Αναγνώστες

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Μικρά μυστικά για μια επιτυχημένη δίαιτα..

ΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ...
Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ενα σωστό διαιτολόγιο έχει τους κανόνες του:
- Ζάχαρη – μέλι - μαρμελάδα! Γλυκές αμαρτίες που δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 3 κουταλάκια γλυκού την ημέρα
- Πίνε ως 3 φλιτζάνια καφέ καθημερινά. Αν είσαι λάτρης της ζάχαρης καλό είναι να την αντικαστήσεις με κάποιο υποκατάστατο (σουκραλόζη, στέβια).
ΣΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΥΜΑ...
Είτε το γεύμα σου είναι κρεατικό, ψάρι ή λαχανικό υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που θα σε βοηθήσουν να είσαι συνεπής στο πρόγραμμά σου:
- Καθημερινά μπορείς να προσλαμβάνεις μέχρι 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (μία στο φαγητό και μία στο μαγείρεμα)
- Ξεκίνησε πάντα το γεύμα καταναλώνοντας άφθονη ποσότητα σαλάτας εποχής. Επιτρέπεται οποιοδήποτε λαχανικό ωμό ή βραστό ή ψητό, σε απεριόριστη ποσότητα.
- Πίνε 2 λίτρα νερό την ημέρα.
ΑΝ ΒΓΕΙΣ...
- Προτίμησε ψητό κοτόπουλο ή ψάρι ή άπαχο κρέας με απεριόριστη σαλάτα. Απόφυγε τηγανητούς μεζέδες, πίτες και φαγητά με πολλές σάλτσες.
- Ζήτησε τη σαλάτα σου να στη φέρουν στεγνή χωρίς λάδι, λεμόνι ή ξύδι. Έτσι θα έχεις τη δυνατότητα να ελέγξεις μόνη σου την ποσότητα ελαιόλαδου και αλατιού που θα βάλεις με βάση των κανόνα των 2 κ.σ.
ΑΝ ΣΕ ΠΙΑΣΕΙ ΛΙΓΟΥΡΑ ΓΙΑ ΓΛΥΚΟ...
- Καλό είναι να επιλέγεις: γλυκό κουταλιού, παστέλι, σοκολάτα υγείας με ξηρούς καρπούς, παγωτό γρανίτα, ζελέ με φρούτα και επιδόρπια χαμηλού γλυκαιμικού δέικτη με τεχνητά γλυκαντικά.
ΓΕΝΙΚΑ....
- Προτίμησε φαγητά βραστά, ψητά στο grill ή στον ατμό.
- Αντικατάστησε το αλάτι στο φαγητό ή τις σαλάτες με μυρωδικά, μπαχαρικά, μουστάρδα, μπαλσάμικο, γιαούρτι, πιπέρι, λεμόνι κ α.
- Χρησιμοποίησε μόνο ελαιόλαδο στο μαγείρεμα και τη σαλάτα, πάντα με μέτρο και απόφυγε το βούτυρο.
- Μείωσε την προσθήκη ελαιόλαδου στα μαγειρευτά και στην κατσαρόλα, προσθέτοντας διάφορα λαχανικά (μανιτάρια, πιπεριές, μελιτζάνες, κρεμμύδια, πιπεριά, καρότα, κολοκυθάκια) και φρέσκια ντομάτα.
- Αφαίρεσε τελείως την πέτσα ή το ορατό λίπος από το κρέας ή το κοτόπουλο. Γενικότερα καλό είναι να επιλέγεις άπαχα κομμάτια κρέατος.
- Στα λαδερά και τις σάλτσες να υπολόγισε τόσες κουταλιές σούπας λάδι, όσες και οι μερίδες φαγητού (δηλαδή 1 κ.σ. λάδι για κάθε μερίδα / άτομο).
- Στράγγιζε τα φαγητά με μια τρυπητή κουτάλα.
- Σέρβιρε στο πιάτο σου μικρότερες μερίδες από φαγητά πλούσια σε λίπος και υδατάνθρακες π χ σάλτσες, τηγανητά, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες.
- Απόφυγε να καταναλώνεις ο, τιδήποτε μπροστά στην τηλεόραση. Εξαιρούνται καφές, ροφήματα χωρίς ζάχαρη, χυμοί και νερό.
Προτίμησε να πάρεις το γεύμα σου λίγο καθυστερημένα, παρά να το παραλείψεις εντελώς. Καλό είναι δηλαδή να φας κάτι για απογευματινό σνακ, έστω κι αν έχει περάσει κάπως η ώρα, παρά να περάσεις απ' ευθείας στο βραδινό σου!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου