Αναγνώστες

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Συνταγές με μανιτάρια...

1) Μανιταρόπιτα  
Υλικά (για ένα ταψί του φούρνου) *1 πακέτο χωριάτικο φύλλο *600 γραμμάρια διάφορα μανιτάρια *2 καρότα ψιλοκομμένα *2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο *3 κουταλιές της σούπας αλεύρι *1 ½ νεροπότηρο γάλα *2 αβγά *3 φλιτζάνια τσαγιού κασέρι χοντροτριμμένο *1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων * πρέζα μοσχοκάρυδο *αλάτι, πιπέρι 
Εκτέλεση Μανιτάρια και τα ψιλοκόβετε. Καθαρίζετε τα καρότα και τα τρίβετε στον τρίφτη. Στη συνέχεια βάζετε σε ένα μεγάλο τηγάνι και τα μανιτάρια και τα καρότα μαζί με λίγο νερό και τα αφήνετε να σιγοβράσουν, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. 


2) Μανιταρόσουπα 
Υλικά (για τέσσερα άτομα) *500 γραμμάρια λευκά μανιτάρια σε φετάκια *1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο *2 κουταλιές της σούπας βούτυρο *2 κουταλιές της σούπας αλεύρι *2 λίτρα ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό *3-4 κλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο *Αλάτι και πιπέρι 
Εκτέλεση Ζεσταίνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για δέκα λεπτά, μέχρι να σταματήσουν να βγάζουν υγρά και να μαραθούν. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε και στη συνέχεια το ζωμό ή το νερό. Βράζετε τη σούπα σε μέτρια φωτιά για είκοσι λεπτά, μέχρι να «δέσει». Προαιρετικά μπορείτε αν θέλετε να αλέσετε τη σούπα στο μπλέντερ, ή, αν υπάρχει, να χρησιμοποιήσετε μπλέντερ χειρός. 

3) Μανιτάρια πλευρώτους με σoς μπαλσάμικου 
Υλικά (για τέσσερα άτομα) *500 γραμμάρια μανιτάρια πλευρώτους *2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο *Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο *4 κουταλάκια του γλυκού σκόρδο σε σκόνη *Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη *Για τη σoς μπαλσάμικου: *4 κουταλιές της σούπας ξίδι μπαλσάμικο *3 κουταλιές της σούπας μέλι *1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα *4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
Εκτέλεση Καθαρίζετε καλά τα μανιτάρια με ένα βρεγμένο πανάκι και κόβετε το χοντρό μέρος της βάσης τους. Τα αλείφετε με το ελαιόλαδο και στη συνέχεια πασπαλίζετε με το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και το σκόρδο και από τις δύο πλευρές. Τα απλώνετε μέσα σε ένα ταψί και τα ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Σε ένα μεγάλο ποτήρι τοποθετείτε όλα τα υλικά για τη σος εκτός από το ελαιόλαδο και χτυπάτε με το μιξεράκι του καφέ, μέχρι να λιώσει τελείως το μέλι (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα shaker). Στη συνέχεια προσθέτετε το ελαιόλαδο και χτυπάτε ξανά μέχρι να πήξει η σος.  Σερβίρετε τοποθετώντας τα μανιτάρια σε μια πιατέλα. Περιχύστε με τη σος και πασπαλίστε με τον φρέσκο μαϊντανό. 

4) Μανιτάρια φούρνου
Υλικά:
  • 4 μανιτάρια μεγάλα φρέσκα
  • 200 γρ. τυρί Gouda
  • τριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση: 
Πλένουμε καλά τα μανιτάρια και μετά αφαιρούμε το κοτσάνι και καθαρίζουμε το εσωτερικό τους.  Τρίβουμε το τυρί και το βάζουμε μέσα στα μανιτάρια. Βάζουμε τα μανιτάρια στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά στους 100 βαθμούς και τα αφήνουμε να ροδίσουν. Όταν δούμε ότι είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το φούρνο και τρίβουμε λίγο πιπέρι (ή όσο πιπέρι προτιμά ο καθένας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου