Αναγνώστες

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Η διάρκεια της νηστείας και η βιταμίνη Β12

Η διάρκεια της νηστείας έχει συγκεκριμένα διατροφικά χαρακτηριστικά και ένα από αυτά είναι η απαγόρευση κατανάλωσης προϊόντων ζωικής προέλευσης. Μια διατροφή αυτού του είδους, όπως επί παραδείγματι οι χορτοφαγικές δίαιτες, φαίνεται πως προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Ωστόσο, παρ’ ότι θεωρητικά οι ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά στοιχεία καλύπτονται κατά τη διάρκεια της νηστείας, μία από τι λίγες ελλείψεις που θα μπορούσε να προκύψει, κυρίως σε άτομα με αναιμία, είναι η έλλειψη της βιταμίνης Β12. Η συγκεκριμένη βιταμίνη Β12 ή κοβαλαμίνη ανήκει στην ομάδα των υδατοδιαλυτών βιταμινών και είναι απαραίτητη για τη διαδικασία παραγωγής των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος, για τη νευρολογική ανάπτυξη αλλά και για τη σύνθεση του DNA. Οι πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν από έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι τα παιδιά, οι αθλητές, τα άτομα με ιστορικό αναιμίας λόγω έλλειψης βιταμίνης Β12 και οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και της γαλουχίας. Σ’ αυτά τα άτομα λοιπόν, αλλά και σε όσους επιλέγουν να νηστέψουν για μακρό χρονικό διάστημα, να τους συστήνεται να καταναλώνουν τροφές οι οποίες αποτελούν καλές πηγές της βιταμίνης Β12.
Η καλύτερη νηστίσιμη πηγή Β12 είναι τα θαλασσινά , φρέσκα ή κατεψυγμένα, τα οποία δεν θα πρέπει να λείπουν από το νηστίσιμο διαιτολόγιο. Ακόμη, πηγές βιταμίνης Β12 είναι τα εμπλουτισμένα δημητριακά και οι χυμοί, όπως επίσης και η μαγιά της μπύρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου