ω λιπαρά, καθώς και οι μαλακές μαργαρίνες, από τη διατροφή μας δεν θα πρέπει να λείπουν τα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά, καθώς είναι κι αυτά πηγές ω λιπαρών. Καθημερινά, μία μερίδα από αυτά είναι απαραίτητη.
Με βάση αυτά μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά σνακ όπως:
Ψωμί πολύσπορο με λίγο βούτυρο (εμπλουτισμένο σε ω λιπαρά), μέλι και λίγους ξηρούς καρπούς
Ένα τοστ με ψωμί πολύσπορο, λίγο βούτυρο (εμπλουτισμένο σε ω λιπαρά), μια φέτα γαλοπούλα, μια φέτα τυρί και λίγο μαρούλι
Ένα γιαούρτι 2% με λίγο μέλι και μια χούφτα ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα και λιναρόσπορο)
Ένα ποτήρι γάλα και 3-4 κρακεράκια (εμπλουτισμένα σε ω λιπαρά) και λίγο μέλι
Ένα ποτήρι γάλα με δημητριακά με ξηρούς καρπούς και λίγο μέλι
2-3 κρακεράκια (εμπλουτισμένα σε ω λιπαρά) με λίγο σολομό
Ένα ποτήρι γάλα με μια κουταλιά μέλι, 5 καρύδια και 2 κριτσίνια με σουσάμι
2 φέτες κέικ (φτιαγμένο με μαργαρίνη με ω λιπαρά και ξηρούς καρπούς) και έναν φυσικό χυμό

Επίσης, ελαφρύ βραδινό γεύμα:
Μια σαλάτα από πράσινα λαχανικά, με φέτες παρμεζάνας, λίγο ξίδι βαλσάμικο, λίγο ελαιόλαδο, 5-6 καρύδια και 2-3 κριτσίνια με σουσάμι ή πολύσπορα
Μια σαλάτα από πράσινα λαχανικά με λίγο σολομό ή τόνο, ελαιόλαδο και 2-3 κριτσίνια με σουσάμι ή πολύσπορα
Ένα τοστ με ψωμί πολύσπορο, λίγο βούτυρο (εμπλουτισμένο σε ω λιπαρά), μια φέτα γαλοπούλα, μια φέτα τυρί και 2-3 φύλλα μαρούλι
Μια σαλάτα από πράσινα λαχανικά, λίγο ελαιόλαδο και μια μερίδα σαρδέλα ή γαύρο ψητό.

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Τι πρέπει να προσέχουμε στις σαλάτες για να μην γίνουν "βόμβα" θερμίδων.....

-Προτιμήστε μια απλή σαλάτα με λαχανικά, π.χ., μαρούλι, λάχανο, αγγούρι. Τα λαχανικά έχουν λίγες θερμίδες, ενώ δεν περιέχουν λιπαρά.
-Αποφεύγετε τις σαλάτες με πολλά και διαφορετικά υλικά (π.χ. πατάτες, ζυμαρικά, μαγιονέζα, κοτόπουλο).
-Επιλέξτε σαλάτες που σας προσφέρουν πρωτεΐνες με λίγα λιπαρά όπως όσπρια ή άπαχο κοτόπουλο χωρίς την πέτσα.
-Αποφύγετε σαλάτες με τυρί και ζαμπόν που έχουν πολλά λιπαρά.
-Αντι για ντρέσινγκ προσθέστε λίγο ελαιόλαδο.
-Αν παραγγείλετε έξω σαλάτα ζητήστε να σας σερβίρουν το ντρέσινγκ χωριστά για να ελέγξετε την ποσότητα που θα βάλετε.

Τα μπαχαρικά και τα βότανα βοηθούν στην απώλεια βάρους!

Λόγω της δυνατής τους γεύσης βοηθούν στο να περιορίσουμε τις θερμίδες του γεύματος μας, όπως υποδεικνύουν τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης έρευνας που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε πως η προσθήκη μικρής ποσότητας βοτάνων και μπαχαρικών στα λιγότερο γευστικά γεύματα που έχουν μειωμένο θερμιδικό περιεχόμενο (για παράδειγμα όταν περιέχουν λιγότερα λιπαρά) βελτιώνει τη γεύση τους και τα κάνει περισσότερο ελκυστικά. 
Επιπλέον, οι ερευνητές αναφέρουν πως η χρήση βοτάνων και μπαχαρικών θα μπορούσε να αποτελέσει μία έξυπνη τακτική ώστε οι καταναλωτές να μένουν όσο το δυνατόν πιο πιστοί στις διαιτητικές συστάσεις. Και αυτό διότι με την προσθήκη μπαχαρικών στα γεύματα θα μπορέσουν να περιορίσουν την περιττή ποσότητα λιπαρών, αλατιού ή/και ζάχαρης στη διατροφή τους, χωρίς όμως να στερηθούν σε γεύση. Παράλληλα, η ευχάριστη γεύση τους μπορεί να κάνει περισσότερο νόστιμα και ελκυστικά τρόφιμα που ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν προτιμά να τα καταναλώνει, όπως για παράδειγμα οι διάφορες σαλάτες, ή τα φαγητά που περιέχουν κατά βάση λαχανικά.
Γευστικοί συνδυασμοί: τι ταιριάζει που;
• Στο ψάρι: Άνηθος, μουστάρδα σε σκόνη, μαντζουράνα, κάρυ, πάπρικα, πιπέρι, θυμάρι.
• Στο κοτόπουλο: Tζίντζερ, ρίγανη, πάπρικα, δενδρολίβανο, θυμάρι, μαντζουράνα, φασκόμηλο.
• Στο κόκκινο κρέας: Δάφνη, μαντζουράνα, μοσχοκάρυδο, ξερό κρεμμύδι, πιπέρι, θυμάρι, φασκόμηλο, ρίγανη. Στον κιμά επίσης ταιριάζει η κανέλλα, το γαρίφαλο και ο δυόσμος.
• Στις πατάτες: Άνηθος, σκόρδο, κρεμμύδι, πάπρικα, μαϊντανός, φασκόμηλο.
• Στα φασολάκια: Άνηθος, κάρυ, μαντζουράνα, μαϊντανός, ρίγανη, θυμάρι.
• Στις ντομάτες: Βασιλικός, δυόσμος, δάφνη, άνηθος, μαντζουράνα, κρεμμύδι, ρίγανη, μαϊντανός, πιπέρι.
TIP: Για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα προσθέστε τα μπαχαρικά και τα βότανα λίγο πριν γίνει το φαγητό σας, ώστε να διατηρηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό το άρωμα και η γεύση τους!

Προσθέστε στα γλυκά σας γεύματα μπαχαρικά όπως η κανέλλα ή το γαρίφαλο και υποκαταστήστε μέρος του αλατιού που χρησιμοποιείτε στα φαγητά σας με μπαχαρικά και βότανα που έχουν έντονη γεύση όπως το ξερό σκόρδο ή το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Βγάλτε τα μπαχαρικά και τα βότανα από το ντουλάπι σας την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε και «εκμεταλλευτείτε» τη γεύση και τις ιδιότητές τους!

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Light κρύα σαλάτα με πένες και σως από γιαούρτι και μουστάρδα

Φωτογραφία: * Η συνταγή της ημέρας!
Light κρύα σαλάτα με πένες και σως από γιαούρτι και μουστάρδα
Υλικά για 4 άτομα
300γρ πένες μικρές
4 φέτες του τοστ τυρί τύπου Gouda χαμηλών λιπαρών
4 φέτες του τοστ γαλοπούλα καπνιστή
1 φλιτζάνι καλαμπόκι
1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
1 κουταλιά της σούπας ξερή ρίγανη, ή 1/3 φλιτζάνι φρέσκια ψιλοκομμένη
1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα χαμηλών λιπαρών
3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση 
Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό όσο γράφει η συσκευασία τους. Τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στις πένες όλα τα υλικά μαζί. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα συστατικά της σαλάτα μας. Διατηρείτε στο ψυγείο, αλλά σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.Υλικά για 4 άτομα
300γρ πένες μικρές
4 φέτες του τοστ τυρί τύπου Gouda χαμηλών λιπαρών
4 φέτες του τοστ γαλοπούλα καπνιστή
1 φλιτζάνι καλαμπόκι
1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
1 κουταλιά της σούπας ξερή ρίγανη, ή 1/3 φλιτζάνι φρέσκια ψιλοκομμένη
1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα χαμηλών λιπαρών
3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό όσο γράφει η συσκευασία τους. Τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στις πένες όλα τα υλικά μαζί. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα συστατικά της σαλάτα μας. Διατηρείτε στο ψυγείο, αλλά σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.

Απολαύστε την....