Αναγνώστες

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Την άρπαξες; 10 γιατροσόφια της γιαγιάς που κάνουν θαύματα...

Ο άστατος καιρός του φθινοπώρου, που την μια μέρα έχει λιακάδα και την άλλη βρέχει καταρρακτωδώς μας κάνει αρκετά επιρρεπείς σε κρυολογήματα, γρίπες και ιώσεις. Βγαίνεις από το σπίτι με λιακάδα και κοντομάνικο και γυρίζεις τουρτουρίζοντας μούσκεμα από τη βροχή. Φοράς μακρυμάνικο γιατί έχει δροσιά, τελικά ιδρώνεις από τη ζέστη και σε χτυπάει ο αέρας. Τελικά δε θέλει και πολύ για να την… αρπάξεις!

Πριν κατευθυνθείς στο ντουλαπάκι με τα φάρμακα, κατευθύνσου προς την κουζίνα. Ούτως ή άλλως το κοινό κρυολόγημα ως γνωστόν θα «κάνει τον κύκλο του» (που κρατά συνήθως 6-7 ημέρες) είτε πάρει φάρμακα είτε όχι. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να παράγει αντιικές ουσίες (πρακτικά δηλαδή ό, τι κάνουν και τα αντιβιοτικά που ετοιμαζόσουν να πάρεις. Οπότε γιατί να φορτώνεις τον οργανισμό σου με φάρμακα που τελικά ισοδυναμούν με ένα τσάι;
Ας δούμε 10 γιατροσόφια της γιαγιάς που βοηθούν πάντα....
Για τον πονόλαιμο:
Γαργάρες με αλατόνερο: Το αλάτι σκοτώνει τα βακτήρια, γι” αυτό και χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των τροφίμων. Οι γαργάρες με αλατόνερο βοηθούν στην καταπολέμηση του πόνου αλλά και της λοίμωξης που τον προκαλεί. Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The American Journal of Preventive Medicine έδειξε ότι οι γαργάρες με αλατόνερο τρεις φορές την ημέρα βοηθούν στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου έως και κατά 40%. Η ιδανική αναλογία είναι μία κουταλιά του γλυκού αλάτι σε μισή κούπα ζεστό νερό.
Kοτόσουπες με λαχανικά: H κοτόσουπα έχει μπει επισήμως εδώ και δύο χρόνια στο «φαρμακευτικό οπλοστάσιο» της ιατρικής, επειδή σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία, διαπιστώθηκε ότι ο ζωμός του κοτόπουλου μειώνει τη διάρκεια των κρυολογημάτων, όπως και την ένταση του βήχα ή την ποσότητα της καταρροής. Oι λόγοι; βασικά άγνωστοι. Εικάζεται ότι τα συστατικά της κοτόσουπας έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Κανείς δεν ξέρει όμως πώς ακριβώς επιτυγχάνεται αυτό, αφού δεν παρατηρείται το ίδιο αποτέλεσμα με σκέτο ζωμό κότας ή με σκέτο ζωμό λαχανικών.
Τσάι με λεμόνι και μέλι: Tο τσάι έχει φλαβονοειδή, και αυτά μάλλον βοηθούν εν γένει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το κρυολόγημα, ενώ ακριβώς λόγω της θερμοκρασίας του, καθώς τα ζεστά αφεψήματα έχουν αντιική δράση (οι περισσότεροι ιοί του αναπνευστικού -όχι όλοι όμως- αντιπαθούν την πολλή ζέστη). Από την άλλη το λεμόνι είναι αντισηπτικό, ενώ το μέλι περιέχει βιταμίνες και ενισχύει το ανοσοποιητικό και καταπολεμά τις λοιμώξεις. Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics καταδεικνύει ότι το μέλι «θωρακίζει» το λαιμό εσωτερικά και μάλιστα όσο πιο σκούρο είναι το μέλι τόσο καλύτερα, καθώς περιέχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες. Eίναι ένα «φάρμακο» που θα το ευχαριστηθείς, γιατί σπάει η έντονη γλυκύτητα του μελιού και μένει η όμορφη γεύση του.
Φασκόμηλο και εχινάκια: Τα φύλλα του φασκόμηλου είναι ένα από τα συνηθέστερα βότανα που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου. Ωστόσο, μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία έδειξε ότι η δράση του ενισχύεται όταν συνδυάζεται με την εχινάκια.
Σκόρδο: Μπορεί να κάνει το στόμα να μυρίζει άσχημα, όμως το σκόρδο περιέχει αλλισίνη, μια ισχυρή αντιβιοτική ουσία που συμβάλλει στην αντιμετώπιση ιών και βακτηρίων. Για να επωφεληθείς από το σκόρδο αλλά να αποφύγεις να μυρίζει η αναπνοή σου, φάε μετά ένα κομμάτι μήλο.
Γλυκόριζα: Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Anesthesia & Analgesia δείχνει ότι η γλυκόριζα προλαμβάνει αλλά και καταπραΰνει τον πονόλαιμο. Μπορείς να την προμηθευτείς σε μορφή σκόνης ή σε εκχύλισμα και να την αναμείξεις με νερό.
Καραμέλες και γλειφιτζούρια: Οι καραμέλες για το λαιμό (ή οποιεσδήποτε καραμέλες) και τα γλειφιτζούρια (ό, τι και αν περιέχουν), καταπολεμούν με έμμεσο τρόπο τους ιούς και τα μικρόβια. Εικάζεται δηλαδή ότι εκείνο που βοηθά δεν είναι τόσο η ουσία που πιθανόν περιέχουν (αν και ο ευκάλυπτος και η μέντα έχουν ευεργετικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες) αλλά το γεγονός ότι προκαλούν σιελόρροια, και καταπίνουμε συνέχεια. Έτσι κατευθύνουμε στο στομάχι μας πολλά ιικά ή μικροβιακά «φορτία» και το ανθρώπινο στομάχι με τη σειρά του είναι χώρος «εξόντωσης» των μικροοργανισμών.
Για το μπούκωμα και την καταρροή της μύτης:
Aλατόνερο: Tο αλατόνερο προκαλεί αντισηψία και έχει βλεννολυτικές ιδιότητες – διαλύει τη βλέννα και όχι μόνον ελευθερώνει τη μύτη από τη συμφόρηση, αλλά σε βοηθάει και να ξεφορτωθείς τα μικρόβια.Για να καταπολεμήσεις το συνάχι, πάρε ένα ποτήρι νερό και βράσ’ το στο μπρίκι για 2-3 λεπτά. Άφησέ το μέχρι να γίνει χλιαρό και διάλύσε σε αυτό μισή κουταλιά αλάτι. Στη συνέχεια, ενστάλλαξε το αλατόνερο στα ρουθούνια σου χρησιμοποιώντας σταγονόμετρο ή μία αποστειρωμένη σύριγγα του φαρμακείου για ενέσεις αφού έχεις αφαιρέσει τη βελόνα). Υπολόγισε3-4 σταγόνες σε κάθε ρουθούνι.
Εισπνοές πάνω από την κατσαρόλα: Aν θέλεις να κοιμάσαι ήσυχη τις μέρες που… συναχώνεσαι, πριν ξαπλώσεις βράσε σε μια κατσαρόλα με νερό λίγο ευκάλυπτο ή ρίξε στο βραστό νερό μία κουταλιά Wicks. Όταν το νερό αρχίσει να «παίρνει βράση», βάλε μία πετσέτα στο κεφάλι, σκύψε πάνω από την κατσαρόλα σε λογική απόσταση (περίπου 30 εκατοστά) και άρχισε να ανασαίνεις μέχρι να «ανοίξει» η μύτη σου.
Πολλά υγρά: Φρέσκοι χυμοί, smoothies (χωρίς πάγο) και πολύ νερό είναι ό, τι καλύτερο. H μεγάλη ποσότητα υγρών θα αυξήσει τη διούρηση, ώστε να φύγουν με τα ούρα και πολλά μικρόβια, θα ενυδατώσει τον οργανισμό σου και παράλληλα θα καθαρίσει το ανώτερο αναπνευστικό σου, επειδή θα βοηθήσει στη διάλυση των βλεννών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου